Svobodní bastardi - Jonathan French

 


Do Souzených zemí dorazila dlouho očekávaná válka a Kaňour se ocitá na frontové linii. Při osvobozování kříženců z hispartské Elleriny si z nečekaného setkání s bojovnými Ocelovými mnichy odnese krvavé zranění. Při následném střetu s mocným hispartským vojskem jej pak záhadná bojovnice obdařená čarovnou mocí probodne oštěpem.

A to je teprve začátek epického příběhu trojkrevného bojovníka, který se po boku Nádherné, Šakala a ostatních Bastardů snaží zvrátit válečnou štěstěnu na stranu utlačovaných kříženců. Nečekané pomoci se jim dostane od mazaného čaroděje Šikuly, jenž coby vyslanec Tyrkánské říše sleduje vlastní záměry, a Bastardi by se před ním tudíž měli mít i nadále na pozoru.

Zatímco Nádherná se Šakalem válčí v jiných částech Souzených, Kaňour a další Bastardi se pod Šikulovým vedením vydávají do srdce Hisparty, na tajemné místo v hlubokých lesích a poté přímo na královský dvůr, aby zde svedli se svým sveřepým nepřítelem konečný souboj o budoucnost Souzených zemí.

Kaňour se vydal s Jacinthem na výpravu za osvobozením několika kříženců do lidské osady. Jedna část záchranné skupiny odpálila zeď ve vzdálené části městečka, aby odlákala pozornost, a tak mohla druhá část výpravy provest záchrannou akci. S Kaňourem pak osvobodí z jímky Lenocha, Mlátičku a další tři křížence. Při útěku se skryjí v klášteře, který měl být plný mnichů. Což sice opravdu byl, ale naneštěstí šlo o bojový řád Ocelové mnichy. I odsud se dostanou tajným východem, ale nebude to úplně bez problémů. Na mazlech uprchnou z osady a dorazí zpátky mezi ostatní křížence. Ale ani v tu chvíli nemají klid. Přijede hispartské vojsko a v jeho čele žena s oštěpem. Všichni si myslí, že to snad vojáci nemůžou myslet vážně, ale Lenoch se strašně vyděsí a křičí na Kaňoura ať jí okamžitě zastřelí. Ten tu jeho paniku vůbec nechápe. Kdyby jen věděl co bude následovat...

Třetí díl představuje dva nové křížence, sourozence Remcu a Ryka, které Kaňour s Jacinthem zachrání na začátku v osadě. Kromě  těch  dvou se ještě  mnohem později ukáže Mannrique, který se moc rád stará o zvířata  s naopak mu moc nevyhovuje velká  společnost lidí. Taky se tu dozvíme něco o minulosti Lenocha nebo Podvodníka.  

Tak nám vyšel poslední díl trilogie Souzené země.  Každý díl se soustředil na úhel pohledu jednoho ze tří nerozlučných přátel - Šakala, Nady a Kaňoura. Poslední jmenovaný je trojkrevný, což z něj dělá silnějšího a mohutnějšího křížence. Zároveň se svou orkskou část snaží  moc nepouštět ze řetězu.  Naposledy když to udělal, tak někoho (byť ve spravedlivé pomstě) hodně zmasakroval. U Kaňoura je mi sympatické, jak hodně ochraňuje svoje nejbližší. Ať už se jedná o jednoduchého chlapce Mura nebo morem souženého Vilíka. 

Pořád plati že i tady si příběh zachovává svůj vulgární jazyk a poměrně brutální bojové  scény. Třetí díl začal opravdu v rychlém tempu a hrdinové šli z akce do akce. Velkých bitev je tu hned několik.  Konec knihy předvedl zajímavý obrat. Celkově  za sebe určitě  celou trilogii můžu doporučit. 

Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí knihy Svobodní bastardi.



Autor: Jonathan French
Překlad: Ladislav Václavík
Počet stran: 560
Název série: Souzené země
Pořadí v sérii: 3
Nakladatelství: Host

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Impérium černé a zlaté

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna

Fan překlady knih

Ohnivá křídla: Dračí věštba - Tui T. Sutherlandová

Mariňáci - Robert Fabian