Nina a Eda jdou na ryby

 


Anotace
„Já nechci, aby vlk sežral Karkulku!“ „A proč musí Sněhurka kousnout do jablka?!“ Někdy je čtení zkrátka frustrující — víte, co v pohádce bude následovat, tušíte, že se blíží katastrofa, a nemůžete s tím nic dělat… Anebo můžete?

Marianne Dubucová napsala a nakreslila příběh, ve kterém si sami určujete, jak se bude děj odvíjet. Děti ve věku kolem tří let mají ostatně sklony k „já sám“ v krvi. Když jim vysvětlíte, že můžou místo hlavních hrdinů rozhodnout, co se bude dít dál, stoprocentně budou nadšené. Každé nové čtení navíc nabízí možnost nechat příběh plynout jinou cestou. No není to splněný sen?

Seznamte se s Ninou a Edou a vyrazte s nimi na ryby. Ale pozor na Edu, ať se vám neztratí! Nechceme sýčkovat, ale kdyby se přece jen náhodou ztratil, tak v tom hlavně nenechte Ninu samotnou a dobře zvažte každý krok.

Nina a Eda jsou kamarádi a rádi spolu tráví volný čas. A tak se jednoho hezkého dne domluví, že spolu půjdou chytat ryby. Co na tom, že se jim ještě nic nepodařilo chytit. Oba si představují, že chytí tentokrát opravdu velikou rybu. Usednou k vodě a aby si zkrátili to čekání na úlovek, čtou si knížku. Jenže najednou se zvedne velký vítr a Edu unáší neznámo kam. A právě v tento moment se směru vyprávění ujímá čtenář a nebo spíš malý posluchač. Protože tahle tenká knížka je gamebook.

Pojďme si nejdřív lehce vysvětlit, co to ten gamebook vlastně je. Čtenář se sám stává hlavní postavou a svým rozhodováním ovlivňuje směřování příběhu. V určitém bodě vám knížka řekne: ,,můžete udělat buď tohle nebo tamto" a podle toho, co si vyberete, vás pošle na konkrétní stranu. Každé čtení se může lišit a dostanete pokaždé trochu jiný příběh. U gamebooku pro starší čtenáře, kde jsou nějaké souboje nebo různé zkoušky, se třeba navíc ještě hází kostkou nebo zapisuje inventář.


Příběh Niny a Edy je sice krátký, ale i tak se jednotlivé čtení liší. Samozřejmě jsou tady hlavní body, které jsou pokaždé stejné, ale i tak je tu pro děti dostatek zajímavých voleb. Četl jsem s dcerou, které je tři a půl (zhruba doporučovaný věk) a ta si příběh vyloženě zamilovala. Rychle pochopila systém toho, že si může vybrat a líbilo se jí to. Trochu jsem měl obavy, že si bude vybírat pokaždé stejně, ale postupně zkoušela všechny možnosti. I když třeba (bacha spoiler) pokud si má vybírat jestli se Nina draka pokusí draka pohladit nebo po něm něco hodit, raději vždy vybere pohlazení. Starší dcera si taky vybírala, ale nechtěla ten příběh číst tolikrát jako mladší dcera. Je pravda, že si zkoušela číst i sama, ale zatím nemá tolik výdrže aby si to celé přečetla. Příběh je doplněn o spoustu milých ilustrací a zvlášť ta poslední je plná různých detailů z celého vyprávění.

Nina a Eda jsou ideální kniha pokud vás nebaví číst pořád jednu a tu samou pohádku dokolečka. Ačkoliv je tu stejné rozuzlení, můžete se k němu dostat různým způsobem. Navíc je to způsob jak děti dostávat k gamebookům jako takovým. 

Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí knihy Nina s Eda jdou na ryby.

Autor: Marianne Dubucová 
Překlad: Eva Sládková 
Počet stran: 42
Nakladatelství: Host

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Ve stínu slunce - Jakub Mařík

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna

Na půl cesty do hrobu - Jeaniene Frost

Mariňáci - Robert Fabian

Severská mytologie - Neil Gaiman

Saturnin - Zdeněk Jirotka