Holomráz - Štěpán Kopřiva


Autor: Štěpán Kopřiva
Počet stran: 284
Nakladatelství: Crew

Anotace
Wolrich je nemocnější kouzelník na světě. Absolvent Hexagonu, mág, který létá vzduchem, krotí draky, chrlí oheň a nechává mizet lidi lusknutím prstů.
A pokud tomu věříte, jste přesně takoví kořeni, za jaké vás Wolrich považuje.
Protože Wolrich je ve skutečnosti lhář, zloděj a podvodník. Do opravdového čaroděje má stejně daleko jako do ušlechtilého hrdiny.
Jenže i lhář, zloděj a podvodník se občas ocitne v situaci, která hrdinstvím nepříjemně zavání. Wolrichův svět je nebezpečné místo nabité zákeřnými barony, nemilosrdnými vládci podsvětí, sebezohavenými členy náboženských kultů, výkonnými katy, otravnými dětmi, kanibalistickými liliputány, podezřele přátelskými pedofily, zuřivě plenícími armádami a skutečnými kouzelníky, co vypadají jako somráci. V takovém světě se často stane, že i cynický hochštapler jako Wolrich má příležitost někoho zachránit. Někdy jednoho člověka - a někdy dokonce celou říši.
A nejhorší je, že kolikrát z toho ani nekoukají žádné prachy.
Hovnař žije v sirotčinci spolu s další řadou dětí. Chlapec to tam nemá jednoduché, nepatří mezi nejoblíbenější. V partě dětí velí obávaný vůdce, kterému nikdo nemá odvahu odporovat. Hovnař je přizvaný k partičce karet, ale ve vhodný okamžik je ze hry vyruší Kápě. Kápě fungují v sirotčinci jako dozor a panují zde pevnou rukou, která se nebojí používat tvrdé fyzické tresty. Hovnař by rád z domova pro sirotky uprchl, ale potřebuje k tomu pomoc kuchaře. A právě teď by byla vhodná příležitost, protože do města přijel jeho otec, slavný kouzelník. Ten ovšem nemá ponětí, že by nějakého syna měl.

Štěpán Kopřiva se narodil v roce 1971 v Praze. Napsal například scénář k filmu Choking Hazard. Co se týká komiksové tvorby tak možná znáte jeho Nitro těžkne glycerínem, které kreslil Jiří Grus. Další tvorba se skládá z knih Zabíjení, Asfalt a Holomráz. Během pár dní má vyjít další kniha s názvem Aktivní kovy. Ta je specifická díky tomu, že první část příběhu nazvaná Aktivní olovo vycházela na webu jako seriál na pokračování. Na příští rok se navíc chystá detektivka s názvem Rychlopalba. Holomráz se řadí mezi fantasy.

Jak už prozrazuje anotace, Wolrich ve skutečnosti není žádný kouzelník, i když mnoho lidí dokáže přesvědčit o opaku. Ale bylo by fér zmínit, že měl pěkně tvrdé dětství. Prožité zkušenosti utvářely jeho osobnost do dnešní podoby. Takže objíždí zem s asistentkou a nacvičeným představením, které není ničím víc než plejádou triků s efektními názvy. I přes jeho nešvary si ho určitě oblíbíte, částečně i kvůli jeho sarkastickým poznámkám. Snad jedinkrát může vaše přízeň zakolísat (v závěru knihy), ale na druhou stranu, co jiného by v dané situaci mohl udělat. Ani ostatní postavy nejsou kladné a tak otázkou není jestli vám někdo bodne nůž do zad, ale spíš kdy se to stane.

Příběh Wolricha je rozdělený do tří částí. První je jako jediná napsaná v er formě. Další dvě už jsou napsané z pohledu první osoby. V první a třetí části se sice Wolrich nechová na svůj věk, ale to vůbec nevadí. Už v prvním příběhu se ukazuje, že si do sytosti užijeme klasického Kopřivy. Děj je svižný, okořeněný o akční scény a vtipné hlášky. Oproti Asfaltu není na každé straně tolik brutalit, i tak si ale krvavých scén užijete dostatek. Příběhy Idol a Bedna jsou oproti třetímu kratší a dalo by se říct komornější. V Bedně jde především o časovou tíseň, takže je opravdu dost napínavá. Příběh Holomráz zabírá největší část knihy. Autor se mohl rozmáchnout, takže dojde i na putování, velkou bitvu a dokonce i opravdová kouzla. I postav je víc a mají větší prostor. Kromě hlavního příběhu knížka obsahuje ještě bonus a doslov. Je hezké, že se na čtenáře myslí a nabízí se mu ještě tři krátké bonusové povídky, ale mě to v tomto případě přišlo zbytečné. Navíc zhoršují celkový dojem z knihy. Když bonus, tak měl být přímo z Wolrichova světa.

Fantasy nemusí být vždycky klasické, čarodějové nemusí mít každý den bílou róbu s elegantní vyřezávanou kouzelnou holí jako doplňkem. Čarodějové můžou být také podvodníci a jezdit s vozem, který táhnou zvířata Hovado a Hajzl. Jejich jedinou zbraní můžou být vrhací nože a pěsti. A taky znají kocovinu. Přečtěte si jak vypadá fantasy v podání Štěpána Kopřivy a bavte se.





Komentáře

  1. Jsem ráda, že se Ti Holomráz líbil. Oproti Asfaltu je to změna o tisíc stupňů, ale to je jen dobře. :-) Aspoň něco trochu jiného.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fajn, že se nedrží v jedné koleji, ale každá knížka prozkoumává nějakou jinou oblast. Jsem zvědavý jestli nakonec u nějakého žánru zakotví nebo to bude střídat. Těším se na tu detektivku.

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø