Žoldnéři fantasie: Knížata páry a ducha - Michael Bronec


Autor: Michael Bronec (ed.)
Počet stran: 352
Nakladatelství: Straky na vrbě


Anotace
Parní vzducholodě a horkovzdušné balóny!
Trpasličí města pod palbou těžkých děl!
Nebezpečné krásky v korzetech!
Letošnímu ročníku zkrátka vévodí steampunk.
Víc o něm jako žánru se dozvíte ve fundovaném rozboru Leonarda Medka.

Zhruba polovina prací se naopak přidržela klasičtější fantasy - ovšem došlo i na jednu zombie-apokalypsu!

Čtěte, kam směřují nejnovější trendy české fantastiky!
Právě dnes!
Jsme tu jen pro Vás...

Rezavé ovce vypráví o problémech, které má Australské království. Konkrétně místním chovatelům nějaká stvůra zabíjí ovce. Celou záležitost musí prošetřit Jonathan D. Ward. Jedná se o první a zároveň výherní povídku sborníku. Žánrově se řadí právě ke steampunku. Hodně se mi líbilo, že autor odlišil mluvu Jonathana od obyvatelů Australského království. 

Daniel Tučka už u Strak na vrbě vydal Umrlčí tanec a pracuje na steampunkovém románu Pelyněk.

Druhá povídka se jmenuje Dvojčata a vypráví o královském dvoře, kde se narodí Roderikovi a Roveně chlapec. Ale jak už to bývá, u porodu byla i jedna kouzelnice a ... Dál už nebudu nic prozrazovat. Na povídce je znát vliv pohádek, ale jedná se o fantasy. Ve vyprávění se střídají části z minulosti a ze současnosti, ale není v tom žádný zmatek a v závěru se vysvětlí, co ty střípky z minulosti mají společného se současností.
Ludmila Müllerová zatím samostatnou knihu nemá, ale její další povídku si budete moci přečíst v knize Legendy: Prokleté knihovny.

Ten druhý je povídka z prostředí jednoho kláštera, kde je malý chlapec podroben vymýtaní ďábla a postupně slábne. O jeho záchranu se snaží kuchař z onoho kláštera, ale protože na to sám nemá znalosti, vyhledá na trhu dva odborníky, aby od nich získal lektvar. Jak to s chlapcem dopadne? Opět se jedná o fantasy povídku.
Jana Vaňková se do soutěže zapojila poprvé a hned slavila úspěch.

Slova, jen slova se odehrávají v Paříži a hlavní postavou je mladá slečna Alžběta. Ta má jisté zvláštní schopnosti, které se snaží udržet na uzdě. Ale pokud se ocitne v nějaké nebezpečné situaci a okolo ní se děje násilí, přestává pouhé sebeovládání stačit. Tak to je druhá steampunková povídka. 
Dana Rusková už stejně jako Daniel Tučka vydala u Strak na vrbě jeden román. Konkrétně městskou fantasy Běsné město.

Poté vás čeká ještě dalších pět soutěžních povídek, jedna hostující od Míli Lince a na závěr slovo o steampunku od Leonarda Medka. Celkem jsou v knize tři (čtvrtá je na pomezí) steampunkové povídky a musím se přiznat, že to byl ten prvotní impuls k zakoupení knihy, protože tenhle subžánr se mi dost líbí. Pokud hledáte co dalšího si přečíst, určitě vám pomůže právě závěrečné slovo od pana Medka.

Knížata páry a ducha jsou moc pěkná povídková sbírka ať už vás láká fantasy jako takové nebo spíš zahalené do kotoučů páry. Pokud bych měl jmenovat povídku, která mne nezaujala, bude to Vzít kousek tady, sebrat kousek támhle. Na další tvorbu autorů se budu určitě těšit. 

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz


Komentáře

  1. Děkuji moc za recenzi, můžu se zeptat na pár slov o tom, jak zaujala povídka V podzemí? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zaujala. Mezi lidmi a ostatními národy (zmíněni jsou elfové a trpaslíci) se odehrává válka. Moc o ní řečeno není, ale z pohledu trpaslíků ji začali lidé. V povídce musí do podzemí jednotka Bojana a Šakali. Proč tam musela právě jednotka Šakalů vysvětlené není a působí to trochu zvláštně, když ani pro podzemí nemají výcvik. Na druhou stranu se mi líbil detail jako třeba ten ochranný amulet nebo plamenomet.

      Vymazat
    2. Díky moc, promiň že jsem neodepsal dříve. Jsem rád za každý názor, abych to příště zvládl lépe.

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø