Saeculum - Ursula Poznanski


Autor: Ursula Poznanski
Překlad: Vladana Hallová
Počet stran: 480
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Strávit pět dní v hlubokém lese a zkusit žít jako ve středověku vypadalo jako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitek v klidu odpustil. S účastí na výpravě souhlasil jen kvůli své lásce Sandře. 
Parta dobrodruhů se vydává na cestu i přesto, že místo, kde chtějí tábořit, bylo kdysi prokleto. Staré povídačky o tom, že kdo do lesa vstoupí, nevrátí se už zpět, nikdo nebere vážně. Během první noci přijde prudká bouře a z tábora zmizí první člen výpravy. Zbydou jen podivné vzkazy vyryté do kůry stromu. Když se ho ostatní vydají hledat, začnou bloudit. Pak se ztratí další z nich…

Jak velkou udělali chybu, když nebrali varování vážně? Nechá je les odejít?
Bastian se se Sandrou zná jen pár týdnů, ale líbí se mu a i ona se chová jako by jí nebyl lhostejný. Společně jdou na středověký jarmark, kde ho seznamuje se svými přáteli. Všichni jsou to fanoušci středověku a jezdí na larpy, kde hrají svou postavu. Jejich skupina si říká Saeculum a i mezi ostatními jsou dost známí. Leckdo by se k nim chtěl přidat, ale oni se snaží přesvědčit Bastiana, aby s nimi vyrazil na další larp. Třeba taková Iris z toho ovšem moc nadšená není, protože má Bastiana za šprta. Nicméně se nakonec rozhodne zúčastnit, i když dostane varovný telefonát. A cestou se dozvídá strašlivou pověst o lese, kde se jejich několikadenní dobrodružství má odehrávat.

Ursula Poznanski se narodila roku 1968 ve Vídni. Vystudovala japanistiku, žurnalistiku, právo a divadelní vědu. Autorka není pro českého čtenáře žádným neznámým jménem. Díky nakladatelství Fragment u nás vyšla její kniha Erebos. Po několika letech jsme se dočkali dalšího díla s názvem Saeculum. Přestože mezi vydáním Erebosu a Saeculum byla tříletá pauza (mezitím se Erebos dočkal druhého vydání), už teď víme, že Knižní klub připravuje na příští rok novinku Pět. Po tématu počítačové hry a larpu autorka zpracovává geocaching, ale svým vlastním zvráceným způsobem.

Než se skupina dostala do lesa, kde se měl larp odehrávat, byla mi sympatická Sandra a Iris dělala dojem protivné holky. Ale jakmile začal larp, jejich chování se změnilo. Sandra se od Bastiana odtáhla a Iris mi byla čím dál víc sympatičtější. Z celé knihy jsem si nejvíc oblíbil právě Iris. Měla prokreslenou minulost a bylo vysvětleno, proč se chovala podezřívavě. Bastian je hlavní postava, na ostatní dělá dojem šprta, protože se hodně učí, ale medicína je koneckonců dost náročná. Jeho otec mi byl skutečně nesympatický.

Příběh začíná ještě předtím než skupina vyrazí na cestu do vybraného hlubokého lesa. K tomu dojde až za nějakých devadesát stran, takže začátek ubíhá opravdu zvolna. Bastian se seznamuje s členy skupiny Saeculum na středověkém jarmarku. Jde o skupinu lidí, kteří jezdí na larpy a tam dodržují pravidlo, aby jejich věci zapadaly do čtrnáctého století - tedy nic, co bylo vynalezeno později. Pokud o larpech nic nevíte, vůbec to nevadí, protože v knížce se dozvíte, co potřebujete. Například jiné skupiny prý při larpu mají smluvené určité signály rukama, které přeruší jejich hraní, ale členové Saeculum mají pořád hrát svojí roli (svou postavu). Sotva jsem se zorientoval v civilních jménech postav, dozvěděl jsem se jména jejich středověkých alter-eg. Měl jsem obavy, aby v tom nebyl zbytečný chaos. Naštěstí se tyto obavy ukázaly jako liché, protože i později se většinou o postavách mluvilo civilními jmény. Knížka je psaná z pohledu třetí osoby, takže se dočkáme jak úhlu pohledu Bastiana, tak i Iris. Kromě normálního příběhu jsou tu také černé stránky, které se vysvětlí až později. Myslím si, že by se nic nestalo, kdyby tam tyhle stránky nebyly. Na příběhu je pěkně vidět, jak jsou zpočátku všichni v pohodě a kletbu všichni kromě Dory (členka Saecula, která se zabývá magií) považují jen za báchorku. Postupně se však situace mění, přibývá lidí, kteří také začínají věřit, že je kletba skutečná. Všechno vrcholí strhujícím koncem v podzemí.

Při tloušťce knihy se dá očekávat, že její tempo na začátku bude pozvolnější. Alespoň v tomto případě tomu tak skutečně je. Nejvíc prokreslené charaktery mají podle mě Iris, Bastian, Dora a Paul. Pěkně popsaný byl psychický vývoj od klidného začátku přes hektický průběh až k napínavému závěru.



Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy Saeculum.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Mezinárodní den mužů

Měsíční chvástačka 1/2