Praví bastardi - Jonathan French


Nady kdysi bývala jedinou jezdkyní v Souzených, nyní stojí v čele Pravých bastardů, poloorků, kteří jí po pádu Pece přísahali věrnost. Její kopyto však sužují potíže — provizorní opevnění je jen chabou ochranou před nepřáteli, obyvatele osady trápí hlad a po okolí rozsévá smrt děsivá smečka ďábelských psů.

Kapitán Bermudo mezitím ve svém kastelu osnuje plán, s jehož pomocí se mají kavaleristi jménem hispartského království zmocnit vlády nad Souzenými. Když si roztahovačná Hisparta najme do svých služeb neznámý kmen Zahracénů a vyjednávání vůdců kopyt o společném postupu selhává, ocitá se Nady a její osada na pokraji zkázy. Nady se proto rozhodne vyrazit pro pomoc. V Jámě cti se opět setkává s přítelem Kaňourem, ale také s proradným náčelníkem Orčích skvrn Boulem, který se její pokusy o sjednocení kopyt pokouší zhatit.

Navzdory všem nástrahám se jí a jejímu kopytu podaří dostat do zakázané země elfů, kde její lid nachází dočasné útočiště. Nady ovšem čekají další těžké úkoly — nejdříve musí překonat nenávist, kterou k ní cítí elfové, a pak i předsudky zástupců své vlastní rasy.
Nady nyní vede Pravé bastardy, ale jejich situace není vůbec jednoduchá. Poloorci pracují na odklízení zbytků Pece, což je dost nebezpečné. Občas totiž vytryskne plamen zeleného ohně, který se nedá uhasit. Z opevnění toho také moc nezůstalo. Mají jen provizorní, které se s tím původním nedá vůbec srovnat. V poslední době nemají pořádně co lovit a tím výčet problémů nekončí. Po kraji se prohání ohniví démoničtí psi a za humny se objeví cizí armáda. Je tady určitá možnost, která by mohla problémy vyřešit. Budou ale ostatní kmeny ochotny naslouchat?

První díl se zaměřoval hlavně na Šakala, ale ten je nyní někde na cestách. Druhý díl se soustředí na postavu Nady a dozvídáme se hodně o její minulosti. Nemá to jednoduché,  protože musí zajistit bezpečí svých lidí a také je nakrmit. Což jde dost těžko když mají jen provizorní hradby a není skoro co lovit. Naštěstí má poloorka Lučinu, který je její pravou rukou, a dojede si i pro starého přítele Kaňoura. Jsou tu i nové postavy. Například Xhreka, hobitka, která nosí pásku přes oko a skrývá jedno nebezpečné  tajemství. Další zajímavou postavou, která se do kopyta zapojí je poloork Lenoch, který se živí vlastním tělem a do Souzených přijel hlavně proto, aby zvednul svoji cenu u bohatých paniček. Do kopyta přijdou ještě další ženské postavy.

Tempo vyprávění je zpočátku takové poklidnější. Soustředí se na popsání toho jak to v kopytě nyní chodí. Jak se Nádherná vypořádává s úlohou velitelky a zda jí ostatní respektují nebo jakým problémům musí čelit. Hodně času tvoří putování, kdy se pak stane něco, co zamíchá kartami. Pořád je to ale fantasy, které nebojí ani soubojů a krvavých scén, vulgarismů nebo sexu či sexuálních narážek. Co se týká těch soubojů, tak jeden vážně povedený se odehraje v souborové Jámě. 
Zajímalo by mě jaké příběhy prožil Šakal, když byl pryč. Nicméně to vypadá že třetí díl se bude soustředit spíš na Kaňoura. 

Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí knihy Praví bastardi.


Autor: Jonathan French
Překlad: Ladislav Václavík
Počet stran: 583
Název série: Souzené země
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Host

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Impérium černé a zlaté

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna

Fan překlady knih

Ohnivá křídla: Dračí věštba - Tui T. Sutherlandová

Mariňáci - Robert Fabian