Avena: Skrytá - Marianne Curleyová


Autor: Marianne Curleyová
Překladatel: Naďa Funioková
Počet stran: 288
Název série: Avena
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Jota

Anotace
První část fantasy trilogie o andělech a lidech, o věčném boji dobra a zla. Tihle andělé nejsou žádné laskavé a usměvavé nehmotné bytosti, naopak se spíš podobají lidem, jejichž duše mají ochraňovat. Není jim cizí pýcha, marnivost, závist, ale ani upřímné přátelství a láska. 

Ebony vždycky věděla, že je jiná. Odlišovala se svýma fialovýma očima a její úzkostliví rodiče ji po celé dětství drželi na farmě v odlehlém údolí, kde ji i sami vzdělávali, chránili ji před každým nebezpečím – skoro jako by ji skrývali. Jenže teď se v Ebony něco mění. Něco, co se skrýt nedá. Dívka září, každým dnem je o něco krásnější a silnější. Když jedné osudové noci potká zvláštního, citlivého Jordana, něco uvnitř ní vybuchne – něco, co je vidět z nebes, něco, co od základů promění její dosavadní život. Ebony zatím neví, že je uloupený anděl, ukrytý na zemi. Jenže teď, když ji nebesa našla, budou ji chtít zpátky.
Marianne Curleyová je spisovatelka pocházející z Austrálie. Především se proslavila trilogií Strážci času, která se skládá z knih Vyvolený, Temnota a Klíč a kterou vydalo nakladatelství Jota. Kromě toho jí také vyšel samostatný román Dávná kletba. Když jí bylo pět let, dům jejich dům sebrala povodeň a podařilo se jim zachránit jen nějaké fotografie. V roce 2004 u ní bylo zjištěno zhoubné onemocnění kostní dřeně, ale podstoupila transplantaci a to úspěšně se léčí. Žije s manželem a třemi dětmi v Novém Jižním Walesu. Avena: Skrytá se řadí mezi YA.

Ebony je šestnáctiletá dívka s fialovýma očima. Ale barvou očí její odlišnost nekončí. Dokáže taky velice rychle běhat, má nadlidskou sílu a stejně tak sluch. A taky má na zádech dvě zvláštní boule, ze kterých jí rostou pírka... Ebony žije s rodiči na farmě, kde chovají koně. A právě jízda na koni je něco, co má Ebony ráda a pomáhá jí to vyčistit si myšlenky. Další postavou je Jordan, který na rozdíl od Ebony pořádnou rodinu nemá. Kvůli jedné nemilé události se navíc z jeho kamaráda stane největší nepřítel. Amber je nejlepší kamarádka Ebony, která bydlí ve stejném údolí. Chodí do stejné školy a podnikají třeba společné vyjížďky na koních. Amber je pro Ebony skutečná opora. Kromě rodičů (obou dívek), Adama Skinnera (zmíněný bývalý kamarád a současný nepřítel Jordana) jsou tu i andělé. Pro tuto chvilku vám bude stačit, když prozradím že jeden se jmenuje Nathaneal (ale celou dobu si nechává říkat Thane) a ten druhý je princ Luca. Luca je podivně, dokonale krásný (slova autorky), inteligentní a miluje Ebony. Ovšem následující popis mě jednoduše rozesmál:
Sen nabere překvapivý obrat, když muž najednou s mrštností baletky vyskočí do vzduchu.
Ano, nic nepopíše slizkého záporáka tak dokonale jako přirovnání k baletnímu mistrovi! Thane je (nádherný) světlovlasý, vysoký a urostlý frajer s mohutným hrudníkem. Správně! Křehké andělské bytosti nejsou v kurzu.

Celý příběh je vyprávěný v ich formě střídavě z pohledu Ebony nebo Jordana. Ale vezměme to pěkně od začátku. Potom co se Ebony pohádá s matkou, na truc vyleze oknem a spustí se po konstrukci na popínavé růže (na co jiného než tajné odchody z domu také jsou?). Otec její kamarádky Amber je obě sveze do města na diskotéku, přestože její tajný útěk vidí.
,,Mladí lidé," spustí filozofujícím tónem, ,,potřebují ve svých životech vyváženost. Ne pořád jen samé učení a domácí povinnosti."
Jasně a teď prosím tu o Karkulce. Rodiče samozřejmě chápou, že je čas na učení a pak taky na zábavu, ale odvoz na zakázanou diskotéku je trochu jiný případ. Po příjezdu před diskotéku Ebony vystoupí z auta a doslova se srazí s Jordanem. Chlapec přeletí celý chodník, narazí na zeď a sveze se k zemi. Načež se ho Ebony snaží rozpačitě zvednout na nohy a ujistit se, že je v pořádku. A zde přichází další kámen úrazu.
,,Není to tvůj podpatek, co mi trčí z boty mezi palcema?"
MEZI PALCEMA?! Ale zpátky ke knize celkově. Příběh není nijak akční. Po bitce na začátku si musíte na další boj počkat až do samotného závěru. Vlastně se celý děj točí kolem toho, že se Thane snaží najít Ebony a přesvědčit jí, že je anděl. Což ona tvrdohlavě odmítá. No jistě, plno holek by dokázalo přehodit kluka přes celý chodník aby narazil na dům a ty dva výrůstky co jí raší ze zad jsou určitě jen nějaká kožní vyrážka v důsledku potlačovaného stresu. Také jsem si všiml, že se překladatelka nemohla rozhodnout mezi princem Lukou nebo princem Lucou.

První díl další andělské trilogie mě nijak zvlášť neoslnil jak můžete vyčíst z textu výše. Ale na druhou stranu se četla dobře a díky krátkým kapitolám rychle utíkala. Především zaujme čtenářky, které si budou vybírat jestli mají být Team Luca nebo Team Thane. Akce se zde moc nenajde a spíše budou řešit vztahy. Knize dávám tři hvězdičky.




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Jota.


Komentáře

  1. Team Jordan! :D ty palce mě taky štvaly, přece nemáme pět palců na každé noze... nebo jo? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem asi právě umřela :'D

    OdpovědětVymazat
  3. 8D no teraz klesla moja mienka o tejto knihe 8D ale určite si to chcem prečítať 8)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø