Oslnivá čepel - Brent Weeks


Autor: Brent Weeks
Překlad: Petra Kubašková
Počet stran: 640
Název série: Světlonoš
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: FANTOM Print

Anotace:
Gavin Guile umírá. Myslel si, že mu zbývá ještě pět let – a najednou je to necelý rok. Problémy se na něj hrnou ze všech stran: padesát tisíc uprchlíků, nemanželský syn, bývalá snoubenka, která možná odhalila jeho nejtemnější tajemství. Všechna magie světa divočí, hrozí zničení Sedmi satrapií. A co je nejhorší: povstávají staří bohové a jejich armáda padlých mágů je nezastavitelná. Jedinou spásou může být bratr, kterému Gavin před šestnácti lety ukradl svobodu i život.
Gavin Guile má své cíle, které chce splnit a původně si myslel, že na to má dost času. Bohužel se ukáže, že to byl mylný předpoklad a nastávají další komplikace. Z vězení, které kdysi potají vytvořil se snaží dostat jeho vězeň. Při útěku se dostal z jedné kobky, ale spadl pastí do druhé, jen jinak barevné. To je důležité, protože ten vězeň je barvomág. Kip má nastoupit k Černé stráži a navíc dostane od Gavina jeden úkol. Dostat se k Černé stráži je už tak dost obtížné a to se Kip ještě nesetkal s Androssem Guilem.

Brent Weeks je spisovatel fantasy, který se narodil a vyrůstal v Montaně. Nyní žije v Oregonu se svou ženou Kristi a jejich dcerou. V češtině vydává jeho knihy nakladatelství FANTOM Print, kam se skvěle hodí. První série nazvaná Noční anděl vypráví o chlapci jménem Azoth. Ten je bez rodiny a má se stát nájemným vrahem. Jeho příběh je rozdělený do třech knih - Cesta stínů, Hranice stínů a Za stíny. Druhá série nese název Světlonoš a právě čtete recenzi na její druhý díl. První díl se jmenuje Černý arcimág. Další díl vyjde v roce 2015.

Hlavní postavou je Kip, levoboček arcimága Guila. Zpočátku (hlavně v prvním dílu) si moc nevěří, ale postupně získává zkušenosti jak na poli magie, tak i boji. Jednou stranou se podceňuje, ale už dokázal, že si nenechá nic líbit. Právě to jeho podceňování mě občas štvalo. Další sympatickou postavou je Železňák, velitel Černé stráže. Ten sice budí respekt, ale zároveň Kipovi několikrát pomůže.

S trochou nadsázky se dá napsat, že co spisovatel fantasy, to jiné ztvárnění kouzelnictví a magie celkově. Někdo si vystačí s prostým máváním hůlkou, jiný čaroděj metá z ničeho ohnivé koule. Ani Brent Weeks není výjimkou. Při čtení prvního dílu jsem si vzpomněl na komiksového hrdinu Green Lanterna, který díky svým schopnostem dokáže vytvářet různé předměty. V tomhle světě je to však o dost složitější. Čarují zde takzvaní barvomágové, kteří umí tvarovat světlo do hmotné podoby - luxinu. Každý barvomág navíc ovládá určité barvy (jsou různé výjimky). Zaujalo vás to? Věřte mi, že je to v knize ještě zajímavější. Ale tahle recenze není od toho abych vysvětloval různé pojmy z příběhu. Na to je koneckonců na konci slovníček pojmů a postav.
Příběh je psaný hned z několika pohledů a to v er formě. Kromě několika kapitol (ty jsou vždy jinak nadepsané) v ich formě. Díky tomu můžeme sledovat, co která postava dělá a co jí k tomu vede. Je skvělé, že nahlédnete i do tábora záporáků. Takže postavy mají prokreslený charakter a většina intrikuje, aby dosáhla svých cílů. Třeba taková setkání Kipa a Androsse Guila stojí za to díky Kipovým drzým avšak úderným komentářům.

Oslnivá čepel je čtivá fantasy, která se může pochlubit originálním ztvárněním magie. Části z pohledu první osoby se mi zdají trochu zbytečné. Knížka má svižnější tempo především druhé polovině (což ovšem neznamená, že by se v té první nic nedělo). Postavy jsou prokreslené a jednají podle svých cílů. Kladní hrdinové mají více prostoru, ale je tu i pohled na konání záporných postav a můžete se sami rozhodnout, která strana je podle vás ta správná a komu chcete fandit.



Na závěr bych chtěl poděkovat obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku knihy Oslnivá čepel.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio