Zmizelá - Gillian Flynn



Autor: Gillian Flynn
V hlavních rolích: Jan Zadražil, Jana Stryková
Délka: 19 hod. 7 min.
Vydává: OneHotBook

Anotace:
Je-li žena zavražděna, nejpravděpodobnějším viníkem bývá zpravidla manžel. Jenže, co když dotyčná dáma prostě zmizela? Opuštěný byt vykazuje známky násilí, při důkladnějším ohledání však zanechané stopy nedávají valný smysl. Amy Dunnová se náhle ztratila v den pátého výročí své svatby a od té doby se pohřešuje. Její muž Nick zmizení nahlásí a nastalou situaci popisuje ze svého pohledu. Jeho perspektiva se střídá s kapitolami z Amyina deníku, které líčí vztah dvojice ode dne jejich seznámení. A jak se ukazuje, sympaťák Nick sice tvrdí, že své choti nic neudělal, jenže jejich manželství zřejmě nebylo tak idylické, jak se na první pohled zdálo. První ránu šťastnému soužití zasadila finanční krize, která páreček publicistů připravila o práci. Přesun z dynamického New Yorku do ospalého městečka v Missoury pak zcela změnil jejich životní role. Ale dá se oběma vypravěčům zaměřeným na vlastní subjektivní prožívání věřit? Vždyť Nickova vlastní sestra o něm prý kdysi prohlásila: „Ty bys doslova lhal, podváděl, kradl a... klidně i vraždil, sakra, jen abys lidi přesvědčil, že seš hodnej kluk.“ A co Amy – vystudovaná psycholožka a autorka časopisových kvízů, živoucí předloha dětské hrdinky literární série pro mládež Úžasná Amy. Není její život hádankou podobnou těm, které dřív připravovala pro čtenářky ženských magazínů?
Páté výročí svatby je v dnešní době pořádný důvod k oslavám. Jenže místo toho, aby Nick se svojí ženou Amy strávil pěkný společný den, musí řešit její zmizení. Nahlásí manželku jako pohřešovanou na policii a tím se roztáčí kolo nepředvídatelných událostí. Při vyšetřování se nacházejí nové a nové stopy. Jako hlavní podezřelý je Nick náhle pod tlakem policie, reportérů i svých příbuzných. Opravdu svou ženu zabil?

Nicka Dunna ztvárnil Jan Zadražil, který pro OneHotBook namluvil Dopisy ze Zedelghemu v audioknize Atlas mraků. Nick zní od počátku zatrpkle a drží se hlavně v této rovině. Později, jak přicházejí dramatické situace a zvraty, mění intonaci podle situace na vzteklou nebo udivenou.
Postavě Amy vdechla život Jana Stryková. Načetla například Midori z audioknihy Norské dřevo nebo Sonmi-451 v Atlasu mraků. Přišlo mi, že její rozsah byl od začátku barvitější. Amy se hlasově pohybovala například od chichotající se zamilované dívky přes sarkastickou až k naštvané. 
V dialozích se nestřídají tzn. každý čte celou kapitolu. Postav je v příběhu samozřejmě víc. Někdy jí herci ztvární jen sebejistějším hlasem, jindy třeba více protahují slova nebo nasadí reportérský tón. Například jsou tu rodiče Amy, kteří píší knižní sérii Úžasná Amy nebo Nickova sestra dvojče Margo. 

Obal audioknihy hrdě hlásá do světa, že se jedná o nejprodávanější psychothriller roku 2012 v USA. Papírovou variantu Zmizelé, stejně jako autorčiny Ostré předměty a Temné kouty, u nás vydal Knižní klub. Zmizelou, stejně jako zbylé dvě, jsem nečetl a o to víc jsem si mohl vychutnávat děj. Jednotlivé kapitoly od sebe odděluje původní hudba. Už podle ní se dá poznat, jestli bude následovat pohled Nicka nebo Amy. Je třeba dodat, že hudba je sice chytlavá, ale k thrilleru bych přece jen čekal něco temnějšího. Načtení knihy dvěma herci se vyloženě nabízelo, zvlášť když je předloha psaná ze dvou úhlů pohledu. Je jasně znát, že oba interpreti jsou herci. Umí pracovat s hlasem a vkládají do svých postav potřebné emoce. Příběh je plný zvratů. Někdy se jedná jen o šokující informaci, kterou autorka umně nachystala na konci kapitoly tak, aby vás to nutilo poslouchat dál. A jindy to znamená, že vše co jste dosud věděli, je otočeno úplně naruby. Ještě bych dodal, že vás během poslechu čeká řada vulgárních výrazů.

Audiokniha Zmizelá určitě není poslech vhodný k usínání. Ačkoliv se to podle průvodní hudby nemusí zdát, jde o pořádný psychothriller. V jedné chvíli vše vypadá jasně a v další části může být všechno jinak. Spolu s tím se budou měnit i sympatie k postavám.



Na závěr bych chtěl poděkovat vydavatelství OneHotBook za poskytnutí audioknihy Zmizelá.



Komentáře

  1. Pěkně sepsané, měla bych si to taky konečně někdy přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem nečetla, ani neslyšela..vlastně jsem ještě nikdy neposlouchala audioknihu!
    Tahle recenze se vážně povedla, začnu nad knihou uvažovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, audioknihy jsou fajn takže se do nějaké určitě zaposlouchej. :)

      Vymazat
  3. A co takhle uvažova nad tou audioknihou? :) Právě v tomhle případě je vzhledem ke dvěma vypravěčům úplně ideální...
    OneHotBook

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio