Sexy vrásky a velké lásky - India Knightová


Autor: India Knightová
Překladatel: Gabriela Oaklandová
Počet stran: 224
Nakladatelství: Jota

Anotace:
Co si má počít žena, která se jednoho rána probudí a zjistí, že jí čelo přetnula obrovská a bizarní vráska? Co má dělat, když projde kolem stavby, na které pracuje spousta mužů, a neozve se ani jeden hvizd? A co pocítí, když se významně zadívá na pohledného mladíka, a ten ji odmění milým a trpělivým bezpohlavním úsměvem, který má v přihrádce určené výhradně babičkám? Šestařtyřicetileté Kláře Huttové přijde, že se ocitla na absolutním vrcholu. Je plná síly a nabitá energií. Ale stárne. Co s tím? Když se z Kalifornie vrátí její kamarádka Gaby a nastěhuje se k ní, překvapeně zjistí, že Gaby, přestože je jí skoro padesát, vypadá na pětatřicet. Jak to ta mrcha dělá? Že by v tom hrály roli losangeleské invazivní kosmetické procedury? Kláře to začíná vrtat hlavou. Mám se do toho všeho taky pustit? Trocha botoxu semhle, trocha výplně támhle, tady trochu uštípnout, tady přidat, ty malinkaté sámky tady ořezat … Ale kde je potom tomu všemu konec? A vůbec, taková vosková depilace chřípí – není to trochu blbý nápad?
Všichni stárneme. Ale mnohem líp se to říká ve dvaceti než ve čtyřiceti. Čím je člověk starší, tím to hůř snáší. Je sice spoustu lidí, kterým je věk docela "šumák", ale Klára mezi ně rozhodně nepatří. Co dělá na jejím čele ta příšerná vráska a proč, když šla tehdy kolem toho staveniště, se neozvalo jediné hvízdnutí či dvojsmyslná narážka? Klára má smíšené pocity. Srdce jí říká „Nejsi ještě tak stará, aby sis nemohla užívat života.“, ale hlava na to: „Smiř se s tím, bude ti padesát!!!“

India Knightová je novinářka a spisovatelka. Narodila se v Belgii a poté se přestěhovala do Anglie. Nyní žije v Londýně, přispívá do britských novin, rozhlasu a televize. Také se proslavila jako sloupkařka v Sunday Times. Román Sexy vrásky a velké lásky je již pátá knížka, kterou vydalo nakladatelství Jota pro české čtenáře. Mezi její nebeletristickou tvorbu patří knížka o dietě Když jsme zhubly my, můžete i vy, která obsahuje i kuchařku. Dále u nás vyšly romány Největší špeky mýho života, Sakra chlapi, proč mě nechcete a Štastné a (nejen) veselé.

Hlavní hrdinkou je, stejně jako v některých předchozích románech, Klára Huttová. Nyní šestačtyřicetiletá sloupkařka bydlí se svým sedmnáctiletým synem Jackem v Londýně. Později se k nim přistěhuje i Jackova přítelkyně Sky. Ti dva jsou totiž naprosto nerozluční a když Skyin otec Bernard na nějaký čas odjíždí mimo civilizaci, tak raději zůstává v Londýně. Klára se potýká s otázkou, zda jít či nejít na facelift. Nebo alespoň na botox. Toto rozhodování jí moc neusnadňuje kamarádka Gábi, která se právě vrátila z L.A. Je o něco starší než Klára, ale vypadá na pětatřicet. Navíc miluje jednu světoznámou fantasy sérii, kterou shodou okolností píše právě Bernard. A to je pro Kláru jedno horší než druhé. Zaprvé pořád přemýšlí, jak je možné, že Gábi vypadá tak dobře a zároveň opravdu nechápe, proč mluví se Sky tím divným jazykem a když se má setkat s autorem, tak se chová, jako by měla potkat alespoň Beatles v původní sestavě.


Knížka se mi docela líbila. Čekala jsem tedy, že to bude vtipnější, protože když jsem četla ukázku, tak jsem se mohla smíchy potrhat. Seznam věcí, které prý člověk dělá po překročení pětačtyřicítky byl tou nejvtipnější částí. Během čtení jsem se zase tolik nenasmála. Mohlo by to být tím, že pro lepší pochopení bych možná měla být o pár let starší. Přece jen si toho Klára spoustu prožila, od výchovy dětí po rozvody a rozchody. Pravděpodobně bych se ale tak nenasmála tomu seznamu. Takhle můžu říct, že ze seznamu dělám jen jednu věc a to, že slastně vzdychám, když lezu do postele :-). Samotný příběh nebyl zase tak vtipný a možná by se dal nazvat i hořkosladkým. Jinak ale nemám knížce co vytknout. Četla se dobře a místy jsem se i trošku zasmála. Knížku bych doporučila těm, kteří vědí, jaký je to pocit přijít po dlouhém dni domů, dát si sprchu a se slastným „Jééé“ si lehnout.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku knihy Sexy vrásky a velké lásky.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø