Koniáš: Konec vlka samotáře - Pavol Smolárik


Autor: Miroslav Žamboch
Účinkují: Pavol Smolárik
Délka: 2 hod. 55 min.
Vydává: Walker and Volf

Anotace:
Drsný a osamělý bojovník Koniáš pomalu, ale jistě stárne. Přibývají zkušenosti, jizvy, vzpomínky i ztráty. A nepřátelé. Má za sebou tolik bitev, ale kolik ho ještě čeká? Jednou ho všechny přízraky minulosti dostihnou a on se s nimi musí vypořádat. Je otázkou, zda tentokrát bude břitká mysl spolu s břitkým ostřím stačit. 
Jedno je jisté – řez půjde opravdu hluboko. Přežije osamělý vlk? Na počátku je zabitá dívka – a na konci…? 
Uvidíte sami. Tohle předčí vaše očekávání. (Říká Koniáš, ne my…)

Dobrodružný příběh „Konec vlka samotáře“ je součástí fantasy cyklu KONIÁŠ od jednoho z nejlepších spisovatelů české fantastiky, Miroslava Žambocha. 
Koniáš sedí na zahrádce před restaurací a popíjí víno. Pozoruje. Půvaby žen, které vidí ho uvrhnou do vzpomínek. Přemýšlí o ženách, které potkal nebo s nimi spal. Jeho snění přeruší pěkná rudovláska, která pro něj má vzkaz. Ale dřív než ho stihne předat, skončí s šípem v zádech a umírá. Koniáš váhá, jestli se má do věci míchat. Záhy si uvědomí, že žena zemřela, když mu měla něco předat a měl by s tím něco udělat.

Walker a Volf vytvořilo už jednu audioknihu podle knihy z pera Miroslava Žambocha a to byla Líheň. Teď se přichází ke stěžejní autorově sérii o Koniášovi. Konec vlka samotáře je takovou první vlaštovkou, která má se svou délkou necelých třech hodin posluchače pouze navnadit. Už teď se ale audiovydavatelství nechalo slyšet, že se letos dočkáme i Na ostřích čepelí.

Tenhle Koniáš vyšel v papírové podobě v takzvané kolibří edici. Takže je to sice jednohubka, ale má všechno, co byste od něj čekali. Na kratším příběhu může začít i ten, kdo audioknihy do teď neposlouchal nebo třeba Koniáše nezná. Hrdina je tu starší, zjizvenější, ale pořád se dokáže ohánět mečem nebo vrhat dýky. Dokáže pozorovat, vyčkávat a udeřit na nepřítele v ten pravý moment.

Na začátku kapitoly je krátká melodie, která se k fantasy žánru výborně hodí. Během čtení nebo v závěru už žádná melodie není. Ani neuslyšíte nějaké doprovodné zvuky, které se hodí spíš k dramatizaci. Pavol Smolárik má velice příjemný hlas a ačkoliv ho nijak nemění, tak rozhodně nenudí. Konec vlka samotáře je čistě nahraným příběhem bez nějakých příkras a neubírá mu to na kvalitě. Trochu mi vadí závěr ve stylu domysli si sám, ale za to už tvůrci audioverze opravdu nemůžou.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu Audiotéka.cz za poskytnutí audioknihy Konec vlka samotáře.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio