Brenda veliká - C.D. Payne



Autor: C.D. Payne

Překlad: Naďa Funioková
Počet stran: 284
Nakladatelství: Jota

Anotace:
Brendě je šestnáct, je tlustá, ve škole je outsider a o kvalitách jejího společenského života svědčí fakt, že na Facebooku má čtyři přátele – autistického bratrance a tři amatérské korejské stepaře, které zná jen díky YouTube. Když už rodiče přestane bavit povětšinou marné pátrání po zbytcích v lednici, rozhodnou se ji poslat na soukromou internátní školu ve Stocktonu, která se vyznačuje hubenými porcemi, striktními pravidly a zkostnatělým přístupem k jakémukoli náznaku svobodného uvažování.
I tady se Brendiny společenské styky zpočátku omezují na pár podobně neoblíbených a neatraktivních dívek a trpasličího homosexuála, který se živí žebrotou a přebývá na staré plachetnici. Všechno se změní v okamžiku, kdy se Brenda spřátelí s krásnou a všeobecně zbožňovanou spolužačkou Marií. Její prestiž začíná pomalu stoupat.
Jenže nic není tak jednoduché, protože pobyt v ústavu plném znuděných, žárlivých a nadržených puberťaček připomíná spíš válečnou zónu než čajový dýchánek.

Jednoho dne rodičům s Brendou dojde trpělivost a rozhodnou se jí umístit do školy pro nepřizpůsobivé dívky ve Stocktonu. Jsou přesvědčení, že jí to pomůže a najde si přátele. A navíc taky bude plná lednice. Tím šestnáctileté boubelce nastanou krušné časy, protože režim je opravdu přísný. 

C. D. Payne se narodil v roce 1949 v Akronu, kde také chodil do školy. Vystudoval historii evropských zemí na Harvardu. Vystřídal celou řadu zaměstnání a v současnosti má vlastní nakladatelství a muzeum karavanů. Nejznámější je jeho série Mládí v hajzlu, což je příběh Nicka Twispa, psaný v deníkové formě. Dále u nás vyšla kniha Americké krásky o dvojčatech, jejichž otec chce kandidovat na viceprezidenta USA, Neviditelný nebo Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla. Brenda Veliká se řadí k humorné beletrii.

Brenda Blattová je šestnáctiletá baculka a kvůli své tloušťce má komplexy. Asi nejlépe jí popíše věta z prvních stránek příběhu. 
Vemte řetěz od motorky, zavěste na něj betonovou tvárnici, hoďte mi to kolem krku, a dostanete ekvivalent psychické váhy mého jména.
Už z téhle krátké ukázky je vidět, že dokáže být Brenda pěkně sarkastická a to i sama k sobě. Není ale jediná, kdo v rodině trpí nadváhou. Další postavou je její starší bratr Buforda a navíc je tu jeden trpasličí homosexuál, který žije na staré plachetnici. Pro příběh je však důležitější krásná Marie, se kterou se Brenda prvně potká na škole pro nepřizpůsobivé dívky ve Stocktonu. 

U Mládí v hajzlu nebo Dědictví byla obvyklá deníková forma. Tentokrát je příběh rozdělený do klasických kapitol. Nicméně vyprávění z pohledu první osoby zůstalo. Hlavní složkou je i tentokrát sarkastický humor. Příběh je jednoduchý a Brenda musí řešit problémy na nové škole, kde ji zpočátku nikdo nemá moc v lásce. A i když si po Mariině příchodu zlepší mezi dívkami svojí pověst, pořád je tu ale přísná ředitelka. Jako mnoho dívek jejího věku, i Brenda má problémy s kluky. 

Fanouškům předchozích knih C.D. Payna asi nemusím doporučovat koupi tohoto titulu. Určitě stojí za přečtení, i když třeba předchozí Dědictví se mi líbilo o něco víc. Možná za to může i ten poměrně otevřený konec. 

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Jota.


Komentáře

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio