Vrána: Soumrak bohů - James O'Barr


Scénář: James O'Barr
Kresba: Jim Terry
Překladatel: Václav Dort a Martin Trojan
Počet stran: 104 (barevných)
Název série: Vrána
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Comics Centrum

Anotace

Píše se rok 1945. Koncentrační tábory jsou plné nevýslovných hrůz. I přesto smrt jediného muže dokáže ovlivnit osud vězňů v jednom z nich. Vrána opět přilétá a provází dalšího muže na jeho cestě za krvavou pomstou.
James O'Barr vytvořil první Vránu po tragické události, která zasáhla jeho život. Jeho přítelkyni Bethany totiž přejel opilý řidič. Podle komiksu byl natočen i film, při jehož natáčení nešťastnou náhodou zemřel herec Brandon Lee.

Po úspěchu původní komiksové Vrány je určitě každý skeptický, jestli bude Soumrak bohů dostatečně kvalitní. Ostatně každý mohl vidět, jak dopadla filmová pokračování první Vrány. Ale pryč od toho - s filmy nemá tenhle tenký komiks téměř nic společného. Přestože jsem komiks označil jako druhý v sérii, nejedná se o pokračování v pravém slova smyslu. Kdo četl Vránu tak ví, že by to ani dost dobře nešlo.

Soumrak bohů se odehrává v roce 1945 v jednom koncentračním táboře. Ve vlaku přijíždějí spousty mužů, žen i dětí. Nacisté je z vagónů vyženou ven a má probíhat rozřazování. Nějaký muž se brání, že tam nepatří a je bez milosti zastřelen. Jeden z nacistů je vyslán, aby zkontroloval jestli třeba ve vagónech někdo nezůstal. A to je právě moment, kdy na scénu přichází hlavní bezejmenný hrdina. Na začátku o něm nic nevíme, ale postupně se odhaluje důvod jeho pomsty a dočasného navrácení do života.

Hned na první pohled si můžete všimnout, že Soumrak bohů je oproti první Vráně o dost tenčí. Vrána měla totiž 272 stran. A tím rozdíly nekončí, protože pokračování je barevné! Příběh opět pojednává o spravedlivé pomstě. Tentokrát ovšem bez textů skupiny The Cure ani jiných básní. Čeho se na druhou stranu dočkáte ve vrchovaté míře je brutalita a akce. Muž dost často vojákům nějakým způsobem utrhne spodní čelist nebo jim zdeformuje hlavu tlakem. Nemluvě o střelbě či chladných zbraních. Někde i vyhřeznou střeva, takže komiks opravdu není pro slabší povahy. Hlavní hrdina si taky obmotá paže ostnatým drátem. Příběh, který pomstě předchází je smutný a nespravedlivý.

A konečný verdikt? Soumrak bohů je opravdu povedený komiks a kdybych neznal první příběh, asi bych mu dal plný počet hvězd. Ale druhému pokračování podle mě něco chybí. Přesto určitě stojí za to mít tuhle pecku doma.


Komentáře

  1. Moc pěkná recenze. Doporučuješ mi se první poohlédnout po tom "prvním dílu", nebo můžu rovnou přečíst tohle? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju. :) Příběhově to na sebe opravdu nijak nenavazuje. Jediný společný prvek je vrána, která přivede člověka zpět mezi živé, aby se mohl pomstít. Takže klidně se pusť nejdřív do tohohle.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvěla napsáno, Vrána se mi moc líbí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to jsem rád. Vrána je opravdu výborný komiks.

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio