Cesta ohněm a jiné povídky - Jiří Drašar

 


Tentokrát jsem si vybrala povídkovou knížku Cesta ohněm a jiné povídky od autora Jiřího Drašara, který se stal jedním z vítězů soutěže Hledá se autor bestselleru. Knížka má 264 stran, vydalo ji nakladatelství Fragment a obsahuje pět povídek:

Kamarád Kuba
Tři kamarádi (zároveň i kolegové) spolu vtipkují a špičkují se.  Kuba je trošku jiný než ostatní, ale nedělá si z toho vůbec nic. A nakonec něco, co byste nečekali. Je to nejvtipnější povídka ze všech. Opravdu hodně jsem se nasmála.

Poslední cesta
Vypráví se zde o jednom dědečkovi. Autor píše jako by byl ošetřovatelem v domově důchodců, kde děda žije. Tahle povídka mi přišla trochu posmutnělá.

Vánoční mráz
Tak tahle povídka vypráví o příběhu jedné nešťastné mladé ženy a muže, který se nemůže vrátit domů na vánoce. Když se dostanete až na konec, je to opravdu smutné.

Cesta ohněm
Nejdelší povídka ze všech. Proto asi dostala knížka název podle ní. Hlavním hrdinou je zde mladík, který se vydává na cestu  přes půl republiky, aby si prošel ohněm. Věří, že mu to napoví, co dál dělat se svým životem.

Muž a jeho chlapec
Poslední povídka, která vypráví o muži a jeho malém synkovi. V tomto příběhu, jako v jediném, se objevují prvky nadpřirozena.

Každá povídka je oddělena Intermezzem, kde autor lehce uvádí příběh. Všechny povídky jsou hezky napsané. Dobře se čtou a u některých jsem se i slušně pobavila.

Ještě nikdy jsem nepsala recenzi na povídky, takže tak úplně nevím jak na to. Určitě bych uvítala nějaké komentáře, podle kterých bych se napříště mohla řídit.

A nakonec bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio