Hunger games: Aréna smrti - Suzanne Collins


Anotace:
Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají...
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.
Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?
zdroj:fragment.cz

Katniss je hlavní hrdinka této knihy a její sestra byla vylosována aby se zúčastnila Hladových her. Katniss jí chce zachránit od takového nebezpečí a proto se hlásí místo ní. Je to poměrně neobvyklý krok (kdo by se hnal vstříc smrtelnému nebezpečí), ale má svou sestru ráda a nechce, aby zemřela. A tak se spolu s ostatními vylosovanými vydává do Kapitolu, kde je čekají boje na život a na smrt.

Aréna smrti je první díl trilogie, která se stala dalším fenoménem pro mnohé čtenáře (díky filmovému zpracování i pro filmové fandy). Kniha je napsaná v ich formě a to přináší spoustu výhod, protože se z řádek dozvídáme co na jakou situaci Katniss říká, co si myslí a čeho se třeba obává. Tohle dílko je napsáno velmi čtivě a nutí vás číst dál, protože prostě musíte vědět co se bude dít dál. Na začátku se dozvídáme jak hlavní hrdinové žijí své běžné životy v kraji. O tom jak Katniss s kamarádem Hurikánem chodí na lov, i když je to zakázané a další věci. Pak ale musí naše hlavní hrdinka, ještě s chlapcem Peetou ze svého kraje, odjet do Kapitolu. Autorka každému kraji vtiskla nějaké odvětví v kterém pracuje a rozdíl oproti hlavnímu městu je patrný na první pohled. Zatímco jinde se musí den co den strachovat o svou obživu, v Kapitolu je to úplně jiné - život je zde jednoduchý a luxusní. Snad kromě otroků, kteří zde slouží. Technika a lékařství je zde na vysoké úrovni. Lidé se starají hodně o svůj zevnějšek a nosí roztodivné kostýmy, které jsou tu popisovány celkem detailně. Stručně řečeno, obyvatelé Kapitolu jsou velmi extravagantní.

Hlavní hrdinka se dostává do víru událostí, které, jak doufá, přežije a vrátí se domů. Čekají vás souboje, ošklivá zranění, mnoho mrtvých ale i láska. Myslím, že si v knize každý najde to svoje. Kniha se mi velice líbila a těším se na druhý díl.

Postavy jsou sympatické a těžko říct, kterou jsem si oblíbil víc. Každá má nějakou svojí vlastnost a příběh, který se bude rozvíjet v dalších dílech. Protože tohle byl jen začátek chytlavého příběhu.

Za recenzní výtisk bych rád poděkoval nakladatelství Fragment.


Komentáře

  1. Souhlasím s tvým hodnocením, knihu jsem taky přečetla a hodnotila v recenzi podobně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Prvý diel. Najprv som videla film ešte v ten deň kúpila knihu, ktorá bola skvelá.

    A napriek tomu milujem najviac 2. diel. :D
    tretí bol taký...dobre páčili sa mi niektoré veci ale ten koniec bol z môjho pohľadu dosť happysweetend...fuj. Na dobre prvé dva diely fasa tretí o dve políčka menej fasa ako celok vážne dobré.

    Mimochodom, vždy ma pobavia vaše "Hladové hry" (dietko zvyknuté na Hry o život, čo chceš?). xD

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna

Na půl cesty do hrobu - Jeaniene Frost