Třináct relikvií- Michael Scott, Freedmanová Colette

Anotace:
Třináct prastarých relikvií, tajuplných, nesmírně mocných magických předmětů, které dokážou vykonat zázraky, ať už v dobrém, či ve zlém, bylo naposledy pohromadě za časů krále Artuše. Tehdy byly používány k vyhnání pokolení démonů z tohoto světa a k uzavření průchodu, který svět lidí a svět démonů spojuje. Boj s démony stál krále Artuše život. Čas statečných rytířů pominul a relikvie byly rozděleny mezi Strážce, potomky původních držitelů relikvií. Jejich rodiny střežili posvátné předměty přes dva tisíce let. Nyní však potomky těchto rodin kdosi začal bez milosti vraždit a snaží se relikvie shromáždit. Jedna ze Strážkyň před smrtí svěří tajemství Sarah, mladé bankovní úřednici, a pověří ji, aby zprávu předala Owenovi, který se má stát příštím Strážcem. Nepodaří-li se Sarah a Owenovi Strážce shromáždit a zachránit relikvie, nastane konec světa a démoni se vrátí na tento svět. Ten, kdo je držitelem relikvií, má tak ve svých rukou příští osud světa.
zdroj: bux.cz

Kdysi dávno bylo použito třináct obyčejných věcí k zapečetí démonů, aby se nemohli dostat do našeho světa. Díky tomu se z těch věcí staly neobyčejné relikvie, které si strážci předávají z generaci na generaci. Relikvie nesmí být pohromadě, protože i jednotlivě mají velikou moc. V současnosti jedna ze Strážkyň zjišťuje, že ostatní Strážci jsou postupně vyvražďování. V médiích je to sice označováno jako nehody ale Judith Walkerová ví své. Jednoho dne jí náhoda přivede do cesty mladou Sáru. Ta Judith pomůže, když je napadena. Sára je tím pádem zatažena do smršti událostí. Judith jí předává relikvii, kterou dosud hlídala a žádá, aby relikvii předala Owenovi. Sára se vydává Owena, který se má stát také Strážcem, hledat a čelí spolu mnoha nebezpečím.

Sára je dost odvážná hrdinka. Po tom co se v jejím okolí děje během knihy bych spíš čekal, že se bude hroutit nebo něco podobného. Ale ne, místo toho statečně čelí osudu. 

Nečetl jsem předchozí knihy od Scotta ze série Tajemství nesmrtelného Nicholase Flamela, které se řadí mezi YA tak je nemůžu porovnat. Na druhou stranu Třináct relikvií už je stejně kniha pro dospělé čtenáře. O tom se ostatně můžete přesvědčit sami už od prvních stránek. Poměrně brutální vraždy, vulgární výrazy a také sex. Ano tohle vše v knize najdete a to už od začátku. Na druhou stranu určitě nečekáte, že budou záporáci mluvit jak raketoví inženýři. Jak už jsem psal, jsou tu vraždy a předchází jim mučení.

Co mi na knize vadí je její členění. Přestože je psaná z pohledu třetí osoby, rozděluje se deníkovým stylem podle data a dne. Dále je příběh rozdělen na kapitolky. Záměrně píšu kapitolky, protože jsou na tři listy ale také jen na jednu stranu. Také o tom svědčí fakt, že na 333 stranách je kapitolek 104. Jedna kapitolka vypraví o hlavní hrdince, další o hlavním záporákovi, záporákovi poskoci a policisti. Takhle se po sobě střídají a než se stačíte začíst do jednoho, skočíte na druhý.

K obálce toho moct říct nebudu, protože kniha vyjde v srpnu a tak obálka pro české vydání zatím není. Nezbývá než doufat, že budeme mít stejnou obálku jako originální vydání, které se mi opravdu moc líbí. Je celé v modrých barvách a hlavní motiv je meč.

Jinak se mi ale příběh líbil. Kniha je dost čtivě napsaná a napínavá. Hrdinům budete od začátku fandit a přát si aby vše dobře dopadlo. Přesto musím snížit ohodnocení kvůli způsobu rozdělování jednotlivých kapitol a deníkovému dělení, které mi přišlo opravdu zbytečné.

Na závěr bych rád poděkoval nakladatelství Knižní klub za recenzní výtisk.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva