Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla - C.D. Payne


Autor: C.D. Payne
Překlad: Naďa Funioková
Počet stran: 304
Nakladatelství: Jota

Anotace:
Helena je ve všech směrech průměrná americká žena v domácnosti a její život je jen nuda, bída, šeď, prostě opruz. Mládí zmizelo nenávratně v dál, povinnosti hospodyňky ji ani v nejmenším neuspokojují a s manželem už roky nic není, ten suchopárný právník dávno vyměnil sex za golf.

Matka žijící v domově důchodců je senilní a většinou si Helenu plete se svou vlastní sestrou. Děcka si na maminku vzpomenou, jenom když potřebují peníze, a čím jsou starší, tím jich potřebují víc. A když tak Helena vidí ty příšerné týpky, se kterými se její dcery tahají, začíná uvažovat o tom, že si pořídí kulovnici. 


Cesty osudu jsou ale nevyzpytatelné a mnohdy nečekané. 

Všechno se změní v okamžiku, kdy Helena zdědí po zesnulé tetičce Maddy zpustlý domek kdesi v Zapadákově a musí ho jet připravit k prodeji. Velice záhy s pocitem lehkého překvapení zjistí, že její milovaná rodinka jí jaksi vůbec nechybí a že se život dá strávit i jinak než jen vařením a poklízením. 

Při třídění starých krámů v domě navíc objeví záhadné dokumenty, ze kterých vyplývá, že v její rodině není zdaleka všechno tak, jak to na první pohled vypadá. A když se k tomu ještě přichomýtne jeden opravdu pohledný profesor angličtiny, který zřejmě není vůči Heleniným půvabům tak docela imunní, život začíná nabírat jiný, mnohem víc vzrušující a daleko zajímavější směr. 

Teď by se ještě šikly nějaké penízky, aby se Helena mohla postavit zcela úplně na vlastní nohy…


Na Nový rok se Helena zváží a zjistí, že přes svátky nabrala tři kila. Následují obvyklá předsevzetí, že se bude stravovat jinak a samozřejmě lépe, aby zase zhubla. Jenomže vše se změní, když Helena zdědí dům po tetičce Maddy a její další starosti se točí okolo zatraktivnění interiéru, aby dům mohla prodat. Hodně času tak začne trávit ve zděděném domě a svou rodinu jen občas navštíví. Nejdřív by měla odstranit tapety, ale to se ukáže jako dost obtížný úkol a tak se raději začte do románů od Glorie Anne Leneorové. Autorku si opravdu zamiluje a začne po ní pátrat. Z informací vyplývá, že Glorie měla něco společného s tetou Maddy. Ale co? Jaká tajemství ukrývá trezor, ke kterému nikde není kombinace na otevření? A jak s Heleniným životem zamává profesor Leigh, kterému spisovatelka také učarovala?

C. D. Payne se narodil v roce 1949 v Akronu, kde také chodil do školy. Vystudoval historii evropských zemí na Harvardu. Vystřídal celou řadu zaměstnání a v současnosti má vlastní nakladatelství a muzeum karavanů. Nejznámější je jeho série Mládí v hajzlu, což je příběh Nicka Twispa psaný v deníkové formě. Dále u nás vyšla kniha Americké krásky o dvojčatech, jejichž otec chce kandidovat na viceprezidenta USA. Nebo také Neviditelný. Nejnovější vydaná kniha Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla se řadí k humorné beletrii.

Heleně je 58 let a žije se svým manželem Harknessem, který se živí jako právník. Také mají tři děti a to Moniku, Kyla a Cestu. Helena už nepracuje a o celou rodinu se stará Harkness. Monika si práci začala hledat a ostatní dvě děti ještě chodí do školy. Helena byla svému muži  minulosti nevěrná a na tomto zlozvyku se nic nemění ani v současné době. Sex jednou za měsíc jí prostě nestačí. Nevěra je snad jediná věc, která mi byla na postavě nesympatická. Harkness se ve volném čase nejraději věnuje golfu a šetří každou korunu. Monika si hledá práci, podaří se jí jednu najít a díky ní se seznámí s Rolandem. Ten do rodiny alespoň zpočátku příliš nezapadne. S Monikou chtějí společně natočit jeden film a mají velké plány.

Kniha je psaná v ich formě ve formě deníku. Každý zápisek je označený datem a celý příběh je navíc ještě rozdělen na čtyři letní období, příběh začíná v zimě. Autor píše nespisovně a použije i nějaké to ostřejší slovo, proto mě překvapilo, že je hlavní hrdince už téměř šedesát. Ale díky Heleniným sarkastickým komentářům je kniha tak vtipná. Plus je i to, že se příběh nesoustředí jen na hlavní postavu, ale i její děti mají svůj vlastní kousek. Další věc, ke které bych se rád vyjádřil je název. V originále totiž zní Helen of Pepper Pike, což oproti tomu našemu neprozrazuje o čem kniha bude vyprávět. Proto se mi ten originální zdá lepší.

Nejnovější kniha C.D. Payna se skvěle čte a je opravdu zábavná. Jde o vtipný pohled na život po padesátce navíc okořeněný o pátrání po tajemné autorce. Musím říct, že jsem vážně netušil, kdo Glorie Anne Leneorová je, dokud to autor neprozradil. Kniha si zaslouží plný počet hvězdiček.

zdroj:veeeebookshelf.blogspot.cz


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Jota.


Komentáře

  1. Priznám sa, že o tejto knihe a o C.D.Payne počujem prvýkrát. Ale znie to zaujímavo, ak na knihu niekde narazím, určite si ju prečítam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakladatelství Jota přijímá předobjednávky do 26. února a knihu můžeš mít se slevou 35%. Více info na stránkách jota.cz.

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze, povedla se a na knihu se těším, určitě bude zajímavá.

    OdpovědětVymazat
  3. Ešte som o knihe nepočula, len čo zahliadnem, že ju v poslednom čase veľa ľudí recenzuje. Neznie zle, ale nie je to môj štýl. Asi by ma príbeh moc nezaujal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se stane, nemůže se ti líbit všechno. Třeba by se ti spíš líbila jiná kniha od Payna.

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Krysař - Viktor Dyk

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka