Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna





Anotace
Na hranici dvou světů, kde nad každým visí nebezpečí, tam zvedá se mlha… Jste připraveni projít branou?

Pod starým dubem se něco skrývá, z mlhy se vynořují děsivá stvoření a místní psi mizí, jako by je pohltila propast. Frida, která se po ztrátě svých rodičů přestěhovala ke své tetě a strýci na panství Petrademone, se se svými novými přáteli zaplétá do podivného dobrodružství. Zvláštní úkazy, které se kolem panství dějí, nejspíš nejsou jen výsledkem její fantazie. A tak se pouští do pátrání, které ji zavede do neobyčejného světa.

Frida je malá dívka, která přišla o oba rodiče při nehodě a má se o ni postarat strýc s tetou. Na panství ji přiveze taxík a Frida brzy poznává, že na panství není něco v pořádku. Ztrácí se jim tam totiž psi. Nejdřív to vypadá, že se to děje jen tam, ale ukáže se, že mizí i psi z okolí. Při jedné cestě se strýčkem do města se díky vydatnému dešti potkává s chlapci Tommym a Gericem, kteří také ztratili pejska a dokonce viděli toho, kdo jim ho ukradl. K téhle trojici se později přidá ještě jedna dívka, která je němá.

Frida nechce zapomenout na všechny věci, co s rodiči zažila a ví že už nic dalšího nezažije. Aby si uchovala i ty malé, ale zároveň milé okamžiky, zapisuje si je na lístečky a schovává. Takže se pak kdykoli může posadit a pročítat si je a vzpomínat. Kluci jsou klasičtí sourozenci, kteří se musí neustále popichovat. Vzhledem k tomu, že jsou dvojčata, tak se to často týká toho, kdo se narodil dřív a je tím pádem starší a nebo chytřejší. Někdy mi to jejich popichování a vtipkování přišlo trochu napasované za každou cenu. Oba kluci jsou dobrodružné povahy, vynalézají různé zlepšováky - jako třeba upravený prak. A mají rádi filmy jako je Indiana Jones. Poslední do čtveřice je němá dívka Miriam. O tom, jak se do příběhu dostane, bych raději nic nepsal. Každopádně má velmi přísnou a zlou matku, kterou musí poslouchat. 

Hlavní postavy jsou tedy děti, které musí vyřešit záhadu mizejících psů. Vzhledem k tomu, že se jedná o první díl tak je jasné, že to nebude jen tak. A už teď můžu prozradit, že se v této knize dozvíme jen část celkové záhady. Parta dětí pátrající po záhadě je tady okořeněná mysteriózní až hororovou atmosférou a využívá různé fantazijní prvky.

Kniha jen napsaná v er formě a tak se na události podíváme z několika úhlů. Kromě pohledu Fridy nebo dvojčat to bude třeba i za strýčka Barnabu. Knížka se mi četla velice dobře a příběh hezky utíká. Autor se nikde zbytečně nezdržuje a některé okamžiky jsou pěkně napínavé i strašidelné. Jak už jsem psal, částečně se záhada vysvětlí, ale jde jen o začátek. Ještě stále je po čem pátrat a odměna za vyřešení by mohla být ta největší. Taková, o které se každému jen sní.



Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Petrademonoe: Kniha bran.

Autor: Manlio Castagna
Překlad: Sára Flemrová
Počet stran: 258
Nakladatelství: Bookmedia

Komentáře

  1. Ta obálka je kouzelná. Podle popisu si dovedu představit, že kdybych tohle potkala jako dítě, nejspíš by mě to moc bavilo. Tehdy jsem hltala Správnou pětku a tohle na mě působí docela podobně.
    No jo, ale ten vlak už ujel, tak asi nic. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věkově už jsem taky mimo cílovou skupinu a uznávám, že dřív bych z toho byl nadšenější. Na druhou stranu pořád mi to nebrání přečíst si to jako oddechovku. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø