Rudá pyramida - Rick Riordan


Anotace:
První díl nové trilogie Ricka Riordana (autora Percyho Jacksona)! Myslíte si, že je nějaký med nechodit do školy, věčně létat po celém světě, vozit s sebou jenom to, co se vejde do jednoho kufříku, a nemít žádný pořádný domov? Tak to budete koukat! Už šest let cestuje Carter Kane z místa na místo se svým otcem, věhlasným egyptologem. Pořádně nezná ani vlastní sestru Sadie, která žije s prarodiči v Londýně. Děti se smějí setkat jen dvakrát do roka a tentokrát pro ně otec ještě ke všemu vymyslí nudnou prohlídku do Britského muzea. Jenže pozor - egyptští bohové se probouzejí! Začínají nejděsivější Vánoce, jaké kdy Carter a Sadie zažili ... Od toho dne se život čtrnáctiletého  Cartera a dvanáctileté Sadie obrátí naruby. Sourozenci Kaneovi zjistí děsivou pravdu o své rodině a poznají tajemné egyptské bohy mnohem líp než z otcových výkladů a exponátů v muzeích. Objevte zblízka starověký Egypt s jeho magií, dobrem i zlem a připojte se k dobrodružné výpravě sourozenců Kaneových.
Zdroj: fragment.cz




Rudá pyramida je první díl nové trilogie od Ricka Riordana. Carter Kane je čtrnáctiletý chlapec a se svým otcem cestuje po světě. Má také sestru (na rozdíl od něj a otce je běloška), se kterou se vídá dvakrát do roka. Teď je právě jeden z těch dnů, kdy se můžou setkat. Otec a syn přijeli do Londýna, aby je navštívili. Sadie žije s prarodiči, kteří se o ni starají. Carter a Sadie s otcem navštíví místní muzeum, kde osvobodí několik starých egyptských bohů. Jeden z nich uvězní otce pod zem do sarkofágu. Carter a Sadie se ocitají bez otce, ale objevuje se strýc Amos a odveze je z Londýna. Postupně se dozvídají, že pocházejí z rodiny mágů a další různá tajemství.


Po knihách o řeckých bozích přichází na řadu egyptská mytologie. V člověku to vyvolá otázku, co přijde na řadu příště. Jaká další kultura se příště promítne do Riordanových knih? Musím říct, že egyptská kultura je jedna z mých nejoblíbenějších a tak je pro mne tahle trilogie zajímavá už jen tím. Autor opět využívá historických prvků a doplňuje je svojí fantazií. Kromě egyptské mytologie je do příběhu zamíchána ještě magie. Kniha je psaná v první osobě, jednou z pohledu Cartera a v další kapitole vypráví Sadie. Na začátku kapitoly je vždy napsáno, kdo zrovna vypráví. Příběh je navíc jakýmsi přepisem nahrávky. Díky tomu jsou do textu vepsány závorky, kde jeden ze sourozenců vtipně komentuje dění.
A stejně jako u předchozích knih Ricka Riordana, i tady jsou vtipné názvy jednotlivých kapitol.
Mojí nejoblíbenější postavou v této knize je Bastet. Nebudu Vám o ní prozrazovat víc, abych nepokazil překvapení, ale určitě se Vám také bude líbit. Přestože je kniha psaná pro nižší věkovou kategorii, můžete se jí užít i když jste starší. Jedná se o pohádkové, vtipné a oddechové vyprávění.




Ještě několik slov k obálce. Musím bohužel říct, že ta naše se mi moc nelíbí. Mnohem hezčí se mi zdá tahle. Ale to je samozřejmě otázka vkusu každého z nás. pokud si přebal Rudé pyramidy sundáte, je pod ním jednoduchá červená obálka s názvem a logem trilogie. Upřímně, ta se mi líbí mnohem víc.


zdroj: goodreads.com
Na závěr bych rád napsal, že se kniha velice dobře četla a nenudil jsem se u ní. Text je psaný zábavně a vtipně, jak je u Riordana zvykem. Vůbec nevadí pokud jste starší. Pořád si knihu můžete přečíst jako takový odpočinkový příběh. Určitě se nudit nebudete.

Knížce dám 3,5 hvězdičky.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio