Bertík a čmuchadlo - Petra Soukupová


Autor: Petra Soukupová
Počet stran: 136
Nakladatelství: Host

Anotace
Začaly prázdniny. Jedu s mamkou a Richardem na jeho chalupu. Ale nechce se mi tam. Radši bych zůstal u táty. Mohl bych celej den hrát hry na počítači, pít Fantu a jíst třeba hranolky anebo něco jinýho, co bych chtěl.

Bertíkovi je devět. Rodiče se rozvedli a on žije s maminkou, která si našla nového přítele. Bert mu říká Rypouš. Ostatně, celou tu životní změnu nese velice těžce. Připadá mu jako zrada. Chci, aby bylo všechno jako dřív! Vzteká se. Žárlí. Na všechny kolem sebe je protivný. Až jednou potká v lese za chalupou zvláštní mluvící zvíře — čmuchadlo — a skamarádí se s ním. Dokáže neočekávané přátelství s tajemným tvorem změnit Bertíkův pohled na svět?
Bertík jede s maminkou a jejím novým přítelem Richardem na chatu. Mnohem raději by byl se svým skutečným tatínkem, ale to bohužel nejde. Tak si alespoň prohlíží knížku o zvířatech, kterou od otce dostal. I tak si sebou tajně vzal Nintendo, které dostal od mamky a Richarda za vysvědčení. Tajně, protože chce ukázat, že je na tatínkově straně. Na chalupě jsou ještě Doubicovi, kteří mají dvě dcery jménem Zuzana a Andula, a Váchovi se synem Pepanem a menší Helenkou. Protože je Bert na ostatní děti protivný, raději si hrají mezi sebou a jemu tak nezbývá než se jít procházet sám. A při jedné takové procházce narazí na čmuchadlo.

Petra Soukupová se narodila roku 1982. Vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU a scenáristicky se podílela na sitcomu Comeback. Jinak pracuje jako dramaturgyně nekonečného seriálu Ulice. Pro dospělé čtenáře vydala knihy K moři, Zmizet a Marta v roce vetřelce. Během jara 2015 k této trojici přibude jedna další. Knihy Petry Soukupové vycházejí v překladech ve Slovinsku, Polsku, Itálii a Bulharsku. Bertík a čmuchadlo je první kniha pro děti.

Když jsem si prvně přečetl anotaci této novinky, okamžitě jsem si vzpomněl na starý britský seriál Pět dětí a to, kde skupinka dětí objeví na prázdninovém pobytu na chalupě skřítka, který plní přání. Ale byla by chyba myslet si, že půjde o něco podobného. Na čmuchadle není vlastně nic kouzelného, kromě toho, že dokáže s Bertíkem mluvit. Veškerý příběh se pak zaobírá tím, jak se Bertík chová k ostatním dětem nebo své mamince. Opravdu je protivný a dělá různé naschvály a nedopadne to tak, jak by si přál. To, jak objevil čmuchadlo nebo že si spíš zvířátko našlo jeho, se sami dozvíte při čtení. Každopádně tohle setkání je pro devítiletého chlapce zlomové. Celý příběh je popsán z pohledu Bertíka a čtení jednotlivých kapitol rychle utíká. Větší část textu tvoří dialogy. Příběh navíc skvěle doplňují ilustrace Petra Korunky.

Zkuste pro tentokrát vynechat prince, kteří spolu soupeří o princezny a přečtěte si Bertíkův příběh. Jeho rodiče už spolu nežijí, maminka má nového přítele a Bert se s tím musí nějak vypořádat. 




Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku  knihy Bertík a čmuchadlo.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Na půl cesty do hrobu - Jeaniene Frost