Doctor Who: Dalecká generace - Nicholas Briggs


Autor: Nicholas Briggs
Překlad: Tomáš Oakland
Počet stran: 264
Název série: Doctor Who
Nakladatelství: Jota

Anotace:
Výsluní 349 je jedním z nesčetného množství světů Dalecké nadace, která poskytuje domov miliardám humanoidů v nesnázích. Doktor, nedůvěřivý ke všem světům, v nichž jsou Daleci zdánlivou silou dobra, se vypravuje na Výsluní 349, aby odhalil pravdivý stav věcí. Jeho pátrání je však brzy ohroženo, neboť se ocitá před soudem, tváří v tvář takzvanému „daleckému advokátovi“.

Doktor však ví, že Daleci spřádají mimořádně nebezpečný ničivý plán, a je třeba je zastavit. Podaří se mu o jejich zlovolných úmyslech přesvědčit tamní obyvatele, kteří už celou generaci žijí ve světle dalecké shovívavosti? Uspěje dostatečně rychle? Vždyť na jiné nadační planetě archeologové právě objevili tu nejničivější technologii ve vesmíru...
Doctor zachytí nouzové volání o pomoc z jedné lodi. Jenže když tam dorazí, na lodi už nikdo není. Alespoň to tak vypadá. Najednou totiž zaslechne zvuky a objeví schované tři děti. Jmenují se Sabel, Jenibeth a Ollus. Nouzové volání vyslali jejich rodiče a potom spáchali sebevraždu, protože měli strach, že by z nich nepřátelé mohli dostat důležité informace. 

Nicholas Briggs se narodil roku 1961 ve Velké Británii. Pokud jste viděli nějaké epizody seriálu Doctora Who v originálním znění, možná jste slyšeli jeho hlas. Namluvil totiž Daleky a Kyberlidi. Kromě toho také namluvil řadu audioknih Doctora Who. K nám se však dostává jeho kniha Dalecká generace.

Kromě jedenáctého Doctora, kterého snad ani nemusím popisovat, jsou tu tři děti - Sabel, Jenibeth a Ollus. Všechny tři jsou hodně chytré, nejvíce samozřejmě nejstarší dívka. Malý chlapec dokonce zvládá řídit policejní vůz. Kromě téhle trojice je tu ještě důležitá postava reportérky Lillian Bellové, která také žije na planetě spravované Daleky. Jen už jí trochu leze na mozek ona jednotvárnost a zdánlivá dokonalost světa.

Doctor na začátku knihy cestuje sám, bez své společnice. Zatímco v Závoji smutku s ním je. Já vím, mezi těmi knihami není žádná dějová návaznost, ale stálo by za to napsat, proč tam s ním Clara není. Například informace, že jí vysadil na nějaké slunečné planetě, aby si užila volno, by byla zajímavá. Zkrátka tu není takové to jejich špičkování. Překlad knihy dostal na starost znovu Tomáš Oakland, ale při čtení jsem na slovíčko sonáč narazil asi jen jednou. Rozhodně se v téhle knížce objevuje méně než v Závoji smutku. Ten kdo sleduje seriál, bude tušit, že to s Daleckou solidaritou nebude jen tak. Pokud ne, přesvědčí vás scéna, které je reportérka svědkem už na začátku. V tomhle ohledu se žádné překvapení nekoná, i když se autor až do konce snaží navodit dojem co kdyby. Atmosféra je celkově tíživější. I když tu nějaký humor je, není ho moc a příběh hraje na vážnější notu. Díky tomu, jak se Doktor snaží uchránit děti před Daleky, je tu plno napínavých honiček. Některé kapitoly jsou psané i z jiného úhlu pohledu - třeba reportérky nebo Daleka.

Dávám čtyři hvězdičky s tím, že se mi příběh líbil o něco víc než u Závoje. Tahle knížka je především pro fanoušky seriálu. Běžný fanoušek sci-fi si jí asi jen tak nekoupí. Představujete si tvář herce, snažíte se představit prostředí a v hlavě vám zní hlas Daleka. Co se týká závěru, tady bude záležet hodně na tom, co má kdo rád. Pokud budu mluvit za sebe, tak jistá část byla celkem "ulítlá", i když v rámci světa Doctora Who stravitelná. A celkový závěr už si nechám pro sebe. Jen prozradím, že jsem rád, že to tak dopadlo.


Zdroj: Veeeeebookshelf.blogspot.cz



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Na půl cesty do hrobu - Jeaniene Frost

Mariňáci - Robert Fabian

Severská mytologie - Neil Gaiman

Ve stínu slunce - Jakub Mařík

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna