Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins



Anotace
Terry Pratchett byl jedním z nejzásadnějších autorů fantastiky posledního půlstoletí. Za svůj život dokončil 41 knih, které byly přeloženy do bezmála 40 jazyků, a jeho příběhy ze světa Zeměplochy, Dlouhého vesmíru, Koberců nebo Dobrých znamení jsou dodnes láskyplně citovány čtenáři z celého světa. Když mu byla v 59 letech diagnostikována vzácná forma Alzheimerovy choroby, začal spolu se svým asistentem pracovat na vlastním životopisu – ačkoliv se zařekl, že podobnou knihu nikdy nenapíše. Rob Wilkins zaznamenal řadu Pratchettových historek, ilustrujících jeho neobyčejný život od dětství až po dospělost, od přečtení prvních knih až po psaní těch posledních, a zachytil tak tohoto výjimečného autora způsobem, který dost možná překvapí i mnoho jeho fanoušků. Dozvědí se, jaká šichta v novinářské praxi byla pro Pratchetta nejhorší, která zvířata měl v oblibě i jaké lidi rozčiloval, co v něm vyvolávalo záchvaty úzkosti i co mu naopak působilo radost nebo vedle kterého slavného spisovatele stál jednou v mládí na pisoárech. Je tu zkrátka dlouho očekávaný průvodce světem autora, který dokázal hezkou řádku podivuhodných světů sám vytvořit. 


Když se řekne Terry Pratchett, automaticky si většina lidí vybaví Zeměplochu. Pana Pratchetta má každý nejspíš spjatého s kloboukem, koženou bundou a plnovousem. Ale jaký byl? Co se mu na cestě životem všechno stalo? Díky jeho asistentovi, který sepsal tento životopis, si můžeme udělat určitý obrázek. Na začátku se dozvíme o tom, jak se Rob Wilkins k této pracovní pozici vůbec dostal. Už to bylo vtipné, protože spisovatel chtěl nějakou postarší paní,  která  nebude fanynkou Zeměplochy. Nechtěl, aby mu někdo radil, co by měl psát. A dostal k ruce mladého muže a zapáleného fanouška. 

Audioknihu namluvil Jan Vondráček. Mluvené  slovo ze Zeměplochy u OneHotBook tvoří Jan Zadražil, Zuzana Slavíková a právě Jan Vondráček. Vzhledem k tomu, že je biografie napsaná mužem, byl asi jasný výběr mezi pány. Oba herci mají velice příjemný hlas a umím si představit obě verze. Jan Vondráček většinu textu mluví normálním civilním tónem. Jen když mluví Terryho Pratchetta, tak zabarví hlas na hlubší a jakoby hrubší. U žen zase používá jemnější tón.

Na knize se mi líbí celá řada historek. Třeba ta, jak babička Pratchettová malého Terryho nechá vyzkoušet kouření. Rob v knize popisuje autorovo dětství,  první spisovatelské krůčky i delší pauzu mezi dalším příběhem.  Ukazuje se, jak byl Terry Pratchett náročný na ostatní, ale zároveň i na sebe. Myslím třeba narůstající počet denně napsaných slov. Nebo jak kontroloval každý detail na vyráběných figurkách. Jaký dokázal být vznětlivý nebo třeba nechtěl přijmout příliš vysoké (podle svého názoru) zálohy na dílo. 

Pokud máte rádi Zeměplochu a zároveň se chcete dozvědět i o autorovi, tak je tohle jasná volba. Dozvíte se plno zajímavých věcí, jako třeba že se nedohodli s Disney. Filmových zpracování mohlo být víc, například od Sama Raimiho nebo od studia Dreamworks. Zároveň je třeba se připravit na smutný konec.  Postupné podléhání nemoci je tu psáno citlivě, ale bez příkras. Přesto s respektem vůči autorovi a příteli. 

Na závěr  bych chtěl poděkovat OneHotBook za poskytnutí audioknihy Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou.

Délka: 17 hodin 52 minut
Autor: Rob Willkins
Interpret: Jan Vondráček 
Vydavatel: OneHotBook

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna

Fan překlady knih

Severská mytologie - Neil Gaiman

Impérium černé a zlaté

Mariňáci - Robert Fabian

Hněv bohů - Rick Riordan

Krysař - Viktor Dyk