Mariňáci 1 - Robert Fabian


Autor: Robert Fabian
Účinkují: Zdeněk Velen
Délka: 9 hod. 5 min.
Vydává: Walker a Volf

Anotace:
Mariňáci 1 - audiokniha obsahuje první díl sci-fi série, jejímž autorem je Robert Fabian. Čte Zdeněk Velen. 

Nalíčili na ně smrtonosnou past, která sklapla. Člověk by čekal, že budou mít víc rozumu… 
Jenže tohle jsou mariňáci. A mezi námi – kdo by chtěl žít věčně?

Kultovní román a bible české military sci-fi od Roberta Fabiana vás ve své zvukově podobě zasáhne stejně jako palebná přehrada třiceti sedmi chlapů v plné zbroji. Čeká vás jedna monumentální bitva s několika mezihrami. Tak si pojďte hrát… 
Prásk!
Po náročném bojovém cvičení na planetě Mars jednotku mariňáků potěší, že je čeká několikatýdenní dovolená. A to je potřeba pořádně oslavit. Všichni se vypraví večer do baru, kde je poněkud zchladí info od poručíka Harise o konci sotva započaté dovolené. Hned následující den musí nastoupit na další misi. Druhý den tedy nastoupí na mateřskou loď jménem Regulus a letí na oběžnou dráhu. Na cílové planetě zuří písečná bouře takže musí počkat než se situace zklidní, protože nefunguje ani spojení. Později tedy část vojáků nastoupí do výsadkového člunu a letí na planetu. Ale při průzkumu tam nenajdou žádného člověka. Kde všichni jsou? 

Zdeněk Velen ještě před Mariňáky načetl pro vydavatelství Walker a Volf, novelu Palubní střelec. Ta má jen necelé dvě hodiny (1 hodina 48 minut) a proti příběhu mariňácké jednotky je to jen taková jednohubka. Zdeněk Velen se původně vyučil na automechanika, ale pak utekl k divadlu. Nejdříve působil jako jevištní technik, pak eléf a později vystudoval herectví na DAMU. Kromě divadla se objevil i v několika seriálech (Četnické humoresky, Redakce nebo Zdivočelá země).

Příběh se nezaměřuje na jednu hlavní postavu, ale věnuje se průběžně celé jednotce. O trochu více prostoru má snad Drake a Seeks, ale to bude spíš tím, že jsem se na ně více zaměřil, protože jsem si je oblíbil. Kromě nich hrají svou roli ještě kolonisté. Z nich jsem si nejvíc oblíbil Tylerovou (ta má určitě víc prostoru než ostatní kolonisté). A právě proto by bylo zajímavé zpestření, kdyby její dialogy četla nějaká herečka. 

Devět audiosouborů se rovná devíti kapitolám knihy. Na začátku každé stopy zazní hudba, která se k vesmírnému dobrodružství vojenské jednotky skvěle hodí. Navozuje pocit napětí. Během samotných kapitol zazní i její krátká verze, která funguje jako střih a následuje jiný pohled. Líbí se mi, když audiokniha není jen přečtený text a tvůrci si hrají s detaily. Toho jsem se v tomto případě dočkal. Například když spolu dva vojáci mluví pomocí vysílačky, uslyšíte zvuk přepnutí a typický vysílačkový šum. Určitě víte co tím myslím. A druhá vychytávka se týká hlasu palubního počítače, kdy je hlas narátora digitálně upravený a zní ... elektronicky. I když jakékoliv vychytávky nejsou nic platné, když se vám nezamlouvá hlas. Zdeněk Velen však čte skvěle. Popisný text se v jeho podání od přímé řeči liší. Členové jednotky se mezi sebou častokrát pošťuchují a hecují se nebo provokují. Pro ostřejší slovo nejdou daleko. Zdeněk Velen se do toho umí pěkně položit a čtený text prožívá. Zřetelně cítíte napětí, když dojde k nějaké akci. Ještě bych dodal jeden příklad - a to když čte náborový leták takovým propagandistickým tónem.

Audioknihu jsem začal poslouchat v době, kdy nebyla dostupná druhá část. Výhodou je, že už tedy nemusíte čekat kdy vyjde, ale rovnou si koupit oba. To je obrovská výhoda. Rozdělení na dva díly je asi největší (byť třeba nutný) kámen úrazu. V první části se všechno rozjíždí a největší obrátky příběh nabere v druhé polovině. I tak se v první části nebudete nudit a poslech vám bude pěkně utíkat.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu Audiotéka.cz za poskytnutí audioknihy Mariňáci 1.



Komentáře

  1. Asi nevím, jak by se mi líbilo mít nějakou známou ženskou postavu načtenou chlapem. Tam se možná mohli trochu zamyslet. Ale třeba to funguje, co já vím. Audio knihy nejsou můj šálek čaje, to je můj problém. Než si knihu poslechnout, radši si ji přečtu. A proč pak poslouchat něco, co jsem četl? Začarovaný kruh. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já audioknihy beru jako doplněk. Normální kniha je pořád na prvním místě, ale audio má svoje výhody. Oblíbené knihy čtu většinou víckrát takže mi to nevadí. Jen místo čtení to byl tentokrát poslech. :)

      Vymazat
  2. Už je druhá část? Sakra, to mi teď trochu uteklo. :) No, nevadí, doposlouchám Analfabetku a snad se na to brzy vrhnu, první část se mi vážně líbila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jo. :) Naštěstí se na druhou část nemuselo čekat dlouho. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø