Doctor Who: Silueta - Justin Richards



Autor: Justin Richards
Překlad: Tomáš Oakland
Počet stran: 228
Název série: Doctor Who
Nakladatelství: Jota

Anotace:
Když je v zamčené pracovně nalezeno mrtvé tělo jistého Marlowa Hapwortha, je zřejmé, že si s touto záhadou může poradit leda Velký detektiv – Madam Vastra.
Z boxera Ricka Bellamyho vysála jakási osoba v oblečení pohřebáka veškerý život. A to rozezlí Sontarana Straxe.
Karneval kuriozit, shluk bizarních, ale poutavých atrakcí, a také místo, kam se Jenny Flintová vydá hledat odpovědi.
Ale co mají všechny tyto příhody společného? A co s tím má co do činění bohatý průmyslník Orestes Milton? Doktor s Clarou se přidají k lovu a brzy se ocitnou ve změti událostí, kde nic není tím, čím se jeví být.

Přesně a jasně vykreslený viktoriánský Londýn, sympatický Paternoster gang, napínavá zápletka a boj o záchranu obyvatel města na Temži – to je další ze série knih vycházejících z kultovního sci-fi seriálu.
Každý má občas nějaký problém. A to i společníci Doktora. Jejich největším problémem je, že neřídí létající modrou budku a musí letět tam, kam chce mimozemšťan se dvěma srdci. Clara by se ráda podívala do doby krále Artuše, ale naneštěstí zrovna zaměří výkyv napětí v Londýně na konci devatenáctého století. Pravděpodobně by se mu za Artušem nechtělo letět tak jako tak. Doktor s Clarou se dostanou na Karneval kuriozit. Tam najdete představení siláka Michaela, kartářky, kouzelníka, ale především stínové divadlo talentované Siluety. Shodou okolností na Karnevalu také potkají Jenny, která slouží u Vastry. Služka vysvětlí Doktorovi a Claře, že Marlow Hapsworth byl nalezený mrtvý ve svém pokoji a na Karnevalu se vyptává, zda ho náhodou někdo neviděl. Ovšem nejzvláštnější na tom bylo, že byl zamčený zevnitř a okno bylo zajištěné okenicemi. Jak se to mohlo stát? A jak to souvisí s tím naměřeným výkyvem?

Dvanáctý Doktor je z nových (obnovených) sérií vzhledem nejstarší regenerací. Starší, elegantně oblečený muž, pro kterého je typický zamračený pohled. Oproti svým předchůdcům v téhle knížce není tak vtipný. Tedy vtipů se samozřejmě dočkáme také, ale většinou se o ně postará Clara nebo Strax. U Straxe humor vzniká jeho bojechtivostí. Všechno by řešil za použití zbraní, bojových vychytávek nebo výslechu. Madam Vastra má být podle anotace velký detektiv, ale na mě tak moc nepůsobila. Samozřejmě nemůže přerůst hlavní postavu - Doktora. Těžko říct jak je to v seriálu, protože série s Capaldim jsem ještě neviděl. Každopádně tady se Vastra drží dlouho celkem stranou. Samozřejmě na začátku osvětlí Doktorovi informace, které ví o vraždě. Pak se drží stranou a na pátrání po Karnevalu posílá Jenny. Více se zapojí až v závěru. U Jenny bych ještě rád zmínil, že autor odlišil styl jejího vyjadřování - mluví nespisovně. 

Silueta působí více roztříštěně, protože je dělená na více úhlů pohledu. Je tu Straxova linka, kdy vyšetřuje smrt svého kamaráda. Doktor a Clara se také rozdělí a do toho ještě Jenny s Vastrou. Jejich linky se občas prolnou, ale pořádná týmovka bude až v závěru. Děj je celkem předvídatelný. Konkrétně třeba malý trik, jakým Doktor odhalí, že jeho protivník není ze stejné doby. Stejně tak vám bude jasné, že náhodný příchod některých postav není jen tak. A ještě mě překvapilo, jak někdo snadno podlehne očividné pasti. I tentokrát jsou v knížce narážky na předchozí regenerace Doktora. Asi nejvíc mě pobavil vtípek na adresu Jedenáctého. V ději to má i větší důvod než jen snahu pobavit. Líbí se mi ta myšlenka, že je Doktor hodně složitá osobnost. A že kromě současné povahy v něm pořád zůstávají i ty jeho předchozí a dohromady tvoří nějaký celek. Za zajímavý nápad považuji to, co dělal Orestes Milton, ať už mluvíme o využívání lidí nebo závěrečné zkoušce. I když to nemění nic na jeho povaze, která se skrývala pod uhlazeným zevnějškem.

Silueta je dalším čtivým přírůstkem do knihovničky každého Whoviana. Nečekejte nějakou spletitou detektivku. Dostane se vám oddechového příběhu, který místy pobaví s trochou té akce.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Doctor Who: Silueta.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka