Lunapark - Richard Laymon


Autor: Richard Laymon
Překlad: Tom Lockenbauer
Počet stran: 448
Nakladatelství: Classic


Anotace

Lunapark v Boleta Bay vyvolává spíše strach než radost. Zvětšující se skupina agresívních pobudů a žebráků zastrašuje návštěvníky pobřežního zábavního parku, hledající zde odpočinek a odreagování. Zároveň dochází čím dál častěji k únosům a záhadným zmizením. Obyvatelé města se začínají bouřit, a skupina místních teenagerů se rozhodne zakročit.

Ale v lunaparku není nikdy nic tak, jak se na první pohled zdá. Za křiklavými barvami a zářivými světly vyčkává něco mnohem děsivějšího, než co je možné zhlédnout ve zdejším obludáriu…

Tanya byla i s celou svojí partou v lunaparku a jako obvykle lovila troly. Dělala volavku, ostatní se skrývali, a pak jednoho uviděla. V tom momentě si vzala píšťalku a s její pomocí svou partu přivolala. Společnými silami pobudu ztloukli, svlékli a pověsili na stožár. Policista Davy se svojí kolegyní Joan procházel lunaparkem a dohlížel na pořádek. Cestou potkal žebračku, která nosila na ruce zelenou ponožku. Stará žebračka Davyho s ponožkou osahávala a vedla různé narážky, ale on jí okřikl a šel pryč. Potom se šel s Joan najíst. Při tom probírali to, jak troleři tlučou bezdomovce. Že se jejich násilí postupně stupňuje a dřív nebo později to skončí smrtí. 
Jeremy zamířil do lunaparku na rychlé omrknutí. Dříve bydlel v Bakersfieldu, ale přestěhovali se sem do Boleta Bay. U jedné atrakce potká nějakého vandráka, který začne žebrat o peníze. V tom momentě zasáhne chlapec, který se představí jako Kovboj. Vandráka odežene pryč a začne se s Jeremym bavit. V lunaparku také hraje jedna dívka jménem Robin na banjo. V této chvíli nikdo z nich netuší, že jejich osudy jsou úzce spojeny.

Richard Carl Laymon se narodil roku 1947 Chicagu. Vystudoval anglickou literaturu a poté se živil jako učitel, knihovník a také zapisovatel v advokátní kanceláři. Celkem napsal více než šedesát povídek a třicet románů. Za knihu Putovní upíří show získal cenu Brama Stokera. Mezi další knihy patří například Sklepení, Jedné deštivé noci a Ten, který ovládá tvé tělo. Laymon už nežije, zemřel v roce 2001. Lunapark se řadí mezi horory.

Už z úvodního odstavce je patrné, že postav je v knize celá řada. Těžko říct, která je hlavní, spíš bych řekl, že společně utvářejí příběh a každý má svůj prostor. Nejvíc jsem si oblíbil Robin, která před lety odešla z domova. Teď se živí hraním na banjo a sama si skládá písničky. Kvůli své minulosti má na duši temnou jizvu, ale je silná osobnost. Další postavou je Jeremy, kterému Kovboj vymyslí přezdívku Duke. Po tom co se přistěhoval chce začít od začátku, protože v Bakersfieldu neměl moc přátel. Proto je nyní ochotný udělat v podstatě cokoliv, aby byl v partě. Ve vnitřním monologu se zaobírá tím, že by mu nevadily ani drogy nebo alkohol. Na druhou stranu je to klasický šestnáctiletý kluk, který myslí na holky. Kovboj je Jeremyho nový kamarád, přezdívku získal kvůli klobouku, který nosí. Davy pracuje jako policista, řeší problémy se svojí přítelkyní Glorií. Ta pracuje jako reportérka a zaobírá se kauzou troleři.

Nejprve malé vysvětlení. Trolové nejsou žádné fantasy bytosti velkého vzrůstu a malé inteligence, ale obyčejní bezdomovci. V odraném oblečení, s boláky, bezzubí a napůl šílení. Naproti nim stojí troleři - parta místních teenagerů, kteří je mlátí a snaží se jich různě zbavit.
Knížka je psaná v er formě a díky tomu se na příběh můžeme podívat hned z několika pohledů. Co se týče přímé řeči, kromě toho, že všichni mluví nespisovně, dočkáte se i plejády vulgarit. Autor od počátku buduje temnou atmosféru, při které nevíte, ze kterého stínu na vás něco vyskočí. A v závěru si nemůžete být jistí, kdo to celé přežije. Příběh má v podstatě několik linií. Ta první se týká Jeremyho, který se spolčí s trolery. Druhá se zaobírá Davym a Joan, kteří hlídkují v lunaparku. Navíc Davyho přítelkyně se zajímá o trolery a to přináší problémy. Třetí linie vypráví o Robin. Rád bych upozornil, že příběh není žádný čajíček, ale opravdu horor. Zejména v závěru se dočkáte krvavých, hrůzyplných akčních scén. Na zadních deskách knihy se píše, že je příběh sexy.  Sexuální napětí tady hraje svojí roli. Tanya je krásná a všichni chlapci (i jedna dívka) se do skupiny přidali kvůli ní. Nicméně, když šlo v závěru opravdu o krk, přišlo mi přehnané, že by stačilo, aby se otírala ňadry o Jeremyho a tím mu dodávala odvahy. Ještě bych chtěl dodat, že chování trolerů je hrozné, ale ani bezdomovci nejsou bez viny. Znásilnění, vraždy.. a kdovíjaké tajemství se v lunaparku ještě skrývá?

"Jak se pozná, že je trol mrtvý? Nepožádá o drobné, když se na něj šlápne." str. 49
Knížku bych doporučil všem příznivcům hororu, kteří hledají jinou alternativu k Stephenu Kingovi. Počítejte ovšem s krvavým příběhem. Celkově je příběh potvrzením výroku, že monstra žijí uvnitř nás a někdy vyhrávají.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Na závěr bych chtěl poděkovat knihkupectví Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku knihy Lunapark.

Knihu si můžete koupit zde.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka