Kazatel - Honza Vojtíšek


Anotace
Kazatel je temný, mrazivý hororový román o středověkém knězi Řehořovi a mladíkovi ze současnosti, Gabenovi. Jedině jejich společné úsilí jim dává šanci jednou provždy skoncovat s něčím, co nechce nic víc než se dostat na světlo. Za jakoukoli cenu!



Otec Řehoř zažívá úplně obyčejný den, jakých už zažil ve svém kostele mnoho. Běžná rutina je ale záhy narušena příchodem jeho svěřence Janka, který na vrchu nad vesnicí objevil jámu ve skále. Díra se tam vytvořila nejspíš kvůli nespoutanému řádění počasí poslední noci. Řehoř se s mladíkem domluví, že se připraví a druhý den ráno se na místo vypraví, aby prozkoumali, jestli tam někomu případně nehrozí nebezpečí zřícení nebo něco podobného. Obtěžkán tlumokem obsahujícím svíčky a drobnou svačinu se vydá s Jankem na místo. Tam zjistí, že skutečně došlo k vytvoření díry a chtějí se podívat co tam dole je a kam až to případně vede. Ukáže se, že pod skálou je chodba, vedoucí do nějaké místnosti, která pak pokračuje ještě někam dál hlouběji. To už ovšem nechali být, protože i v místnosti toho bylo plno k vidění. Od láhví s tajemnou tekutinou až po různé texty.
O několik stovek let později jde Gaben se svojí kamarádkou Lucií na koncert. Ještě tam dorazí i jeho kamarád Martin, s kterým jde na toalety vyzkoušet novou mast, kterou Martin vytvořil. Pomažou se tím a propadnou se do nějakého snu nebo halucinací. Gaben se ocitá v tajemné místnosti, kde na něj čeká jistý kněz.

Kazatel je románová prvotina Honzy Vojtíška. Nicméně na svém kontě má celou řadu povídek. Loni mu rovněž u nakladatelství Golden Dog vyšla povídková kniha Sešívanice. Takže se rozhodně nejedná o nováčka. A jak už říká anotace - jedná se o horor.
Část příběhu se odehrává někdy ve středověku, kde je hlavní postavou Řehoř. On je klasický kněz, který se stará o svoje ovečky. Lidé za ním chodí s problémy a on se je snaží pomoci řešit. Nicméně to, co se odehraje v tajemné místnosti, ho začne pomalu měnit a utvářet jeho osobnost a jednání k obrazu svému. Druhá část je zasazená do současnosti a hlavní postava je zde Gaben. To je samozřejmě přezdívka. Normálně se jmenuje Gabriel, ale nerad to používá. Tak tedy Gaben má sestru, matku a starší přítelkyni se syny. Žije si svůj normální život až do onoho experimentu na záchodcích. I on je ovlivňovaný temnou mocí. Jednotlivé kapitoly se ale střídají.

Hlavní záporák v tomto případě nemá hmotnou podobu, ale jedná se jen o zlo, které člověka posedne a postupně ho mění ve svůj prospěch. U Kazatele neboli Řehoře je ten postup dlouhodobější a pozvolný. Dozvídáme se střípky důležitých momentů v kapitolách z minulosti. U Gabena je to pozměňování osobnosti rychlejší. Ale těžko se to popisuje, protože autor nevěnoval tolik prostoru Gabenově osobě před tím.

V ději dojde k několika scénám, které detailně popisují násilné scény. Rovněž dojde i na sex. Co se týká toho násilí, tak běžného fanouška hororu by to nemělo nijak překvapit. Postupem času atmosféra houstne a když má dojít k finálnímu střetu, čekal jsem nějakou vzpouru zla. K něčemu sice dojde (takové dva pokusy), ale přiznám se, že jsem čekal nějaký větší zvrat. Jinak byla kniha velice čtivá. Nápad zasazení do středověku a současnosti se mi líbil a hned na začátku mě kniha zaujala. Hodně pomohla i pěkná obálka.




Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Golden Dog za poskytnutí knihy Kazatel.



Autor: Honza Vojtíšek

Počet stran: 336
Nakladatelství: Golden Dog


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø