Den trifidů - John Wyndham


Autor: John Wyndham
Překlad: Jaroslav Kořán
Počet stran: 272
Nakladatelství: BB/art

Anotace:
Ten zážitek si málokdo na světě chtěl nechat ujít. Tajemné zelené záblesky, snad až odkudsi z hlubin vesmíru, šlehaly oblohou, celou noc trvala ta ohromující podívaná.
Pro drtivou většinu lidstva to byla poslední věc, kterou viděla. Nadpozemský jev většinu zemské populace oslepil. 
Jedna katastrofa by však planetu nezdecimovala. Musela se k ní připojit druhá. Průmyslové rostliny, genetickou mutací proměněné v pohyblivá, jedovatě žahající monstra, využijí oslabení pána tvorstva a začnou jej systematicky vyhlazovat z povrchu zemského. 
Nastal den trifidů. 
Bude zároveň posledním dnem člověka? 
Na to odpovídá klasická katastrofická sci-fi britského autora, nad jejíž četbou se nechce věřit, že vznikla před více než půl stoletím.
Bill Mason se probouzí v nemocnici a od samotného začátku tuší, že je něco špatně. Kvůli zákroku má obvázané oči, takže nic nevidí a je odkázaný na personál. Právě onen den, kdy příběh začíná mu měli sundavat obvazy. Jenže nikdo nepřichází a všude vládne tíživé ticho. Bill nakonec nemůže vydržet čekání, poslepu zatáhne závěsy, aby si přímým slunečním jasem nepoškodil zrak a sundá si obvazy. V ten moment zažije skutečnou úlevu, protože mu oči fungují v pořádku. Ale to je poslední úlevný moment na nějakou dobu. První lidi, které potkává, najednou postihla slepota.

John Wyndham se narodil roku 1903 pod jménem John Beynon Harris. Po rozchodu svých rodičů putoval po Anglii. Kvůli nedostatku financí si mohl dovolit maximálně střední školu. Po ukončení studia vystřídal několik povolání a nakonec se dal na dráhu spisovatele. Zemřel v lednu 1969. Napsal například knihy Kukly, Chocky a Pavučina. Největší úspěch má Den trifidů. Dokonce vzniklo i volné pokračování pod názvem Noc trifidů, které napsal Simon Clark. 

William Mason má s trifidy zkušenosti takřka od dětství, kdy se jim jedna rostlina objevila na dvorku. I jeho práce se týká přímo trifidů, takže si jako jeden z mála uvědomuje hrozící nebezpečí. Bill stojí od začátku před dilematem, jak se zachovat ke slepým lidem, rabováním obchodů a podobně. I přes katastrofu potkává ženu, do které se zamiluje. Josella je jedna z těch, kteří nepřišli o zrak. Její osud se spojí s Masonem a zrodí se mezi nimi přátelství.

Den trifidů vyšel v České republice již podeváté a v nakladatelství BB/art je to šesté vydání. Tentokrát zvolilo nakladatelství paperbackové vydání a obálku namaloval známý výtvarník Karel Jerie. Ten u nakladatelství vydal například svůj komiks Candide. Ale zpátky k trifidům. Nejnovější vydání bohužel nemá žádné ilustrace, což je celkem škoda, i když hlavní je samozřejmě příběh. Většina lidí oslepne a společnost tak jak jí známe, se úplně rozvrátí. Někteří se se slepotou nedokáží srovnat a raději spáchají sebevraždu, jiní se snaží přežít jak jen to jde. Vytvářejí se skupiny, které chtějí řešit problém po svém. Někteří myslí, že na jednoho zdravého člověka by měla připadnout řada slepých, další skupina chce problém řešit jinak. Co je správné? Jak se v takové situaci zachovat? Pravidla padají a vytváří se nová. Krádež v obchodě je najednou jediným způsobem, jak získat jídlo. Do toho všeho je tu ještě další problém - trifidi. Za normálních okolností tyto rostliny nepředstavují problém, ale jakmile došlo k oslepnutí, trifidi se vymkli kontrole.

Kdyby byla na blogu rubrika Staré kusy, které prostě musíte mít, Den trifidů by tam rozhodně pasoval. Komu bych knihu doporučil? Myslím, že z ní budou nadšení všichni komu se líbila Mlha od Kinga. Otevřený konec nechává prostor pro fantazii, ale pokud chcete vědět jak by příběh pokračoval, můžete si přečíst Noc trifidů od Clarka.


Na závěr bych chtěl poděkovat obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku knihy Den trifidů.


Komentáře

  1. Ta obálka je božská! Já Den trifidů nikdy nedočetla. Zkoušela jsem to před lety a nějak jsem se neprokousala přes prvních padesát stránek. Možná je čas to zkusit znovu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že nová obálka přitáhne nové čtenáře. Určitě to zkus znovu. :) Jednu knížku jsem takhle odložil, po nějaké době se k ní vrátil a dneska patří mezi moje oblíbené.

      Vymazat
  2. Nedávno mi tuhle knížku doporučila a znovu připomněla knižní databáze. Jako za mě asi jedno z nejnadčasovějších děl. Přemýšlím, že o tom napíšu i článek na svůj blog. Copak vám totiž ten zvrat hned na začátku připomíná? Není to tak trochu paralela k současné situaci? :) Fakt super záležitost! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Bohové Olympu: Proroctví - Rick Riordan