Naučte se kreslit manga postavy - Christopher Hart


Autor: Christopher Hart
Překlad: Pavel Kristián ml.
Počet stran: 130
Nakladatelství: Zoner Press

Anotace:

I ty můžeš být šikovným kreslířem mangy – s touto praktickou příručkou to zvládne každý!

Nakreslete si vlastní manga postavu! S tímto skicákem, který vám pomůže překonat počáteční neúspěchy, to zvládnete jako profík. Pokud máte rádi japonský komiks a toužíte po tom, naučit se kreslit a vytvářet své vlastní manga postavičky, kniha Chrise Harta Naučte se kreslit – Manga postavy (The Manga Artist’s Workbook) vám nesmí chybět. Stačí vám jen obyčejná tužka, vše ostatní už najdete v knize. Kreslicí papíry s předtištěnými obrysy, průhledné papíry na obkreslování a cvičné čtverečkované papíry. V této cvičebnici samozřejmě naleznete i velké množství rad a příkladů, různých chytáků, fíglů, díky kterým hravě zvládnete zachytit správné proporce postavy a mnoho dalšího. Kniha je rozdělena do několika částí, nejprve se naučíte kreslit dílčí části, jako je hlava, ruce, vlasy a samozřejmě nezaměnitelné manga oči. Postupně zjistíte, jak zachytit celou figuru, jednotlivé pózy a postoje, oblečení a nakonec vás čeká kompletní tvorba vlastní postavičky v akčním pohybu. Popadněte tužku a hurá do toho!

zdroj (obálka i anotace): zonerpress.cz

Určitě už každý z Vás viděl nějaký ten japonský komiks a pak si řekl, že by taky chtěl takhle kreslit. Jenže na základní umělecké škole se tohle neučí a nějaké rady se vždy hodí. Tato kniha si dává za úkol naučit zájemce kreslit manga postavy. Krok za krokem se naučíte jednotlivé postupy jak nakreslit hlavu, ruce, vlasy a oči. Ale i oblečení a celou figuru (ať už statickou a nebo v póze).

Christopher Hart už u nás není žádný neznámý autor. Svoje zkušenosti předává v knihách Naučte se kreslit zvířata, Naučte se kreslit - Lidské tělo 2 anatomie nebo Naučte se kreslit Manga Shoujo 2. Pokud chcete, můžete najít některá jeho videa na youtube a nebo si prohlédnout jeho stránku na deviantartu. Stačí zadat jeho jméno.

V první části se učíte kreslit hlavu náctileté dívky z několika úhlů. Při čelním pohledu nebo z podhledu se mění jednotlivé linie. Na prvním kroku uvidíte rozvržení jednotlivých vodících linek. V druhém kroku si podle linek lehce rozkreslíte další rysy a v závěru doladíte detaily. Po dívčí hlavě následuje kresba chlapce. Opět se rozebírá kresba v několika úhlech. Postupy jsou popsány stejně. Po zvládnutí kompletního obličeje se můžete pustit do procvičování detailů. První na řadu přicházejí oči, které jsou pro mangu dost typické. Kromě očí ve stylu shoujo se budete věnovat i několika výrazům. Ty se pro další tvorbu určitě hojně využijí. Už z popisu prvních kapitol vidíte, že kniha se věnuje kresbě proporcí tváří, těla, očí, účesu a oděvu. Nakonec samozřejmě i celé postavy a póz. Celá kniha je vypracovaná jako blok, má tedy kroužkovou vazbu, volné listy na kreslení a také pauzovací papír. Nemusíte tedy mít u sebe další blok na kreslení, ale stačí tužka a guma.

Kniha je vhodná především pro začínající kreslíře mangy. Ty samozřejmě naučí nejvíce, pro pokročilé kreslíře už nebude tolik přínosná. Menší formát a provedení do bloku je praktické, navíc nepotřebujete nosit sebou knihu a ještě nějaké papíry, protože ty už kniha obsahuje. Postupy obsahují několik rad. Pro příklad, že při čelním pohledu by se mezi oči mělo na šířku vejít ještě jedno. Kniha Vás na praktických cvičeních naučí postupy, ale to je teprve začátek. Nově naučené zkušenosti je potřeba cvičit na vlastních kresbách a cvičit dál. Jen tak dostanete manga styl do ruky.

zdroj: veebookshelf.blogspot.cz

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Zoner Press.


Komentáře

  1. Doma mám Naučte se kreslit Manga - Svět hrůzy a temné magie a Naučte se kreslit zvířata a musím říct, že je to paráda.. Ráda kreslím a tohle mi i pomohlo se něco nového naučit :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka