0.4: Soumrak civilizace - Mike Lancaster


Autor: Mike Lancaster
Překlad: Jana Hejná
Počet stran: 180
Název série: Point 4
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Egmont

Anotace:
„Jmenuju se Kyle Straker a už neexistuju.“ Tak začíná příběh Kylea Strakera nahraný na starých magnetofonových páskách. Můžete si myslet, že ty pásky jsou nějaký nepovedený vtip. Ale možná jsou dokladem historie minulého světa. Ale pokud ty pásky mluví pravdu, pak to znamená, že všechno, co si myslíme, že víme, je lež. A když je všechno lež, míníme tím také sebe? Nahrajte se zpět do světa nové generace!
Kyle Straker vzpomíná na svůj dosavadní život a hlavně na talentovou soutěž ve vesničce Millgrove. Dělá si poznámky, protože si poté plánuje všechno nahrát na magnetofonové pásky. Život jak ho znal, skončil právě během soutěže, na které měl vystoupení mocný hypnotizér Danielini.

Mike Lancaster se narodil v Huntingdonu a v současnosti žije se svou láskou z dětství. Také mají hodně zvířat. Má rád komiksy od DC, kávu, Star Trek, film Čelisti, bílé víno, punk, Doctora Who, Sandmana a studio Ghibli. Knížka 0.4: Soumrak civilizace se řadí mezi sci-fi pro mládež.

Po hypnotizérském čísle zůstanou normální pouze čtyři dobrovolníci. Hlavní postavou a zároveň vypravěčem Soumraku civilizace je Kyle Straker. Patnáctiletý chlapec, který jednou vystoupil na talentové soutěži, ale jako komik žalostně pohořel. Lilly Dartingtonová bydlí ve stejné ulici ve vesnici Millgrove. Lilly chodí se Simonem, ale už od začátku je znát, že mezi ní a Kylem také něco bylo. Další osobou je pan Peterson, který na talentové soutěži vystupuje s maňáskem Peeblesem. Poslední je paní O'Donnellová, která prodává v samoobsluze.

Příběh není rozdělen do klasických kapitol, ale na tři kazety a jejich strany A a B. Knížka je totiž přepisem audiozáznamu namluveného Kylem Strakerem. Originální nebo snad ne? U trilogie Kronika Cartera Kanea byl také použit stejný styl vyprávění. Jen tentokrát, místo vsuvek v podobě hádek mezi Carterem a Sadie, jsou zde různé poznámky. Ty mají budit dojem, že příběh se odehrál v minulosti a dostává se do rukou čtenáře v hodně vzdálené budoucnosti. Ve vsuvkách se dočtete třeba o Teletubbies, Hvězdné bráně, ale i sklípkanech nebo hieroglyfech. Vyprávění je svižné a příběh rychle utíká. Po tom, co se čtveřice probudí z hypnózy, vypadá příběh zajímavě, i když se podobný motiv už leckde objevil. Hrdinové mají svoje hypotézy, co se asi mohlo stát - Kyle za tím vidí mimozemšťany, Lilly je pro nějaké logické a reálné vysvětlení a pan Peterson spíš kvílí. Myslím, že z následujícího děje se dalo vytěžit něco víc. Místo toho Kyle a ostatní vždy utíkají a možná by kolem vesnice rotovali dodnes, kdyby se nedozvěděli...to co se dozvěděli.

Knížce rozhodně nelze upřít čtivost a po závěru i nápaditost. Ale zpracování je horší. Pokud jste nadšenec pro klasickou sci-fi nebo její military podskupinu, tahle knížka nebude to pravé pro vás. Na druhou stranu jestli hledáte nenáročnou četbu pro YA nadšence, knížku si pravděpodobně užijete.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Egmont.
0.4: Soumrak civilizace si můžete koupit ZDE.



Komentáře

  1. Mně se třeba tahle knížka líbila. Byla něčím zvláštní, zajímavá a svým způsobem jiná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavá určitě je a hlavně, že se ti líbila. Ale ve sci-fi mám jiné oblíbence. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio