Jak vycvičit draka - Cressida Cowell


Autor: Cressida Cowell
V hlavní roli: David Novotný
Délka: 4 hod. 16 min.
Vydává: OneHotBook

Anotace:
Jak se stát největším vikingským hrdinou všech dob? Můžete se jím prostě narodit. Může vám to zákulisními intrikami zařídit vaše babička. Nebo se k tomu můžete dopracovat vlastní pílí jako Škyťák Šelmovská Štika III., známý válečnický náčelník kmene Chlupatých chuligánů, obávaný bojovník a amatérský přírodovědec. Ani jeho cesta na trůn však nebyla jednoduchá. První zkouškou odvahy pro bojovné mladíky je totiž obtížný úkol: chytit a ochočit si draka. Škyťák se však v dětství coby potenciální následník příliš nepředvedl; byl hochem nemotorným, nevysokým a nešikovným, více než svaly se snažil používat důvtip. Nicméně jeho chabý úlovek - mrňavý a bezzubý dráček - ukáže, že se v něm (stejně jako v jeho "krotiteli") možná skrývá víc, než je na první pohled patrné. Začíná báječné dobrodružství plné strašlivých netvorů, zbrusu nových metod výcviku draků a spousty legrace...
Aby se mladý chlapec stal právoplatným členem kmene Chlupatých chuligánů, musí nejdřív projít zkouškou složenou ze dvou úkolů. Teoreticky se dá mluvit i o jednom úzce propojeném úkolu. Na Škyťáka jakožto syna náčelníka je vyvíjen velký tlak. Očekává se, že zkoušku samozřejmě splní, protože jinak by byl, jako kdokoliv jiný, vyloučen z kmene. Ale také se očekává, že bude mít toho nejlepšího draka. Skupina dětí se pod vedením staršího vikinga vydává ulovit draky. Teď od nich nikdo nečeká válečného draka, ale spíš pomocníka na lov a podobně. Proto má každý z nich nůši. Mají vlézt do jeskyně, kde jsou různí spící draci a opatrně ho odnést. Hlavně je důležité draky neprobudit, protože jinak by se strhla obrovská mela. Kromě Škyťáka má obavy o zvládnutí zkoušky ještě jeden chlapec. Rybinoha, který navíc trpí alergií. Nejprve všechno vypadá nadějně, ale v nastalém zmatku vyběhne Rybinoha bez draka a tak mu Škyťák daruje svého. Zůstane Škyťák opravdu bez draka? 

Kniha Jak vycvičit draka posloužila jako předloha stejnojmennému animovanému filmu a jeho pokračování. V roce 2019 by měl vyjít už třetí snímek. Film a knížka se v mnoha věcech odlišuje. V knížce se proti drakům nebojuje, ale vikingové s nimi od počátku spolupracují. Draci mluví vlastním jazykem, takzvanou dračtinou, kterou třeba Škyťák umí mluvit. Bezzubka ve filmu je nejvzácnější a v knížce naopak nejobyčejnější drak.

Nejdřív jsem si myslel, že by nebylo špatné, kdyby hlavního hrdinu namluvil Matouš Ruml, který daboval Škyťáka ve filmu, ale kvůli těm odlišnostem možná tvůrci nechtěli tyhle věci propojit. Každopádně si nemyslím, že by někdo namluvil celou knihu lépe než David Novotný. Už jeho pojetí Doktora Proktora je naprosto skvělé. A tady svůj talent jen potvrdil. Každou postavu poznáte jen co promluví. Dospělí vikingové mluví hlubokým hlasem na úrovni řevu. Šušnibor při mluvení jakoby popotahuje nosem. Svůj hlas mají i draci. Tady jsem si musel trochu zvykat na zadrhávání Bezzubky a jeho tenký hlásek. 

Audiokniha opět obsahuje i hudební složku. Melodie, které oddělují kapitoly jsou veselé a skvěle dětskou knihu doplňují. V pozdější části hravé melodie ustupují temnému dunění bubnu, které dokresluje tu napínavou část.

Audioknihu bych doporučil všem malým dětem, které mají rádi veselé příběhy o dracích. Navíc už během podzimu má vyjít další audiokniha o dobrodružství Škyťáka na moři.



Na závěr bych chtěl poděkovat vydavatelství OneHotBook za poskytnutí audioknihy Jak vycvičit draka.




Komentáře

  1. ja som sa rozhodla (keďže zbožňujem filmy aj mini seriál), že si prečítam postupne všetky knihy. vedela som že budú úplne iné, ale aj tak ma strašne bavia. je to také zlaté, detské a milé, zároveň sa to podobá, aj nie, ale človek vie, v akom príbehu je. navyše knihy sú tenké a majú aj veľa kresieb, takže človek to prečíta behom 2 hodín.
    neviem či by som vedela dávať pozor pri audioknihe. ešte som žiadnu neskúšala 8D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio