Čarovná - Alex Flinn


Autor: Alex Flinn
Překladatel: Veronika Volhejnová
Počet stran: 352
Nakladatelství: Moba

Anotace:
Zkuste si představit, že máte za nejlepší kamarádku čarodějnici. K čemu všemu by se daly její magické schopnosti využít? K získání krásy, dobrých známek ve škole, životní lásky nebo světového míru? Před podobnou otázku bude postavena jedna americká středoškolačka Emma... Nebo nebude? Čarodějka Kendra se sice před více než třemi sty lety rozhodla pomáhat ostatním, ale už se mnohokrát spálila. Každý sebelepší plán má totiž své slabiny a ne vždy se podaří podle původních představ. Odváží se nakonec pomoci Emmě, která by potřebovala malý zázrak víc než kdo jiný? Nebo bude nečině sledovat, jak se jí hroutí dosud pohádkový život? 

Ke štěstí nepotřebujete spoustu kamarádek, stačí jedna, která vydá za všechny ostatní – zvlášť pokud je to čarodějka.

Představte si, že jste čarodějnice, která vždycky, když někomu pomůže, obrátí se to proti ní. Chtěli byste dál pomáhat? Kendra se bojí, že když svými kouzly Emmě zasáhne do života, tak nejen, že přijde o jedinou kamarádku, ale navíc se bude muset zase stěhovat, jako už tolikrát, když ji vyhnali za země. Rozhoduje se jestli bude riskovat pomoc člověku, který by ji vážně potřeboval, nebo bude jen nečinně přihlížet, jak trpí.
Emma miluje svého otce, i když ví že je nevlastní. Jiného totiž nepoznala. Proto těžce nese, když se dozvídá, že její milovaný tatínek má dceru z předchozího manželství, která se k nim bude stěhovat, protože její matka zemřela. Když Lisseta přijíždí, vypadá jako chudinka, která se rozbrečí pokaždé, když pro ní uděláte něco hezkého. Emmě je jí líto a tak jí dá nějaké své oblečení a chová se k ní mile. Lisetta je krásná a proto o ni mají okamžitě zájem královny školy. Ona sice ze začátku vypadá, že chce všude chodit s Emmou, ale vyklube se z ní pěkná potvora. Nakonec Emmu dokonce vydírá a přivlastní si její věci. Zvládne se Emma postavit Lisettě sama nebo bude potřebovat kouzelnou pomoc své nejlepší kamarádky?

Alex Flinn se narodila v New Yorku. V pěti letech začala přemýšlet o tom, že by chtěla být spisovatelkou a přispívala do různých časopisů. Ve dvanácti letech se odstěhovala na předměstí Miami. Zde měla problém najít kamarády a to jí hodně inspirovalo k psaní (zejména kniha Breaking Point). Vystudovala obor divadelní umění, který inspiroval některé její knihy (př. Diva). Dále vystudovala operu a poté šla na právnickou školu. Potom absolvovala desetiletou právní praxi. Stále bydlí v Miami, je vdaná a má dvě dcery a psaní se věnuje na plný úvazek. Píše romány pro mladé a už jich má na kontě deset.

Knížka je rozdělená do několika částí. Tři z nich (ty nejdelší) vypráví Emma, další dvě vypráví francouzský dauphin Ludvík, další dvě kapitoly vypráví mořská panna Doria a zbytek vypráví Kendra. Jediný delší celek, který vypráví Kendra je na začátku, a povídá nám o tom, co dělala, když zjistila, že je čarodějnice a zbytek jejího vyprávění jsou spíš takové oddělovače, kde uvádí čtenáře do následujícího obrazu. Kapitoly, které vypráví princ Ludvík, jsou o chvíli, kdy si hledal manželku a jeho matka mu dělala všemožné problémy. Kendra se mu snažila pomoct, ale pro princeznu, která byla u toho to nedopadlo moc dobře. Byla to taková trošku "zmršená" pohádka o princezně na hrášku. I když pro prince Ludvíka to vlastně nakonec dopadlo dobře, protože si vzal tu princeznu, kterou od začátku chtěl. Ale Kendru vyhnali ze země, takže pro ní to moc nedopadlo. A příběh mořské panny Dorie je takovou směsí historie o potopení Titaniku a Andersenovy pohádky o Malé mořské víle, tedy s trochu jiným koncem, který by se rozhodně do pohádky nehodil. V tomhle případě Kendřina pomoc také nepřinesla kýžené ovoce, ale konec byl mnohem horší než v případě francouzského prince. Nikdo jí sice odnikud nevyhodil, ale přesto to pro ní byla docela rána. 

Knížka se mi líbila. I když nejdřív jsem se nějak nemohla začíst, pak se to zlomilo a četla se mi opravdu dobře. Ke konci jsem byla zvědavá, jak Emma zvládne celou tu situaci se zlou nevlastní sestrou, i když mi to bylo tak trošku jasné. A konec byl docela zajímavý. Rozhodně nemůžu říct, že bych něco takového čekala. Bylo to vlastně tak trošku jako pohádka o Popelce. Knížce dávám tři hvězdičky a určitě bych ji doporučila nějakým mladším čtenářkám. Já už jsem asi z tohohle typu příběhu trochu vyrostla. Ale rozhodně je to takové příjemné a oddechové letní čtení.



Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Moba za poskytnutí recenzního výtisku knihy Čarovná.



Komentáře

  1. Som vďačná za tvoju recenziu (vydarenú). ;)
    Keď knižka vyšla, tak som si hovorila, že by som si ju zaobstarala, len som si nebola istá, pretože s autorkou nemám najlepšie skúsenosti.
    Snáď keď sa ku knihe dostanem, tak si ju aj prečítam, taká oddychovka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za slova chvály :-). Ať se knížka líbí

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio