Conan: Hodina draka - Robert E. Howard


Autor: Robert E.Howard
Překladatel: Petr Polák
Počet stran: 232
Název série: Conan
Nakladatelství: Omega

Anotace
Conanovi se po mnoha příhodách podařilo získat trůn mocné Aquilonie. Jenže tím jeho dobrodružný život nekončí. Nový panovník se musí od začátku potýkat s příznivci starého krále. Část jeho nepřátel najde magický artefakt, s jehož pomocí se jim podaří vzkřísit mocného acheronského mága. Conanův trůn se otřese v základech. Dokáže odvážný barbar ubránit to, co se mu podařilo dobýt a zachrání svět před znovuzrozením pradávného zla? Hodina draka je jediným románem conanovské ságy, který Robert Erwin Howard napsal.
Skupina čtyř mužů se u sarkofágu chystá probudit prastarou mumii Xaltotuna za pomoci kamene Ahrimanovo srdce. Mága probudili proto, aby sesadil z trůnu Conana a vládnout mohl jejich člověk. Vypuknou boje mezi armádami a v jedné chvíli se na Aquilonskou armádu zřítí útes. Všichni si myslí, že pod ním zahynul i král Conan. Ten ovšem žije, objeví ho Xaltotun a zajme ho. Barbar plánuje útěk a chce získat svůj trůn zpátky. Celá řada lidí se však obává jít otevřeně proti Xaltotunovi, protože s kamenem je prakticky neporazitelný. 

Robert Ervin Howard se narodil v roce 1906 a o třicet let později spáchal sebevraždu. Příběhy barbara psala kromě Howarda i celá řada dalších spisovatelů, ať už se jedná o povídky nebo romány. Za všechny bych jmenoval třeba Juraje Červenáka, který napsal Conana a dvanáct bran pekla. Dalším zástupcem je Conan v bludišti zrcadel, což je povídková antologie od osmi českých autorů.

Conan je králem Aquilonie a bojuje s odvahou v srdci. Během dobrodružství za záchranu svého království si ovšem připomene i dobu, kdy byl pirát a žoldnéř. Nejistotu nabývá pouze v případě, že nestojí proti soupeři z masa a kostí, ale proti magii. I barbar věří v boha, konkrétně v Croma, který je krutý. Ale konkrétně u tohoto boha se nevyplatí na něj ani pomyslet. Kdovíjak by to dopadlo. Takže se Conan raději spoléhá na svůj meč.
Akivasha, se kterou se Conan střetává, byla také ve filmu Kull dobyvatel s Kevinem Sorbem. Původně to měl být další film s Conanem. Akivasha vypadá jako krásná tmavovlasá žena, ale ve skutečnosti žije už celá staletí a jediné po čem touží je Conanova krev.

Oproti knize Conan a Meč s Fénixem se tentokrát jedná o román. Ale i tak tu chybí odstavce. Tedy pokud zrovna na stránce není přímá řeč. V praxi to znamená, že se dočkáte i několika stránek souvislého textu. Pokud se v knize střídá úhel pohledu nebo nás autor přenese na jiné místo ve svém světě, vůbec to v textu není oddělené. To je opravdu škoda a knihu to sráží - nevím proč tam není alespoň vynechaný jeden řádek. Doporučuji proto číst pozorně. V knížce jsou zmiňována předchozí Conanova dobrodružství. Třeba to z období, kdy se plavil na lodi s Belit. Znalost povídek z knihy Meč s Fénixem je opravdu výhodou. Kniha obsahuje i článek Věk Hyborie o historii fiktivního světa a báseň Cimmeria.

Jediný román o Conanovi od Roberta E. Howarda je klasická fantasy se vším co můžete očekávat. Zlotřilý znovu oživlý temný mág ovládá království a původní vládce se ho snaží získat zpátky. Naštěstí se najdou lidé, kteří mu chtějí pomoct, ať už se jedná o kněží kultu, mladou dívku nebo starou čarodějku. Příběh se nikde zbytečně neloudá a rozhodně stojí za přečtení. 



Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku knihy Conan: Hodina draka.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka