Králové Wyldu - Nicholas Eames


Anotace
Sláva nikdy nezestárne.

Clay Cooper a jeho proslulá skupina kdysi bývali ti nejlepší z nejlepších — nejobávanější žoldnéři na této straně Heartwyldu.
Ale dny jejich slávy už dávno pominuly. Každý z nich si šel svou cestou. Zestárli, ztloustli, opíjeli se, nebo všechno současně.

Znenadání se však u Clayových dveří objeví jeho přítel a bývalý parťák Gabriel s prosbou o pomoc — aby se společně vydali na misi, ke které by se upsali jen ti nejstatečnější, nebo naopak ti nejhloupější.
Gabrielova dcera je uvězněna ve městě vzdáleném přes půl světa a obléhaném Heartwyldskou hordou. Nastal čas znovu svolat skupinu.

Clay Cooper je stárnoucí muž, který si vydělává na živobytí prací u městské hlídky. Má dceru, manželku a žije si svůj obyčejný život. Málokdo ovšem ví, že se jedná o Claye zvaného Pomaloručka. Slavného člena ještě slavnější skupiny dobrodruhů zvané Sága. Ale to už je dávná minulost. Clay se usadil a vybral si klidný život. Jednoho dne se u jeho dveří objeví jeho starý přítel Gabriel, který ho přišel požádat o pomoc. Clay samozřejmě tuší, že se bude jednat o svolání skupiny jako už tolikrát. Ovšem netuší, že tentokrát jde o to, aby Sága zachránila Gabrielovu dceru, která je uvězněna v obléhaném městě. I když Cooper není hlavou celé skupiny, tak ostatní členové na jeho názor hodně dají a bez něj by do toho nešli. Clay s ohledem na svoji rodinu přítele odmítne a nechá ho odejít. Jeho rozhodnutí je však zlomeno jednou prostou otázkou.
A tak se Pomaloručka po letech vypraví na novou dobrodružnou výpravu s nejistým koncem.

Kniha Králové Wyldu je autorova prvotina. Nicméně napsal i nepřímo navazující knihu Bloody Rose, které se u nás také dočkáme. Ještě než může nějaké zachraňování vůbec začít, je potřeba dát dohromady celou skupinu. Což vůbec není tak jednoduché jak to nejspíš zní. Za tu řadu let se totiž mnohé změnilo. Nejen, že všichni (až na jednu výjimku) zestárli, ale také každý mají nějaký problém. Autor postavy ze skupiny pěkně vykreslil. Mají nějakou minulost, která se za nimi táhne a ovlivňuje jejich další chování. Někdy to je třeba neúspěch, jindy pocit určité zrady ostatních členů party. Díky tomu budou pro čtenáře působit uvěřitelně a sympaticky. Takže kromě hlavního příběhu se částečně hrdinové zaobývají i těmi svými vlastními potížemi. Jinak je základní kostra příběhu takové klasické putovní fantasy, kdy se hrdinové vydávají z bodu A do bodu B a musí tam něco udělat.

Mimo jiné se příběh zabývá i tím co se stane s hrdinou, když zestárne. Nezapomíná na to, že stejně jako se mění člověk, tak se vyvíjí svět okolo. Když byl Clay mladý, tak skupina chodila světem a vrhala se vstříc dobrodružství. Dnes je ze všeho mnohem větší show a zábava pro masy. Nové skupiny nechodí na klasické výpravy, ale bojovat do arény s monstry.

Příběh je psaný v er formě. Ale třeba u Claye jsou popsané některé jeho myšlenky a není problém se do něj vcítit. Knížka je velmi čtivá a tomu nahrává i její humorná stránka. Zároveň bych ale rád napsal, že humoru neustupují ostatní stránky příběhu. Smějete se a vzápětí je autor schopný napsat vážnou scénu jako třeba ta s otázkou od dcery nebo třeba vysvětlení, proč s sebou Gabriel táhne kameny. 



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Králové Wyldu.


Autor: Nicholas Eames
Překlad: Michaela Šprtová
Počet stran: 520
Nakladatelství: Host

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva