Všechny krásné lži - Peter Swanson



Anotace:
Není zvláštní, že šílení lidé vždy naleznou jeden druhého? 
Když na vás doma čeká místo rodinné pohody pohřeb otce, není to zrovna nejpříjemnější záležitost. Harry Ackerson se zmítá mezi smutkem a zvláštními událostmi, které se okolo něj dějí. Zemřel jeho otec Bill opravdu jen náhodou? Harry nachází další a další střípky, které ho přivádějí k myšlence, že život Billa byl mnohem nejasnější, než si kdy dokázal představit. Do všeho se podivně zaplétá jeho nevlastní matka Alice a její vztahy z minulosti. Co když kus viny leží na každém? 
Peter Swanson přináší znepokojivý příběh s temnými postavami, které překračují veškeré hranice, a přitom bez úhony žijí ve svém světě.




Harrymu umřel otec a tak se vrací domů. Jeho tatínek byl zapálený knihomol a vedl vlastní obchod s knihami. A další pobočku v New Yorku vedl jeho přítel. V domě na Harryho čekala jeho mladá nevlastní matka. Samozřejmě si kladl otázku, co se jeho otci stalo. Při jedné ze svých procházek prý spadl z útesu, protože se mu nejspíš zatočila hlava. Další věcí, která mladíkovi začne vrtat hlavou je identita dívky, která se ukáže na otcově pohřbu.

Harry nemá žádného sourozence. Jeho skutečná matka zemřela před lety a jeho otec se později zamiloval do Alice, která jim jako realitní agentka sehnala dům. Harryho samozřejmě přitahovala, protože byla velice atraktivní a její oblečení to zdůrazňovalo. Alice se o něj starala tehdy a samozřejmě i teď když přijel. Zdůvodňovala to tím, že potřebuje něco dělat a také asi chtěla udržovat nějaký normální život, ale bylo to trochu moc. Jako opak k té péči o nevlastního syna se několikrát ujišťovala, že s ní Harry zůstane a nenechá jí samotnou. Mezi tím se rozbíhá vyšetřování, protože i takovou nehodu je potřeba objasnit. 
Popisovat Alici je trochu krok na tenký led, protože odhalení její povahy by mohlo lehko sklouznout ke spoileru. Ona má nějakou svojí vysněnou představu a za tou si jde. Pokud něco udělá nebo neudělá, tak si to v hlavě upraví ve svůj prospěch. 

Příběh je vyprávěný ve dvou linkách - tehdy a teď. Teď popisuje události po úmrtí Billa. Linka z minulosti popisuje to, jak Alice vyrůstala se svojí matkou a jaký měla vztah se spolužáky. V druhé části knihy se podíváme do minulosti jiné postavy, ale nebudu prozrazovat jaké. Tehdy a Teď se střídá po jednotlivých kapitolách. Jen zřídka jsou dvě stejné za sebou. Mohlo by to být spojené, ale možná chtěl autor držet stejnou délku kapitol. Jistě ale můžu napsat, že jsou konce kapitol častokrát ukončeny v nějakém napínavém okamžiku, kdy má dojít k nějakému zlomu v osudu postav. 

Kniha se mi četla velice dobře. Sice to není nic co by bylo napěchované akcí, ale bylo to čtivě podané. Autor staví na prokreslení postav, jejich myšlenek a vzájemných vztahů. O napínavé momenty pak není nouze a to zejména v druhé polovině knihy.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Všechny krásné lži.

Autor: Peter Swanson
Překlad: Eva Pátková
Počet stran: 288
Nakladatelství: Bookmedia

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø