Syn - Jo Nesbø


Autor: Jo Nesbø
V hlavní roli: Petr Kubes
Délka: 16 hod. 33 min.
Vydává: OneHotBook

Anotace:
Sonny Lofthus býval oblíbeným, příkladným studentem i talentovaným zápasníkem vzhlížejícím ke svému otci. Jednou se chtěl stát policistou jako on. Jeho život se však rozpadl jako domeček z karet, když jeho vzor spáchal sebevraždu a v dopisu na rozloučenou se přiznal k braní úplatků i spojení s kriminálním podsvětím. Pocit zrady dokázal u mladíka utišit pouze heroin, na němž je dnes už dvanáct let závislý. Momentálně „sídlí“ v přísně střežené věznici Staten, kam byl uvržen za zločiny jiných. Výměnou za pravidelnou dodávku drog se totiž přizná k čemukoli. Ostatním vězňům slouží jako zpovědník – naslouchá jejich přiznáním a uděluje jim rozhřešení. Jednou si však pro odpuštění přijde i někdo, kdo Sonnymu prozradí, že to se smrtí jeho otce bylo trochu jinak. A dosud smířený vězeň se stává nesmiřitelným soudcem odhodlaným k pomstě.
Ve věznici Staten sedí mladík jménem Sonny Lofthus. Řada dalších vězňů se mu svěřuje, protože chtějí rozhřešení a snad i kvůli klidu, který mladík vyzařuje. Sonny si svůj pobyt ve vězení postupně prodlužuje tím, že na sebe bere zločiny jiných. Funguje to tak, že se vytvoří nějaký důkaz jeho pobytu na místě činu, dozví se detailní popis toho, jak k vraždě došlo a výměnou za přiznání dostane Lofthus heroin, na němž je závislý. Jenomže Sonny, přezdívaný Syn, se dozví jednu věc z minulosti svého otce, která všechno obrátí vzhůru nohama. Syn si naplánuje útěk z vězení a hodlá se mstít. Už z toho vám musí být jasné, že nejde o prototyp kladného hrdiny. I přesto mu budete stejně jako já fandit. Navzdory všem temným věcem se mstí ve jménu spravedlnosti. Řídí se nějakým svým vnitřním pocitem správnosti a pomůže malému klukovi nebo člověku po krk v problémech. 

Syn je další knížka od slavného spisovatele Nesbøho. Není se tedy čemu divit, že byla namluvena i tato novinka, když už měli úspěch jak audioverze série o Holeovi tak jednohubka Lovci hlav. Ano, výběr knihy pro audioverzi byl určitě krok tím správným směrem. O předloze jsem věděl maximálně tak, kdo je autorem, ale příběh jsem neznal. Přiznám se, že jméno Petr Kubes mi bylo do poslechu úplně neznámé (hraje divadlo v Praze, Brně nebo Olomouci) a byl jsem dost zvědavý na hercův hlas. A jsem rád, že můžu o výkonu interpreta psát kladně. Začnu maličko zeširoka s tím, že se mi líbí, když interpret pouze nečte, ale opravdu text prožívá a k tomu opravdu došlo. Pro někoho to naopak může být záporný bod. Postava, která zadrhává působí opravdu nejistě a koktání zní naprosto přirozeně. Některé postavy zase hovoří s cizím přízvukem (ruština).

Tím hlavním čím si mě interpret získal jsou dramatické a vypjaté momenty, kterých je opravdu dost. Například scéna, kdy se jedna postava octne v uzavřeném prostoru a postupně si uvědomuje nevyhnutelnou smrt, je skvěle podaná. Působí to opravdu tísnivě a poslední věty přečtené s dramatickým odstupem to jen umocňují. Celou knihu načítá Petr Kubes sám. Říkal jsem si jestli by nebylo dobré, aby k sobě dostal ještě herečku, která by načítala ženské postavy (ty důležité jsou tu dvě). Narátor si s tím poradil sám - za ženské postavy trochu zjemní hlas, když to je potřeba. Knížka je rozdělena do několika částí a pak ještě na samotné kapitoly. V tom jsem žádný problém neviděl, protože to bylo jasně řečené. Horší je to v momentech, kdy se během kapitoly střídá úhel pohledu. Posloucháte co dělá třeba Syn a najednou se změní úhel pohledu na ten vyšetřovatelův. Stačilo by jen dosadit na taková místa krátký zvuk. Na druhou stranu je to myslím jediný nešvar. Hudební složce nemám co bych vytkl. Jednak tu máme melodii (nejen) s elektrickou kytarou a pak ještě leitmotiv, který připomíná tikání hodin.



Na závěr bych chtěl poděkovat vydavatelství OneHotBook za poskytnutí audioknihy Syn.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio