Magie spaluje - Ilona Andrews


Autor: Ilona Andrews
Překlad: Hana Šimečková
Série: Kate Daniels
Pořadí: 2
Počet stran: 256

Anotace:
Když Atlantu zalije magie, má Kate jistotu, že velmi brzo bude mít dostatek práce. Živí se totiž likvidací „následků“, které po sobě vlna magie vždy zanechá. A likvidace je naprosto přesný výraz – oživlého démona k smrti neukecáte…
Vlny paranormální energie obvykle zaplavují město a zase ustupují, podobné mořskému příboji. Ale jednou za sedm let nastane čas erupce, kdy se magie utrhne z řetězu. A tentokrát Kate stojí před problémem nevídaných rozměrů. Doslova božských.
I když vše zpočátku vypadalo na obyčejnou krádež. Smečce někdo uloupil cenné mapy a Kate vyrazila po stopě drzého zloděje. Velmi brzo však zjistila, že ukradené mapy jsou pouze prvním tahem v monumentální hře, která může skončit totální zkázou Atlanty a masakrem všech živých…
zdroj (obálka i anotace): fantomprint.cz
Jsme opět v Atlantě po jakési magické apokalypse. Občasné výpadky techniky jsou zaviněny magickými vlnami, které čas od času zalévají svět. V tomto příběhu se ale dočkáme jakési magické erupce, ke které dochází jednou za několik let. Při příležitosti erupce se vždycky dějí ty nejdivnější věci ...
Na začátku Kate s Jimem zasahuje u případu magického žháře, ale když se jim ho konečně podaří zneškodnit, tak musí Jim pryč. Je totiž velitelem ochranky ve Smečce kožomenců a když má problém Smečka, tak jde všechno stranou. Kate zjišťuje, že Bran, hrdina (tedy alespoň to říká), ukradl Smečce důležité mapy, na kterých je zobrazeno snad všechno v okolí Atlanty. Když se s ním potká, nastane boj, ze kterého ale oba vyjdou bez úhony, protože Bran je tak trochu mýtický a umí zmizet, kdy se mu zlíbí. To je taky jediné vysvětlení, jak dokázal proniknout tak blízko ke Smečce. A při příležitosti zápolení s Branem potká Julii, dceru jedné ženy, která se přidala ke kultu čarodějek. Kult vznikl, aby vyvolal Morrigan a poté všechny ženy zmizely. Kate zjistila, že to bylo proto, že se trošku spletly a nevyvolaly jen ji. Kate se stává Juliinou ochránkyní, nejprve proto, aby děvčátko nezůstalo samo, ale později si jí opravdu zamiluje. S Branem se setká ještě několikrát a pokaždé ho obere o mapy, o které chvíli předtím obral Smečku on. Nakonec se s ním docela spřátelí, a to nejen proto, že je podle všeho neodolatelný. Hlavním důvodem možná bude to, že zjistí, co je Bran doopravdy zač. Samozřejmě je tu i Curran, který jako obvykle Kate několikrát zachrání a nakonec jí pomůže s řešením magických problémů. A pak už to jde ráz na ráz. Blížící se erupce kříží Kate plány, protože při takovém množství magie, které je ve vzduchu, začínají bohové vylézat ze svých hnízd. Hlavně ti špatní. Dál už nebudu prozrazovat, protože další vývoj událostí už se moc váže s tím, jak to dopadne a nechci Vás připravit o požitek ze čtení.

Každý, kdo si přečte jméno Ilona Andrews si řekne, že je to další žena, která píše o nadpřirozenu. Ale není to tak úplně pravda. Pod tímto pseudonymem se totiž skrývají manželé Ilona a Andrew Gordonovi. Série o Kate Daniels je jejich prvotinou a je velmi úspěšná. Další sérií je poněkud romantičtěji založená The Edge.

Hlavní postavou je samozřejmě Kate Daniels. Je to nájemná žoldačka, která si na chleba vydělává tím, že sem tam "spacifikuje" nějakou tu příšerku, která zůstane ve městě při odlivu magie. Taky se ze zásady snaží ničit po sobě jakoukoli krvavou stopu. Já sice vím proč, ale Vám to říkat nebudu. Důvod je fascinující. Julie je malá holčička, která postrádá maminku a náhodou se připletla do celého problému, který kult její matky vyvolal. Ale do největšího maléru jí dostal malý chlapec s velkým množstvím magie, který jí tvrdí, že ji má rád, ale jen ji využívá. Sice jí dá dárek, ale právě ten je to nejnebezpečnější, co pro ni mohl udělat. Derek, vlkodlačí puberťák, se všemožně snaží Kate chránit. Stali se z nich opravdu dobří přátelé. A to nejlepší na konec. Samozřejmě Curran, Pán šelem. Celou Smečku vede rukou železnou a neochvějnou. Kromě toho, že je lev, tak je i neuvěřitelně velký a svalnatý, no a prostě úžasný ;-).

Několik slov k obálce. Líbí se mi. Tenhle typ obálek se  dobrodružnému příběhu hodí. Nejdříve jsem moc nechápala tu kostru a šípy, ale během příběhu mi to došlo. Takhle by měli vypadat obálky dobrodružných příběhů - pokud možno hlavní hrdina a malá ochutnávka příběhu. A hlavně žádné zářivé barvy. Obálka tedy prošla na výbornou.

Tuhle sérii prostě miluju. U knížky se doslova "válím" smíchy. Opravdu jedna z mála, která se jen nesnaží být vtipná, ale skutečně rozesměje. Třeba rozhovory mezi Kate a Curranem. Na ty se těším asi nejvíc. A Currana prostě miluju. Je naprosto skvělý. Jediným problémem téhle knihy je, že mě v souvislosti s ní napadají jen samá superlativní vyjádření. Nechci pořád opakovat, jak je knížka skvělá a úžasná, ale prostě jí nemám co vytknout. Možná si říkáte, proč jsem v ději nemluvila víc o Curranovi. No bude to zřejmě proto, že jsem se chtěla vyhnout tomu, aby byl v každé větě. A také to, že se převážně objevuje jen na chvíli a pro změnu několikrát Kate zachrání život. Na to už jsme ale v jeho případě zvyklí. Pořád Kate zachraňuje. Nejspíš to bude proto, že jí má opravdu rád. A já mám ráda jeho. Vyloženě mi chybí, když se dlouho neobjevuje. Prostě a jednoduše, zamilovala jsem si hlavní hrdiny. Tedy hlavně Currana. Je to něco podobného, jako když všichni milují Bonese v knize Napůl cesty do hrobu. Je prostě nejlepší.

Hodnocení:
Příběhu opět není co vytknout. Je prostě skvělá. Líbí se mi, že se pouze nesnaží být vtipná, ale člověk se při některých scénách prostě musí válet smíchy. Obálka se mi také líbí proto knížce dávám zasloužených pět hvězdiček. Kdyby to šlo, tak dám i víc, ale šest hvězdiček z pěti by znělo poněkud divně.


zdroj: veeebookshelf.blogspot.cz

P.S. Můžete se těšit i na recenze dalších dvou dílů



Komentáře

  1. Túto sériu si plánujem prečítať, znie veľmi dobre 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si sérii přečti. Jsou to jedny z nejlepších knih, které jsem četla :-)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø