Věrný čtenář - Max Seeck


Jessica Niemi přichází do jednoho útulného domu, který se dočasně proměnil na pouhé místo činu. Žena, která zde byla nalezena, je oblečená do černých společenských šatů a má pečlivě nalakované nehty. Nicméně její opečovávaný zevnějšek korunuje grimasa jako měl Joker z Batmana. Na první pohled to nemusí působit tak jako jiné brutální krvavé vraždy, ale o to více je to znepokojující. Manžel oběti je slavný spisovatel, Roger Koponnen. Ten má besedu ke své nové knize a o vraždě se dozvídá později na večeři. Celkem záhy se tak ukáže, že vrah se inspiroval hrůznými romány spisovatele a zavražděných může být mnohem víc.

Hlavní postavou a zároveň vyšetřovatelkou celého případu je Jessica Niemi. Jak už to dnes u (severských) detektivek bývá zvykem, nesoustředí se pouze na pátrání, ale i na osobní život vyšetřovatelů. Takže se dozvídáme o tom, jak před ostatními z oddělení tají pravdu o svém bydlení, a že jediný kdo o tom ví, je její nadřízený, s kterým má vpravdě téměř otcovský vztah. Ten si zase neustále kontroluje teplotu a je jisté, že zatajuje něco o svém zdravotním stavu. Další dva členové spolu udržují tajný vztah, o kterém logicky ví i všichni ostatní. Část děje popisuje letní románek Jessicy a Colombana, kterého potká při focení na hřbitově. Tady se přiznám, že jsem si nebyl na začátku jistý, jestli jde přímo o Jessicu Niemi, protože občas bylo napsáno Jessika a příjmení vůbec. Každopádně ten vztah na začátku vypadal hrozně romanticky, ale postupně Colombano odhaloval i svojí temnější povahovou stránku.

Během vyšetřování mají všichni na oddělení dojem, že si je zločinci (podezřelých musí být určitě víc) vodí podle toho jak chtějí a jsou o krok napřed. V některých momentech by se atmosféra dala krájet a pomalu přechází z thrilleru až v horor. Jako například noční můra Jessicy nebo když na ledu uvidí rohatou postavu. Kapitoly jsou krátké a pořád se něco děje. Končí často v nějakém napínavém momentě, kdy dojde k nějakému odhalení nebo zvratu.

80%

Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Grada za knihu Věrný čtenář.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden