Město mrtvých - Jiří Pavlovský


Autor: Jiří Pavlovský
Počet stran: 144
Název série: Kladivo na čaroděje
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Epocha

Anotace:
Druhý díl nového unikátního seriálu ve stylu Marka Stonea či Agenta JFK, tentokrát však v hlavní roli s týmem netradičních detektivů bojujících proti nadpřirozenu. První svazek seriálu nese název Magie pro každého.

Série Kladivo na čaroděje vás zavede do našeho světa, jak ho neznáte… a jak ho ani netoužíte poznat. Alespoň ne na vlastní kůži. Světa magie, temných přízraků, oživlých mrtvol, zabijáků, démonů, psychopatů, nekrofilů, upírů - a to mluvíme jen o kladných hrdinech. Ti, proti kterým bojují, jsou ještě mnohem horší…

Pokud bojujete s někým, kdo je mocnější a silnější než vy, máte jediný způsob, jak ho přesvědčit, aby vás nezabíjel. Pomocí starého dobrého vydírání. Jenže jediný trumf, který může Felix Jonáš sehnat, jediná věc, která mu může zachránit život, leží pohřbená v zemi. Na útulném malém hřbitově ve městě, které se až příliš drží stranou veškerého ruchu. Ve městě, které nemá moc rádo nezvané návštěvy. Zvláště ne ty, které se toulají kolem hřbitova.
Město mrtvých přímo navazuje na předchozí díl. Stále ještě jsme na místě akčního finále (v posedlém domě) a čtveřice se vzpamatovává. Ale celkem rychle zjistí, že potřebují zjistit proč Sedmička udělala to, co udělala. Problém je najít nějakého magiografa (byť mrtvého), ze kterého dostanou info. Nejdřív se na krátko ukryjí u kamaráda upíra, co je tak trochu hacker. A jmenuje se Emil. Tam zjistí, že se musí vypravit do Chonětína. Města, které se snaží být stranou od všeho a všech. Není ani na normálních mapách. Už při příjezdu je jasné, že tu nebude něco v pořádku.
„Jak se odsud dostat?"
„Můžeme jim přeskákat po hlavách."„Úžasný nápad. Určitě by zafungoval..., kdybysme byli v animovaném filmu!"
Jiří Pavlovský se narodil v Praze roku 1968 a kromě spisovatelské činnosti také překládá. Také je vydavatel a věnuje se i komiksové a filmové publicistice. Vymyslel seriál Kladivo na čaroděje ve stylu Agenta JFK. Napsal první díl Magie pro každého, tento druhý díl a pátý Výtah do pekla. Na sérii dohlíží a hodlá do ní přispívat i v budoucnu. Série začala vycházet ke konci roku 2012 a dnes už má na kontě osm knih.

Celá zápletka se točí kolem toho, že potřebují získat informace, kterými pak plánují vydírat své protivníky, členy Sedmičky. Jenže obyvatelé městečka by nově příchozí nejraději poslali někam jinam a navíc hodně daleko. Brzo vyjde najevo jaké tajemství pečlivě střeží. A jakoby to nestačilo, tohle místo posiluje schopnosti Waltera, Vincence a Klaudie, což taky přinese několik potíží. Dvojka už netrpí nešvarem prvních dílů - tedy představováním nových postav a nabírá rychlý spád už od začátku. Zároveň všechny postavy dostanou svůj prostor, protože se několikrát rozdělí. Vincence se bezhlavě vrhá do akce proti nepříteli. Čím silnější tím lepší. Na tváři má přitom široký úsměv jako když dítě dostane novou hračku. Walter je jeho opak. Přímému zapojení v souboji se raději vyhýbá a musí se hodně přemáhat, aby byl odvážný. Ale co když půjde někomu z týmu o život? Klaudie by jako obvykle nejraději zachránila každého od libovolné katastrofy.

Město mrtvých pokračuje ve stejném stylu jako první díl. Postavy si mezi sebou vyměňují vtipné dialogy nebo glosují různé situace. Druhý díl nebo by se dalo říct epizoda má dva nepřítele - vlastně by se dalo říct tři pokud budete počítat i lidské obyvatele. Za jeden druh nepřátel si vlastně může čtveřice sama. Hlavně jeden z nich. Na druhou stranu alespoň se můžete těšit na pořádnou dávku akce.
Dveře se rozlétly a z domku na zahradní náčiní se vyřítil Vincenc, v jedné ruce držel srp a v druhé kladivo. Vypadal jako zešílevší komunista.




Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Magie mrtvých.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Saturnin - Zdeněk Jirotka