Manželé z Cedrové uličky - Anna-Lou Weatherley


Anotace
Manželé Laurie a Robert Millsovi se pokoušejí o nový začátek přestěhováním do nového domu na luxusním předměstí Londýna. Brzy se ale ukáže, že Robert nadále udržuje vztah s milenkou a manželství je definitivně v troskách. O několik měsíců později se oba mají sejít k projednání detailů rozvodu. Robert nedorazí a Laurie se probouzí druhý den promočená krví – svého manžela, který leží zavražděný ve vedlejším pokoji. Detektiv Daniel Riley rozplétá nitky tajemství brutální vraždy. Poslední záhada, kterou spolu se svým týmem řešil, jej málem stála kariéru. Černé srdce sériové vražedkyně v předchozím příběhu Dana téměř zničilo. Riley byl donucen vzít si krátkou dovolenou a dát se dohromady. Vyšetřováním vraždy v Cedrové uličce se opět naplno vrací k detektivní práci. Podařilo se mu zahnat své démony? Stále vnímá svou skvělou intuici, ale zároveň o sobě po posledním karambolu dost pochybuje… Na pozadí snahy o usvědčení vraha se odehrává dramatický příběh samotného Daniela. Riley si znovu a znovu odžívá ztrátu milované ženy a zároveň váhavě navazuje nové vztahy. Skutečně touží po blízkém vztahu… Nevěra, zrada, láska… Kniha Manželé z Cedrové uličky je určena milovníkům detektivních příběhů a dramatických zápletek. Nechybí napětí a romantika. Připravte se na silné vztahy, lidské přešlapy, pochybení, ale i naději. Máte dost času? V rukou totiž držíte příběh, který nebudete moci odložit dřív, než ho dočtete do úplného konce…



Laurie je na slavnosti, na které se sešla celá ulice. Ona sama na takové akce není a je jí nepříjemné, že jedna sousedka jí obtěžuje konstatováním, že jí od nastěhování prakticky neviděli a podobně. Naštěstí jí zachrání její kamarádka, která jí pošle pryč. Laurie jde tedy do domu, kde náhodou vyslechne část z rozhovoru jejího manžela Roberta s jeho milenkou. Dokonce spolu mají dítě. Laurie je z toho v šoku, protože si myslela, že tahle aférka už je dávno ukončená. 
O pár měsíců později připravuje Laurie pro sebe a svého manžela večeři při níž budou probírat rozvod. Připraví oblíbené jídlo, krásně se obleče a pak čeká, ale její muž nepřichází a tak se napije víc než by bylo zdrávo. Když se probere je všude tma a musí nahodit pojistky. Ke svému nemalému překvapení zjistí, že má šaty celé od krve a když se pokouší dovolat svému muži, uslyší jeho telefon a najde ho v bytě mrtvého.

Na případu začíná pracovat Daniel Riley s kolegyní Davisovou a bohužel ještě s jedním kolegou. Má s ním neshody, což se ještě prohlubuje během šetření případu, protože oba mají na Laurie Millsovou opačný názor. Ani Davisová není z přítomnosti kolegy nadšená. Dan Riley je detektiv, který hodně dává na svou intuici čímž strašně rozčiluje svého šéfa. O to víc, že se jeho intuice obvykle nemýlí. 

Tento případ je druhý v sérii a první jsem nečetl. Nicméně to vypadá tak, že co díl to nový případ a série bude propojena osobním příběhem detektivního týmu. Takže nevím, jestli ta antipatie mezi Danem a jeho kolegou Martinem Delaneym vznikla během prvního dílu nebo je to něco z dřívějška, co tam autorka rovnou nastavila jako počáteční bod. Jak už jsem psal, Dan nevěří, že by Laurie svého muže zabila a je mu jí vlastně dost líto. Musím říct, že na vyšetřovatele byl dost citlivý (stávalo se, že mu téměř vyhrkly slzy) a spoléhal na svou intuici. Postupem času a během odhalování nových důkazů však jeho víra přece jen zakolísala. Jeho kolega od počátku Laurie Millsovou měl za vypočítavou vražedkyni a tlačil na ní co mohl. Což v kombinaci s její křehkou psychikou nedělalo dobrotu. 
Kromě vztahu na pracovišti se ještě okrajově řeší Danův osobní život, protože jeho manželka zemřela a s jeho novým vztahem je to složité a sám neví na čem je.

Musím říct, že tahle detektivka se mi líbila. Kniha je psaná v ich formě, jen kapitoly z minulosti jsou v er formě. Velice dobře se četla a jedinou skvrnkou na kráse by mohlo být, že přibližně od poloviny jsem správně věděl vraha. V druhé polovině, zejména ke konci pak dojde k několika napínavým momentům, kdy vrah nedokáže odolat sladké pomstě. Kromě současného vyšetřování je tu také několik kapitol z minulosti, které s tím zdánlivě nijak nesouvisí. Nicméně na konci se vše vysvětlí a propojí.


Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Metafora za poskytnutí knihy Manželé z Cedrové uličky.

Autor: Anna-Lou Weatherley
Překlad: Lucie Gűrrick
Počet stran: 368
Nakladatelství: Metafora


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Ve stínu slunce - Jakub Mařík

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna