Orlova kořist - Simon Scarrow



Anotace:
Quintus Licinius Cato #5
Uběhl již více než rok od okamžiku, kdy na britských březích přistála římská armáda. Barbarský vojevůdce Caratacus jim ale neustále znepříjemňuje život. Jenže mocný císař Claudius opravdu potřebuje v Británii dosáhnout vítězství, aby konečně upevnil svou vládu. Nadešel tedy čas, aby Římané své nepřátele nadobro přemohli. V předvečer bitvy centurioni Cato a Macro doufají, že se jejich pobyt na ostrově chýlí ke konci. Zasadí Caratacovi konečně rozhodný úder? Nebo na bitevním poli nedopadne vše podle plánu?
Válečné tažení v Británii trvá déle, než by si každý přál. Caratacus je už sice hodně oslabený, ale pořád vzdoruje. Jenže ani Řím se nevzdává a vypadá to, že se naskytla ideální příležitost, jak zasadit barbarskému králi ten poslední úder a zajmout ho. Když bude jeho vojsko kráčet přes Brod, tak ho Římské jednotky obstoupí tak, že mu nezbyde nic jiného, než s nimi přímo bojovat. A v takovém případě nebude mít šanci zvítězit. Plán vypadá ideální, ale co když se jedna z římských jednotek zpozdí? 

Cato je nyní centurion stejně jako Macro. A dostává svou vlastní jednotku. Musí si tedy u vojáků získat respekt, aby ho poslouchali a respektovali. Což samozřejmě jde vzhledem k jeho mládí těžko. Sám si vybral optia, který je taky mladý. Ničemu nepomáhá ani to, že jak Macrovi tak Catonovi na této akci velí Maximius, který mladého centuriona nebere příliš vážně. Maximius je opravdu otravná postava, která mi při poslechu pila krev. Zpočátku se tvářil, že je se všemi kamarád a všechno vezme na sebe a pak se postupně ukázalo, jaký je ve skutečnosti. V závěru už snad postrádal zdravý rozum.

Tentokrát tu byl velký a zajímavý zvrat, který okořenil tu vojenskou rutinu. Byl jsem dost zvědavý, jak to autor vyřeší a měl jsem jistý odhad. Ten se nakonec ukázal poměrně přesný. Každopádně tohle byla asi největší zkouška přátelství mezi Macrem a Catonem. A taky jejich oddaností armádě. Ženské postavy tu teď vůbec nejsou, takže uvidíme jestli se v dalším dílu nějaká objeví. Každopádně jisté intriky ve velení tady tentokrát také jsou. Líbilo se mi, že svůj prostor měla i britská strana, protože do teď to většinou byla jen masa vojáků nutná k poražení. Ale tentokrát se ukázalo, že mají také nějaké své životy a i Caratacus je ze všeho unavený.

Marek Holý tento díl opět skvěle načetl. Macro má hrubší hlas a Cato trochu jemnější, ale rozdíl se stírá, když volají na své vojáky nějaké rozkazy. I tentokrát má audiokniha hudební předěl. 


Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu Audioteka.cz za poskytnutí audioknihy Orlova kořist.

Autor: Simon Scarrow
V hlavní roli: Marek Holý
Délka: 15 hod. 14 min.
Vydává: Audiotéka

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Saturnin - Zdeněk Jirotka