Star Wars: Kenobi - John Jackson Miller


Autor: John Jackson Miller
Překladatel: Peter Kadlec
Počet stran: 400
Nakladatelství: Egmont

Anotace
Tatooine – drsná pouštní planeta, kde farmáři dřou v žáru dvou sluncí a snaží chránit sebe a své milované před pouštními lidmi. Je to zaostalý svět na okraji civilizovaného vesmíru. Poslední místo, kde byste hledali mistra Jedi nebo osiřelého chlapce, na jehož útlých ramenou spočívá budoucnost galaxie.

Záhadný bradatý příchozí z vesmíru, známý místním jen jako „Ben“, tají svou minulost a důsledně se drží stranou. Ale když se vyhrotí napětí mezi farmáři a kmenem pouštních lidí vedených krutým náčelníkem, je Ben rovněž vtažen do boje a ohrozí svůj hlavní úkol, který na Tatooinu má.

Ben – mistr Jedi Obi-Wan Kenobi, hrdina klonových válek, zrádce Impéria a ochránce poslední naděje galaxie – už se nemůže dále otáčet zády ke zlu, ani odmítnout svůj jediský výcvik. A když je nespravedlivě prolita krev, nevinné životy ohroženy a nemilosrdný protivník odhalen, Ben nemá jinou možnost než se uchýlit k jediským znalostem a hrozivé moci Síly v nikdy nekončícím boji za spravedlnost.
Obi-Wan Kenobi s malým Lukem Skywalkerem zabaleným do přikrývek, dorazil na planetu Tatooine, aby chlapce předal mladé farmářské dvojici Larsových. Nejdřív se potřeboval zeptat na cestu v kantýně ve městě Anchorhead. Naneštěstí během jeho návštěvy podniku vypukne bitka, do které se Obi-Wan zapojí. Slíbí si, že to je naposledy, kdy použil světelný meč. I on sám se musí na planetě skrývat a nechce riskovat, že by někdo zjistil, že je Jedi.

Anileen se stará o Dvůr, který se skládá z hospody, obchodu, ale i garáží a stájí. Po smrti jejího muže už jí pomáhají jen syn a dcera. I když právě její syn jí také přidělává starosti. Orrin Gault je přítel jejího muže a také má dvě děti, které v okolí nemají moc dobrou pověst. Orrin obchoduje s vodou ze zvlhčovačů, ale hlavně sestavil přístroj, který vysílá signál osadníkům. Když Tuskeni napadnou nějakou farmářskou usedlost, spustí dotyčný signál a hlídka rychle dorazí.

Třetí filmová epizoda končí právě předáním malého Luka farmářům Larsovým. V dalším filmu už je Kenobi starý muž a Lukova cesta teprve začíná. Nejenom já jsem byl zvědavý, co se dělo mezi tím. Tato knížka mapuje alespoň část toho období a ukazuje počátky bláznivého Bena. Bez nadsázky se může říct, že si užijete westernovou zápletku. Jen místo indiánů tu jsou Tuskeni. Právě píseční lidé jsou kapitola sama pro sebe. Moje zkušenost s nimi se zakládá jen na filmech a asi jedné počítačové hře. Takže jediné co jsem o nich věděl je, že zvednou gaderffii nad hlavu, zařvou a nechají se postřelit blasterem nebo seknout světelným mečem. Možná někdo věděl víc třeba z encyklopedie postav. Takže tahle kniha mi přinesla i zajímavé informace o jejich jediné pověsti, způsobu myšlení a životu v kmeni. Ten se vlivem událostí musel změnit a přizpůsobit. 
Obi-Wanův přílet na planetu  se odehrál krátce po osudném souboji s Anakinem a tak jsou jeho myšlenky plné výčitek z toho, co musel svému příteli udělat.

Knížka je rozdělena na několik částí, které se rozpadají ještě na jednotlivé kapitoly. Po prologu jsem měl trochu obavy o to, aby knížka nebyla ve stylu o Kenobim bez Kenobiho. Ben (jak si začne říkat) se ze stránek na nějakou dobu ztratí. Maximálně se některý z farmářů zmíní, že viděl osamělého jezdce na eopii. Ale on se opět objeví a to hned v pěkné akční kapitole. Celá kniha je psána v er formě kromě částí, kdy Obi-Wan medituje a snaží se komunikovat s Qui-Gonem. Ty jsou napsané z pohledu první osoby. V těchto částech se neubrání již zmíněným výčitkám vůči Anakinovi. Ale také komentuje vývoj konfliktu mezi farmáři a Tuskeny. Autor psal z pohledu písečných lidí i farmářů.

Kenobi je o tom, že když máte silně zakořeněný cit pro dobro, tak nemůžete zůstat stranou pokud víte, že můžete pomoci nevinným. Příběh se čte velice dobře a rychle utíká. Dozvíte se víc o životě farmářů na planetě Tatooine a také o Tuskenech. Z novějších Star Wars románů mě tahle kniha bavila nejvíc.


Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Star Wars: Kenobi.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø