Piráti! Dobrodružství s bílou velrybou - Gideon Defoe


Autor: Gideon Defoe
Překladatel: Jakub Racek
Počet stran: 224
Název série: Piráti
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Jota

Anotace
Piráti jsou zpět! Druhá kniha z volné série o pirátech přináší další zběsilé dobrodružství Pirátského kapitána a jeho ztřeštěné posádky.



Po dobrodružství s vědátory začne pirátská loď jevit silné známky opotřebení; stěžeň neustále padá, piráti jsou plní třísek z rozpadajícího se bednění, a dokonce se i utrhne kormidelní kolo. Pirátský kapitán si z toho sice nejdřív moc velkou hlavu nedělá a díry, kterými do lodi zatéká, bezstarostně zakrývá svými portréty, ale na naléhání piráta v šále nakonec souhlasí, že bude lepší zamířit do blízké loděnice pirátky Liz Šavle a nechat loď opravit. V loděnici ovšem Pirátskému kapitánovi zcela učaruje „Sličná Emma“, nová luxusní loď s nabíranými záclonkami a tenisovými kurty na palubě, a tak se rozhodne ji koupit a starou loď dát jako protiúčet. Obchod má ovšem malý háček; krásná, ale vražedná Liz žádá za novou loď šest tisíc dublonů, a jelikož takovou částku věčně švorcový Pirátský kapitán samozřejmě nemá, je nucen vzít si loď na sekyru. Liz Šavle (jinak taky přezdívaná Řeznice z Barbadosu) navíc předá pirátům přesýpací hodiny s varováním, že pokud dluh nesplatí, než se hodiny přesypou, vykuchá je jako leklé ryby. Zběsilý závod s časem je na jejich novém dobrodružství zažene od břehů Nantucketu k zářivým kasinům Las Vegas a odtud až téměř na konec světa, kde se pustí do honu na bájnou bílou velrybu, aby získali odměnu vypsanou za její polapení. Pirátský kapitán se při lovu propadne skoro až na samé dno temného šílenství a piráti budou potřebovat setsakramensky velké štěstí a jednu zcela výjimečnou šunkovou kýtu, aby ze všech peripetií vyvázli bez podstatnějších ztrát na životech.


Banda pirátů jako obvykle ležela na palubě lodi a sledovala mraky na obloze. Zábava spočívala v tom, že každý říkal, co mu jaký mrak připomíná. Ještě než stačilo dojít na hádky a zamračené obličeje, spadl mezi piráty hlavní stěžeň. Jistě uznáte, že bez něj loď není tak úplně provozuschopná. Rána, kterou stěžeň při dopadu vydal, vyrušil Pirátského kapitána a tak vyšel na palubu. Kapitán rozsoudil spor mezi posádkou tím, že řekl co mrak připomíná jemu, vynadal jim, ať jdou raději vázat uzly a opět zmizel v podpalubí. Při prásknutí dveřmi ovšem jedno křídlo vypadlo z pantů. Později za ním zašel pirát v šále s tím, že je loď v havarijním stavu a na důkaz toho třímal v rukou právě upadlé kormidelní kolo. To už i kapitán musel uznat, že nejde jen o správnou pirátskou patinu. Bylo tedy rozhodnuto o tom, že loď nechají opravit v loděnici u Liz Šavle. Ale náhoda, pirátská hrdost a možná i přítomnost půvabné dámy a úhlavního rivala přiměje kapitána ke koupi nejkrásnější a taky nejdražší lodě, Sličné Emmy. Má to jen drobný problém. Posádka nemá kromě výstavní šunky, limetek a jednoho pocínovaného zesnulého piráta, téměř nic. A tak se ocitnou na širém moři s termínem, do kterého musí sehnat peníze na zaplacení.

Gideon Defoe se narodil v roce 1975 a vystudoval na Oxfordské univerzitě archeologii a antropologii. Autorova matka tvrdí, že je přímým potomkem Daniela Defoa, ale Gideon jí to odmítá uvěřit. První knihu o pirátské posádce, Piráti! Dobrodružství s vědátory napsal aby oslnil jednu dívku, ale bohužel mu to nevyšlo. Piráti! Dobrodružství s bílou velrybou je druhý díl a jde o předlohu k animovanému filmu Piráti! z roku 2012. Kromě této série u nás vyšla autorova kniha Jak se zvířata milují.

Ne všechny postavy mají klasická (v rámci žánru) jména. Kromě Pirátskéko kapitána už jsou ostatní členové posádky jen např. pirát v šále, pirát s dnou, pirát s dlouhýma nohama nebo pirát v červeném. Výjimkou mezi posádkou je snad jen Jennifer, která se přidala k posádce při dobrodružství s vědátory. Liz Šavle vlastní loděnici, kde prodává a opravuje lodě. Je obávaná kvůli důslednému dodržování smluv, což pro neplatiče nekončí dvakrát příjemně. Důležitou postavou pro tohle dobrodružství je Achab, muž s jizvou po celé tváři a s protézou z kosti místo jedné nohy. Tu nohu mu ukousla bílá velryba a on se jí za to touží pomstít.

Přiznám se, že předchozí pirátské dobrodružství jsem nečetl, ale při četbě mi to nedělalo problém. Formát knížky je skutečně malý a činí z ní tak vhodného společníka na cesty. Knížka je sice rozdělená do kapitol, ale jejich názvy nemají s obsahem nic společného. Například hned první kapitola se jmenuje Bitva s tunou želv. A jsou tam nějaké? Ani jedna! Natož aby se s nimi bojovalo. Styl humoru mi doopravdy sedl, k nejlepším scénám bych řadil například první setkání Achaba a Pirátského kapitána nebo moment, kdy vykopají truhlu s pokladem Callico Jacka. Oficiální anotace prozrazuje prakticky celý příběh, ale  tady jde především o pobavení. Koneckonců, když mají získat peníze na zaplacení lodi, snaží se je získat všemožnými způsoby jen ne těmi, které vás napadnou jako první a logické.

Máte už několikrát přečtené příběhy goblina Jiga, exorcisty amatéra Jakuba Vandrovce a na nový román ze Zeměplochy se vám čekat nechce, protože potřebujete další dávku humorné fantasy teď hned? Sáhněte po příbězích Pirátského kapitána a jeho posádky. Jejich dobrodružství je plné humoru, ale díky vysvětlivkách pod čarou nabízí i poučení.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Za poskytnutí recenzního výtisku Piráti! Dobrodružství s bílou velrybou děkuji obchodu Knihcentrum.


Komentáře

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Mezinárodní den mužů

Měsíční chvástačka 1/2