Magie pro každého - Jiří Pavlovský



Autor: Jiří Pavlovský
Počet stran: 200
Název série: Kladivo na čaroděje
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Epocha

Anotace:
Zcela nový seriál ve stylu Marka Stonea či Agenta JFK, tentokrát však v hlavní roli s týmem netradičních detektivů bojujících proti nadpřirozenu.

Praha, rok 2012.
Konec světa nemohl začít na příhodnějším místě. 

A přitom to vypadá tak obyčejně: někdo zabíjí vědce zabývající se magií, vztahy mezi inkvizicí a mágy jsou více než napjaté, démoni se snaží ovládnout zločinecké podsvětí, do starodávné hry vstupují noví a velmi nebezpeční hráči, chodbami pod Olšanským hřbitovem procházejí mrtví a z blázince je unesen tajemný pacient.
Do blázince v pražských Bohnicích se vypraví dvoučlenná skupinka, aby odsud unesla jednoho pacienta. I přes některé komplikace se jim povede do objektu proniknout a tupě zírajícího člověka odsud dostat. Teď už je jenom potřeba pomoci mu získat zpátky jeho osobnost, protože člověk zírající do zdi by nebyl nic platný. A kde jinde něco takového provést než u herního automatu. Poté co je bývalý pacient Felix Jonáš znovu kompletní i po duševní stránce, musí se vypořádat s celou řadou problémů.

Jiří Pavlovský se narodil v Praze roku 1968 a kromě spisovatelské činnosti také překládá. Také je vydavatel a věnuje se i komiksové a filmové publicistice. Vymyslel seriál Kladivo na čaroděje ve stylu Agenta JFK. Napsal tento první díl, druhý díl Město mrtvých a pátý Výtah do pekla. Na sérii dohlíží a hodlá do ní přispívat i v budoucnu. Série začala vycházet ke konci roku 2012 a dnes už má na kontě sedm knih. 

Felix Jonáš postupně dává dohromady tým lidí, kteří mu mají na případu pomáhat. Samotný Felix je popisovaný jako ten typ člověka, který se v případě potíží snaží zachránit pouze svojí kůži. Další postavou je Walter. Malý tlouštík, který oživuje mrtvé ženy a používá je jako služky. Vlastně, kdyby jenom služky. A mimochodem bydlí v zemi pod hřbitovem. Potom je tu Vincenc, který má také jisté schopnosti, ale především je to vytáhlý rváč. Jedinou ženou v týmu je Klaudie Ta pro změnu utápí svoje problémy v lahvích vína. A uvažuje o koupi kočky. 
Začal rvát papírové ručníky z kovového dávkovače a utěsňovat odtok umyvadla. Pak do něj pustil vodu a zkontroloval ji prstem. "Nesmí být moc horká," řekl Monice. "To by pak kouzlo nefungovalo?" "Ne. To bych si opařil ruce."
Už podle sestavy hlavního týmu je jasné, že vás čeká netradiční čtení. Tahle partička sice patří mezi ty hodné, i když tomu může být těžké věřit. U čtení se budete dobře bavit, protože je plná skvělých hlášek a vtipných situací. Kromě toho obsahuje odkazy na další díla ať už filmová nebo literární. Například na film Šestý smysl nebo povídku Šimka a Grossmanna. Čtení tedy opravdu rychle ubíhá a je to pěkná oddechovka. Navzdory tomu, že se jedná o první díl nové série a je potřeba čtenáře se vším seznámit, netrpí nešvarem nezáživných jedniček. Samozřejmě autor vysvětlí některé věci ohledně fungování magie, kdo jsou to magiografové a Sedmička. A především ze začátku musí vůbec dát dohromady tým. Tahle část působí oproti druhé polovině trochu pomaleji. Ale jak už jsem psal, je to psané zábavně. Autor umí psát taky napínavě a některé scény jsou pěkně hororové. Třeba úvodní scéna z pohledu jednoho magiografa nebo pak u Joachyma v bytě. 

Magie pro každého je pěkný začátek seriálu a já si rád přečtu i další pokračování. Kniha je stavěná na skvělých hláškách, netradičních postavách a bere se s nadhledem. 



Komentáře

  1. Zajímavé. Právě jsem se vrátil z města, kde jsem v knihkupectví přesně tuhle knihu držel v ruce. A teď na ni dáš recenzi. Líbí se mi obálky, ale nevím, jak moc mě dokáže zaujmout příběh. Oddechových knih tu mám teď více než dost, tak třeba časem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ty obálky jsou vážně skvělé. Na blogu máme třeba ukázku ze šestého dílu. Tak třeba časem až přečteš zásoby. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø