Deltora #5 - Hora děsu - Emily Rodda


Kdo nečetl předchozí díly, ať se nepřibližuje!!!

Autor: Emily Rodda
Překlad: Olga Staníčková
Počet stran: 128
Pořadí v sérii: 5
Nakladatelství: Fragment

Po úspěšném získání nebeského kamene lazuritu, který naši přátelé získali v  Poušti zkázy se vydávají na dlouhou cestu k hranicím Země stínů, kde leží Hora děsu. Cestou narazí na podivný lesík. Všechny stromy jsou tu úplně stejné a navíc je zde pramen u kterého je záhadný nápis. Nakonec je přemůže žízeň a stejně se všichni napijí a usnou. Tu noc se jim zdají zajímavé sny. Ráno se Lief probudí a u pramene najde podivné stvoření. Zjistí, že je to Mil, tvor, který by měl být podle všech vyhynulý. Jmenuje se Prin, jediné mládě milů, které se narodilo od doby, kdy tito tvorové odešli z Hory, kde spásali bujnou vegetaci. Milové přátelům řeknou, že to co viděli ve snech, je pravda.  Protože na koho myslíš, když se napiješ z pramene, o tom se ti bude zdát. Lief z toho zjistí, že jeho rodiče jsou zajati Temným pánem. Také zjistí, proč jsou všechny stromy takové divné a všechny stejné. Když se totiž z pramene napije někdo se zlými úmysly, tak se promění ve strom. Lief, Barda a Jasmína získají v milech nové přátele, ale pořád jim k Hoře zbývá daleká cesta. Barda má ale nápad a přesvědčí tři ze samic, aby je odnesli. Samice milů totiž mají vaky podobné těm klokaním. Po krátkém rozloučení se vydají na cestu, která trvá pouhé dva dny. Když doletí k Hoře, zaútočí na ně Gnómové - obyvatelé Hory - svými otrávenými šípy. Díky schopnostem milů se bezpečně dostanou na zem a dobrodružství začíná. Podaří se našim přátelům získat pátý drahokam do Kouzelného pásu? To zjistíte, pokud si přečtete pátý díl z této ságy.

Emily Rodda je pseudonym australské spisovatelky Jennifer Rowe. Pod pseudonymem píše knihy pro děti a pod svým pravým jménem píše detektivky pro dospělé. 

Deltora se řadí do žánru YA fantasy. Má stejný námět jako Pán prstenů - tzn. výprava za na první pohled nemožným úkolem. Jsou stále pronásledování zlým pánem, který nyní vládne v jejich zemi. Také by se příběh dal přirovnat k Letopisům od C. S. Lewise. Hlavně tím, že děti se dostávají do nebezpečných situací.

Hlavní hrdinové jsou Lief, Barda a Jasmína. Lief je mladý chlapec, jehož chytrost si nezadá se statečností. Jasmína je mladá dívka, která jako malá přišla o rodiče. Vyrůstala sama v Lesích a proto je obratnější a má vytříbenější smysly, než oba chlapci. Barda je bývalý palácový strážný. Z paláce utekl, aby předešel jisté smrti. Oba se spolu s Liefem vydávají na výpravu, kde se klidně může stát, že si je smrt vybere za své společníky. 

Příběh se mi líbil. Opět je to čtivé a moc dobře napsané. K autorčinu příjemnému stylu psaní přispívá i příjemný styl překladu. Protože si myslím, že k úspěchu knihy spočívá i překlad. Je to důležitá součást toho, že je kniha pěkně napsaná. 

Obálka se mi opět líbí. Tentokrát je tu velká a slizká žába. Takže opět víme s čím se naši hrdinové utkají. Jak jsem říkala, tahle žlutá obálka se mi moc líbí a mám radost, že se nakladatelství rozhodlo dát knížky do tvrdé vazby. 

Hodnocení:
Tentokráte dávám 4 hvězdičky. Chápu, že nemůže být celá série napěchovaná napětím, ale myslím si, že předchozí díly byly lepší a napínavější. Každá knížka měla alespoň 2 strhující zápletky, kdežto zde jde jen o jednu a navíc není tak skvělá, jako předchozí.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Závěrem bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden