Sirotčinec slečny Peregrinové: Knihovna duší - Ransom Riggs


Autor: Ransom Riggs
Překlad: Bronislava Grygová
Počet stran: 496
Název série: Sirotčinec slečny Peregrinové
Pořadí v sérii: 3
Nakladatelství: Jota

Anotace:
Podivuhodné dobrodružství podivných dětí pokračuje třetím dílem tam, kde druhý díl skončil: v londýnské podzemce, do které se infiltrovaly stvůry a ve které je netvor, k němuž Jacob našel klíč v podobě „netvorštiny“. Vlak, do něhož stvůry násilím nahnaly podivné děti i některé ymbryny, dávno zmizel v tunelu. Zůstala však pachová stopa a k Emmě a Jacobovi přibyl podivný pes Addison, který sice nosí brýle, ale čich mu slouží dobře.

Tak začíná poslední (zatím? doopravdy?) velká mise našich podivných a podivuhodných přátel. Na nebezpečné výpravě za osvobozením svých druhů potkávají Jacob a Emma další podivné, laskavé i kruté, poznávají zradu, nebezpečí závislosti, závist i chorobnou touhu po moci. Na konci musí Jacob volit, který z obou světů mu bude domovem. Anebo ho čeká překvapivé řešení? Odpověď naleznete v knize, v níž text opět skvěle doplňují dobové fotografie, některé více než zvláštní – zkrátka podivné.
Jacob a Emma jsou násilím odtrženi od svých přátel a chtějí je zachránit dřív než bude pozdě. V podzemce objeví ještě zraněného Sergeje (hadího muže) a hlavně se k nim znovu připojí podivný pes Addison. Bez jeho citlivého čichu by pro ně bylo velmi obtížné pokračovat a hlavně uspět. Při cestování podzemkou je pronásleduje netvor a ohrožují stvůry. Naštěstí Addison zachytil čerstvou pachovou stopu skupinky podivných. Trojice bohužel musela nechat zraněného hadího muže ve vagónu podzemky a pokračovat dál pěšky. Jacob s Emmou a Addisonem se propletou festivalem plným kostýmovaných fanoušků. Pachová stopa trojici dovede až k molu, kde provozuje převoznictví a cestovní kancelář pro podivné Sharon. Ten je odveze do prastaré smyčky, kde to pravé dobrodružství začíná.

Ransom Riggs se narodil na farmě v Marylandu, ale v pěti letech se přestěhoval s rodiči na Floridu a v současnosti žije v Los Angeles. V roce 2009 začal sbírat staré fotografie a posléze napsal svou první knihu, Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Podivné město je druhý díl a Knihovna duší je závěrečný díl trilogie. Po úspěchu první knihy obletěla svět zpráva o filmovém zpracování. O to se postaral Tim Burton a ve filmu hraje Eva Green se kterou spolupracoval i na snímku Temné stíny. Ale do světa podivných se ještě vrátíme v připravované knížce Tales of the Peculiar. A kromě toho se chystá Arcanum - YA příběh bez fotografií.

Jacobova schopnost se v tomto díle opět rozvíjí. Na začátku se v podstatě jedná o náhodné spuštění. Později když chce „jazyk“ použít záměrně, tak se mu to nedaří. Je to instinktivní a hodně hraje roli štěstí. Nakonec to vždycky nějak náhodou vyjde. Opravdové ovládnutí schopnosti ale taky časem přijde. Ono by to bez ní bylo opravdu nemožné zvládnout. Emmu i Addisona už známe, ale novou postavou je tajemný Sharon. Nevíte jestli se mu dá věřit. Působí dojmem že pomůže, jen když z toho sám bude něco mít. Navíc proč je pořád zahalený kápí?

I třetí díl je doplněný o černobílé fotografie lidí, krajin, městských zákoutí a najde se tam i nějaké zvíře nebo zátiší. Některé fotografie jsou podivné samy o sobě, ale další vypadají celkem normálně. Tehdy musela nastoupit autorova invence a doplnit nějakou podivnost do příběhu. Pobavilo mě setkání s Ashem (jeho cosplayerem) z filmové Armády temnot na začátku, když se trojice prohnala kolem návštěvníků festivalu. Jinak je většina příběhu opravdu temná. Sharon Jacoba, Emmu a Addisona odvezl do velice staré smyčky zvané Ďáblův akr. Už při příjezdu po vodě, která zároveň slouží i jako kanalizace vidí, jak skupina dětí potápí svázaného psa. Akr je zároveň místo, kde funguje obchod s podivnými dětmi i dospělými. Řeší se tu i téma závislosti na drogách. Ty jsou v tomto světě zastoupené látkou zvanou ambrózie. Do příběhu vstoupí noví podivní, kteří spíš jen tak proplují, ale o něco výraznější prostor dostává žena se schopností léčit různá zranění. Nově v příběhu vystupuje i Sharon a ještě jeden člověk. Závěr příběhu je plný soubojů. Jednak mezi podivnými a stvůrami, ale také jeden speciální.

Třetí díl nám poodkryl něco z minulosti slečny Peregrinové, ukázal další bizarnosti světa podivných a také prozradil jak to bude s Jackobem a Emmou. Čtenář na to čekal od prvního dílu a tady to je. Příběh je opravdu ponurý a autor dokázal dobře vylíčit beznaděj života v Ďáblově akru.



Na závěr bych chtěl poděkovat obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzní e-knihy Sirotčinec slečny Peregrinové: Knihovna duší.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Bohové Olympu: Proroctví - Rick Riordan