Ve stínu slunce - Jakub Mařík


Loď UTSS Salamis má akorát po bitvě z níž se jí podařilo uniknout. Nicméně pokud by si někdo myslel, že to znamená klidový režim, tak by se šeredně pletl. Na lodi vládne čilý ruch. Na ošetřovně se přijímají zranění, technici opravují poškození a vedoucí pracovníci se snaží zjistit celkový stav. Už do tak stresové situace se přidá ještě nález těla a už po prvním ohledání je jisté, že ten člověk nezemřel nešťastnou náhodou. Zástupce kapitána Marhoul nemůže všechno řešit sám a tak přijme do vyšetřování mladého vojáka, který na loď přišel teprve nedávno a jako nováček dostával spíš takové úkoly, jaké nikdo moc dělat nechtěl. Mladíkovi ještě přidělil zkušenějšího kolegu, díky kterému vzbuzoval větší respekt. 

Pro děj jsou důležité i další postavy, ať už třeba doktor Jensen nebo Sanchezová. Ta patří sice mezi mariňáky, ale má zdravotnické vzdělání a tak pomáhá na ošetřovně.  Hlavního hrdinu bych určoval těžko, protože každý má nějaký prostor. Každopádně Marhoul k tomu má asi nejblíž. Dále jsou tu major Gelu nebo další mariňák Heller.

Loď UTSS Salamis je sice rozlehlé místo, ale pořád můžeme říct, že se děj odehrává v uzavřeném prostoru. Vše začíná celkem nenápadně. Vražda by mohla být třeba z pomsty mezi posádkou a chaotická situace po boji by jen pomohla zamést stopy. Jenže během vyšetřování se přijde na řadu nových skutečností, které překvapí. Atmosféra s každým takovým odhalením houstne. Není kam utéct a posádka musí rychle jednat. Ničemu nepřispívá ani to, že neví komu můžou věřit. Ta atmosféra se mi opravdu líbila. V závěru knihy se hutná atmosféra přetaví v čirou akci. Nejdřív na palubě lodi, kde za každým rohem může vyskočit nepřítel, který má obrovskou výhodu a každá chyba může být ta poslední. Následně pak opět stejně jako na začátku boj v kokpitech.

Audioknihu načetl Luboš Ondráček,kterého můžete znát jako Sama ze hry Mafie. Jako narátor pro tuto audioknihu byl myslím moc dobrá volba. Velmi příjemně se to poslouchalo a načítání mariňáků mu sedlo. Příběh skvěle doplňuje také hudba v předělech. Za sebe jsem zvědavý, co přinese další díl.

60%

Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu Audioteka.cz za poskytnutí audioknihy Ve stínu slunce.


Délka: 9 hodin 0 minut
Autor: Jakub Mařík
Interpret: Luboš Ondráček
Vydavatel: Audiotéka, Mystery Press

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka