Trojská maska

Anotace
Podmořský archeolog Jack Howard má neodbytný pocit, že legendární objevitel Tróje, Heinrich Schliemann, neprozradil světu všechno, co na svých vykopávkách našel. Zdá se, jako by dávné zlo, jež smetlo kvetoucí civilizaci, nezemřelo s padlými králi, ale hnalo lidstvo dál, do dalších krvavých, ničivých válek.
Nacistická posedlost neomezenou mocí se nezastaví před ničím, ani když od konce druhé světové války uplynulo už kolik desetiletí. Jenže co má společného koncentrační tábor blízko Belsenu s podivným „klíčem“ z podzemí Tróje? A co viděla tajemná dívka s harfou? Úplně jiné dívce jde ale o život. A Jacku Howardovi je tak drahá, že si kvůli ní ochotně potřísní ruce krví zabijáků…
zdroj: metafora.cz

„Co dostanete, když zkřížíte Indianu Jonese s Danem Brownem? Odpověď: Davida Gibbinse.“
- Mirror

Právě tahle citace v kombinaci s pěknou obálkou bylo to co mě nejdřív zaujalo. Jako hlavního hrdinu si snadno představíte chlapa se strništěm, který co chvilku utrousí drsnou cynickou hlášku a zachraňuje půvabné ženy z nesnází, ale zároveň má mozkovnu jak Národní knihovna. Pojďme se tedy podívat nakolik tuhle představu Jack Howard splňuje.

Knížka se dělí na tři části. V první kapitole první části se zpočátku vracíme do minulosti, kdy Tróju objevil Heinrich Schliemann a je to celkem zajímavý úvod. V další kapitole se vracíme do současnosti a postupně se nám představují postavy. Starý profesor Dillen, Costas a samotný Jack Howard. Vykopávky probíhají na souši, ale plánuje se i pátrání pod vodou. Díky nechtěné publicitě musí Jack své skutečné cíle svěřit jen nejbližším přátelům, které dobře zná. Někdo z ostatních členů posádky by mohl třeba něco prozradit novinářům. První část plyne celkem pomalu  a odkrýváme první střípky tajemství.
Druhá část se celá odehrává na konci druhé světové války a hlavní aktéři jsou dva vojáci, kteří přijíždějí do koncentračního tábora pátrat po dívce s harfou. Někteří nacisti uprchli do lesů, stejně jako i někteří vězni a jiní jsou nuceni pracovat na pohřbení mrtvých. Celkově je tahle část hodně silná protože zobrazuje syrové následky války, toho co se dělo v táborech a jaké to mělo dopady. V této části se objevuje i akce a slušné napětí.
Třetí část knihy spojuje všechny části hádanek dohromady a zjevuje nám celé tajemství. Jack Howard musí ještě zachránit osobu, která je mu nejbližší, ze spárů zabijáků. Tahle část je nejnapínavější a nejakčnější z celé knihy. Trochu mi ale vadilo, že do prostřed této části autor zanořil kapitolu z minulosti, která to napětí na chvilku uspala. Proč tu minulost nemohl dát třeba na začátek? Tady to působilo dost rušivě. Alespoň dle mého názoru.

Kniha je psaná v er formě a dává tak prostor i jiným postavám kromě hlavního hrdiny. Po pomalém začátku se příběh rozjíždí a kromě historie nabízí i souboje a napětí. V závěru napsal autor i nějaká fakta o tom kde co čerpal podobně. Trojská maska splňuje to jsem od ní očekával - spojuje akci, napětí a historii v pěkném čtivě napsaném příběhu. Dan Brown to úplně není, ale věřím, že i tak si najde své příznivce.

Na závěr bych rád poděkoval nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio