Soumrak království - Morgan Rhodesová


Autor: Morgan Rhodesová
Překlad: Hana Březáková
Počet stran: 392
Název série: Soumrak království
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Egmont

Anotace:
Napínavý fantasy příběh ve stylu Her o trůny!

AURANOS
Princezna Cleo vychovaná v přepychu se musí vydat na strastiplnou a zrádnou cestu na nepřátelské území, aby tam nalezla dávno ztracenou magii.

PAELSIA
Jonas, rebel zuřící nad nespravedlností světa, se vzbouří proti útlaku, který zbídačil jeho zemi, a stane se vůdcem lidové revoluce.

LIMEROS
Lucia, sirotek adoptovaný královskou rodinou, odhalí pravdu o své minulosti a objeví nadpřirozené schopnosti, které je předurčena ovládat.

MAGNUS
Magnus, prvorozený královský syn vychovávaný svým otcem k násilí a dobývání, začíná zjišťovat, že srdce může být smrtelnější zbraní než meč.

Je předvečer války. Vyberte si svou stranu.

Princezna Cleo a Aron s doprovodem jeli na výlet do Paelsie. Aron si chce koupit vyhlášené víno, ale po prodejci požaduje nesmyslně nízkou cenu. Přitom Paelsie je dost chudý kraj a lidé tam živoří. V téhle chvíli se k celé situaci připlete dvojice obchodníkových synů. Dojde k hádce a jeden z bratrů umírá v tratolišti krve. Tento konflikt odstartuje celou řadu změn!

Morgan Rhodes žije v Ontariu. V dětství si přála být, asi jako každá malá dívka, princeznou. Ale spíš jako princezna bojovnice, která se umí ohánět mečem jako nějaký hrdina bez bázně a hany. Z Morgan se místo toho stala spisovatelka. Soumrak království je její první fantasy kniha. Píše i paranormální romány, avšak pod jiným jménem . Kromě psaní a čtení knih má ráda fotografování a cestování. Pokud se vám líbila mapa v knize, možná vás potěší barevně vypracovaná varianta na stránkách autorky. V zahraničí letos v prosinci vyjde druhý díl s názvem Rebel Spring.

Princezna Cleo je druhorozená dcera krále Auranosu. Její starší sestra byla vychována jako budoucí královna, ale mladší princezna ničím takovým vázána není. Jednou stranou nevěří na magii, ale jistá událost jí donutí začít v ní věřit.
Jonas prožije velkou osobní ztrátu, kterou nedokáže překonat a touží jenom po pomstě. Ale sám ani netuší co všechno tím rozpoutá.
Lucia je mladší sestra Magnuse, i když později se dozví, že nevlastní. To však není poslední velké odhalení.
Magnus je starší potomek Krvavého krále. Ke svojí sestře chová mnohem hlubší city než jsou běžné mezi sourozenci. Snaží se to držet v tajnosti, ale všichni kromě samotné Lucie jeho city vidí. Magnus si čas od času užije s jednou ze služek, ale nejsou v tom žádné city. Jeho otec je krutý vládce, všechny využívá pro svoje cíle a nedělá mu žádný problém někoho jen tak zabít.

Soumrak království je psaný v er formě z pohledu princezny Cleo, Jonase, Lucie a Magnuse. Jednotlivé kapitoly však nejsou pojmenované podle postav, ale podle třech království, kam hrdinové patří. Původně se sice jednalo o jednu velkou říši, ale z důvodů, které se dočtete v knize, se roztříštila na tři části. Jenomže přichází válka a kdoví, co se bude dít dál. Autorka se nevyhýbá krvavým scénám ani zabíjení. První kapitola - vražda, druhá kapitola - vražda, třetí kapitola - aha, tady nic, nicméně se tu zabití z předchozí kapitoly stále probírá. Nicméně inteligence některých postav je na pováženou. Tak například pokud jsem hledaná postava, určitě si stoupnu pod balkon nepřítele abych si poslechl jeho proslov k ostatním. 

Soumrak království je fantasy určená především pro mládež, ale užijí si jí i starší čtenáři. Téměř 400 stran uteče jako voda a nudit se určitě nebudete. Uvažování nějakých postav je trochu zvláštní, ale na druhou stranu autorka nějak potřebovala dostat hrdiny tam, kam bylo třeba. Příběh skončil v napínavém momentě, osudy jednotlivých postav jsou pěkně rozehrané a jsem zvědavý, co se bude dít dál.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Egmont.
Soumrak království si můžete koupit ZDE.



Komentáře

  1. díky za recenzi, na tuhle knihu jsem už myslela a vypadá to, že to nebude propadák. Mrknu se po ní:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pěkné počtení, propadák to určitě není. :)

      Vymazat
  2. Dát do anotace "Napínavý fantasy příběh ve stylu Her o trůny!" byl docela odvážný krok, zajímalo by mě, jestli to autorka zvládla. Vypadá to ale slibně. :) Jedna z mála žen, co se nebojí psát krvavé scény. Konečně by mohla mít nějaká kniha vše - ženskou rukou psáno, krví podtrženo. Děkuji za recenzi, jinak bych si jí možná nevšimla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych řekl, že to přirovnávání je dost odvážné. Skoro si myslím, že může spíš škodit, protože čtenář pak může mít velká očekávání a hlavně tendence srovnávat.

      Vymazat
  3. Na tuhle knihu jsem taky byla docela zvědavá. "Napínavý fantasy příběh ve stylu Her o trůny!" - to mi připadá jako hodně velký cíl a nemám pocit, že by se to tomu mohlo přiblížit. Ale na druhou stranu to možná bude právě taková jednodušší verze složitého Martina pro mladší čtenáře. :-)
    Pustím se do toho, je rozhodnuto. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tou větou "Napínavý fantasy příběh ve stylu Her o trůny!" je to propagováno i v zahraničí. Snad se ti bude líbit. :)

      Vymazat
  4. Určitě se jedná o pěkný příběh. Ve stylu Song of ice and fire? Něco je tam hodně v tomto stylu, ale něco je tak odlišné, jak to jen může být.

    1) Autorka se nebojí zabíjet postavy, o kterých jsem myslel, že budou hrát velkou roli (strážce Theon, čarodějnice Sabina)

    2) Některé postavy působí velmi reálně (Magnus), některé ale příliš ne (Cleo - když se nechá zastavit, aby Magnuse zabila)

    3) Každá kapitola má něco a rozhodně žádná není zbytečná. Není to ale kompliment. Děsí mě, jak rychle se příběh prolítl. Během 400 stránek došlo k vraždě, která vyústila v rychlé vyjednání spojenectví dvou zemí a závěrem dobytí třetí země. Když si vezmete, že v Song of ice and fire válčí Lannistrové s Baratheony již asi 4000 stran a dobývání Alagaesie trvalo Paolinimu také nějakých 2500 stran minimálně (3 poslední knížky), tak by vás mělo zděsit, jak rychle jde děj dopředu v Soumraku.

    4) Chybí mi tam potřebné intriky, zrady a dějové zvraty. Jedinou takovou věcí byla vražda náčelníka na konci, ale to lze stěží považovat za zvrat, řekl bych, že to všichni čekali, já teda určitě.

    I přesto se mi příběh líbil, s Hrou o trůny to ale nelze srovnávat.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio