Císařovy čepele - Brian Staveley


Anotace:
Kruh se uzavírá. Sázky jsou vysoko. A staré pravdy znovu ožijí… Císař byl zavražděn a ponechal Annurské císařství ve zmatku. Jeho potomci teď musejí pohřbít žal a připravit se k odhalení spiknutí. Císařova syna Valyna, který prochází výcvikem pro nejvražednější bojovou sílu říše, zastihne zpráva daleko za mořem. Očekává potíže, ale po několika „nehodách“ a po varování umírajícího vojáka si uvědomí, že je v nebezpečí i jeho život. Než však může podniknout jakoukoliv akci, musí přežít žoldnéřskou brutální závěrečnou iniciaci. Mezitím císařova dcera, ministryně Adare, pronásleduje otcova vraha přímo v sídelním městě. Dvorská politika jí může být osudnou, touží však po spravedlnosti. A Kaden, dědic říše, studuje ve vzdáleném klášteře. Tam nelítostným způsobem vyučují učedníci Prázdného boha a Kaden to musí zvládnout, aby získal jejich pradávnou moc. Když dorazí císařská delegace, umí už dost, aby dokázal vycítit zlé úmysly. Bude mu to však stačit k přežití, až se dají do pohybu dlouho skryté síly?

V jedné zemi žil císař a ten měl tři potomky, dva chlapce a dceru. Bohužel se někde na pozadí začalo formovat spiknutí a císař byl zavražděn. Jeho dcera Adare o vraždě věděla nejdříve, protože žila u dvora. Její největší starostí je tedy postarat se o to, aby vrah neunikl spravedlnosti. Valyn se o spiknutí dozvídá jako druhý od umírajícího vojáka. Rád by varoval svého bratra, který je jako právoplatný nástupce dalším logickým terčem, ale nemůže. Cvičí se na ketrala a vlastní letku dostane až po splnění závěrečných zkoušek. Jenže mezitím uplyne hodně času. Kaden se pod vedením nového umiala cvičí v klášteře zasvěceném Prázdému bohu a o vraždě svého otce nemá zatím ani tušení.

Kniha má tedy tři dějové linie, kdy je každá věnovaná jednomu potomkovi. Začnu u té, která se mi zdála jako nejslabší a to je příběh Adare. Jako ministryně financí se pohybuje ve vysoké společnosti a společně s Ran Il Tornjou se snaží usvědčit vraha. V tomto díle má mladá žena méně prostoru než její bratři. Jelikož není bojovník musí přemýšlet a jednat tak, aby udržela křehkou politickou rovnováhu ve městě a nepopudila na sebe lid. Zároveň je však třeba jednat rychle. I přes politiku a pletichaření jsou tu dva výraznější momenty, mezi které patří zásadní zvrat na konci.

Příběhová linka Valyna se v mnohém liší. Odehrává se za mořem, kde se na ostrovech cvičí ketralové. Vojáci, kteří jsou pojmenovaní podle zvířat, na kterých létají. Ti samozřejmě nemluví zrovna spisovně a v textu je tedy plno vulgarit. Když nepočítám závěr, tak je jeho linka také tou nejakčnější.  Valyn je před nebezpečím varován a ačkoliv by rád varoval svého bratra, tak dokud nebude mít splněnou závěrečnou zkoušku, nemůže nikam. Naštěstí je Kaden hodně vzdálený. Kdokoliv se k němu bude chtít dostat, bude putovat týdny. Mezitím se i Valyn ocitá v nebezpečí a neví, komu může věřit. Snad s výjimkou své kamarádky Ha Lin. V těch momentech, kdy se ocitá v nebezpečí nějakého cvičného boje nebo jiných úkolů, nepůsobí jako někdo kdo by mohl velet letce. Často naopak končí v bezvědomí a někdo jiný ho odněkud tahá. To se však změní s velkou závěrečnou zkouškou.

Kaden se léta učí v klášteře pod vedením mnichů. Jeho nový umial (mistr) je tajemný a vůbec nevypadá jako ostatní mniši. K hochovi je hodně tvrdý a neváhá ho tlouct nebo ho vystavit trýznivým testům. Přesto však mám dojem, že za těch pár posledních týdnů se dědic trůnu naučil víc (nebo to podstatnější), než za ty předchozí léta. Ale všichni tři mají společné plameny v očích, které patří k jejich rodu.

Autor vytvořil svět, který působí tvrdým a bezútěšným dojmem, kde nic není zadarmo. Při čtení o tvrdém výcviku jsem si musel vzpomenout na Píseň krve, která působí podobným syrovým dojmem. Kromě nového světa přiřkl jednotlivým řádům různá božstva , starobylé bytosti a děsivá monstra. Hodně se mi líbí, jakým stylem jsou tu podané magické schopnosti, kterými vládnou líchové a také umění, kterému se učí Kaden. Přestože se mluví o řešení spiknutí a přežití, musím říct, že se skutečně začne řešit až v pozdější fázi příběhu a do té doby probíhá u obou chlapců běžný výcvik. Těžko říct, jestli v rámci žánru epické fantasy lze brát jako výtku, že se dlouhou dobu relativně nic zásadního neděje a autor spíš buduje vztahy a připravuje si půdu pro další události. Po závěru jsem zvědavý, jak se bude příběh ubírat dál, protože tohle je jen začátek. Ostatně čtenáři epických fantasy jsou zvyklí. 



Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství FANTOM Print za poskytnutí knihy Císařovy čepele.


Autor: Brian Staveley
Překlad: Hana Vlčinská
Počet stran: 448
Název série: Kronika Netesaného trůnu
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: FANTOM Print

Komentáře

  1. Já jsem z téhle série nadšená, především Císařovy čepele jsou mojí srdcovkou. A už se těším, až vyjdou další knihy od tohoto skvělého autora. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavý jak to bude pokračovat dál. Načaté je to moc pěkně. :)

      Vymazat
  2. Cetla jsem, ale uz je to delsi dobu. Nebyla to uplne nejvetsi pecka, ale i tak dam dalsim dilum sanci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že se to nemusí líbit úplně každému. Nevím co ti vadilo, ale třeba tě chytne další díl.

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :) Knihu mám v hledáčku delší dobu, ale pořád mi do toho lezou jiné :D Tak snad se k ní brzy dokážu dokopat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju. Jo, to znám taky. :D Snad jo, já se takhle těším na dvojku. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Na půl cesty do hrobu - Jeaniene Frost

Mariňáci - Robert Fabian

Severská mytologie - Neil Gaiman

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Ve stínu slunce - Jakub Mařík