Sedma - Peter Newman


Anotace:
Závěrečný díl trilogie o tajemném němém hrdinovi.

Uplynulo už mnoho let od doby, kdy se Tulák vydal do Zářícího města — s Vesper v náručí a Gaminým mečem v ruce. Svět se změnil.

Vesper vyrazila ve stopách svého otce k Trhlině, aby zachránila poslední zbytky lidstva, ale zároveň bojovala s pekelnou hordou a všemi, kteří padli do jejích spárů: ať už dobrovolně, či nikoli. To ona teď vede bitvu.

V tomto novém věku, kdy se zdá, že nic nestojí v cestě k zářivé budoucnosti, je to Vesper, kdo vede boj proti jednotě a míru. Dokud nedojde k prozření. A Sedma se probouzí.



Vesper se vrací domů ke svému otci, strýci Ranaři, Jemovi a jejich malé dcerce. Tulák a Ranař jsou šťastní, že se mladá žena opět ukázala doma. Jemova radost je ovšem hořkosladká, protože se dozvídá, že Vesper plánuje další důležitou cestu. A jejich dítě svou matku prakticky nezná, takže se jí spíš bojí. Takže byť Vesper bojuje za nějaké vyšší dobro a lepší svět pro všechny, její vztahy tím trpí. 

Do toho všeho se probouzí Sedma. Konečně? Může se to zdát jako důvod k oslavám. Jako příslib jistoty a světlých zítřků. Jenže Vesper necítí úlevu, ale spíš obavy. Sedma do teď spala a nechávala lidstvo ať se stará samo o sebe. Co se bude dít teď? Mladá žena nicméně musí vyrazit na cestu aby se setkala s démony a pokusila se s nimi domluvit. Protože svět se za ta léta změnil. Ne každý démon je nutně špatný a můžou spolu s lidmi normálně vycházet.

Po tom, co všechno zažila Vesper v předchozí knize, už je z ní zkušená bojovnice a vyjednavačka. Mezi lidmi a démony si vybudovala dobrou pověst a důvěru. Přestože už se nebojí používat meč a je s ním pevně spjatá, tak raději volí domluvu. Nicméně neváhá bojovat, pokud to musí být. Jem je unavený tím, jak Vesper pořád někam cestuje a je od něj oddělená. Rovněž mu dělá starosti jejich malá dcera Reela, která napodobuje Tuláka (když někam skočí, skočí tam taky) a nemluví. Je tu celá řada dalších postav, které se objevily v předchozích knihách jako je třeba První, Těžká dohoda nebo Samael. Neměl bych zapomínat ani na kozla, protože tihle netradiční zvířecí společníci mají v příběhu své místo.


Knížka má opět dvě části, jak už jsme zvyklí z předchozích částí. Jedná část se odehrává v současnosti, kde se Vesper snaží o mírovou dohodu mezi lidmi a démony. Ta druhá pak vysvětluje poslední střípek minulosti. Opět se setkáme s Massassi a dozvíme se něco o tom jak vznikla Sedma. To byla snad poslední část, která ještě nebyla vysvětlená. Celé to bylo strašně zajímavé a vysvětlovalo to chování Sedmy v současnosti. Po pár kapitolách o Vesper následuje část z minulosti a tak se to střídá, ale na to už jste patrně zvyklí z předchozích dvou knih. Nezměnil se ani styl psaní v er formě.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Sedma.

Autor: Peter Newman
Překlad: Milan Žáček
Počet stran: 432
Nakladatelství: Host

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø